Opinii pro si contra afacerii Tesla

In pragul oricarei comunicari publice a rezultatelor financiare si a cifrelor de vanzare de catre echipa de conducere Tesla, media vuieste de opinii pro si contra firmei californiene.

Dincolo de interesele speculative ale investitorilor care mizeaza pe cresterea, sau scaderea valorii actiunilor, exista trei realitati incontestabile.

1. Cu o singura fabrica de asamblare in California, Tesla domina clasamentele de vanzari pentru automobile electrice atat in SUA, cat si in Europa, unde vanzarea a inceput la mijlocul lunii februarie. Climatul international tensionat si riscul taxarii reciproce, intre China si SUA, au accelerat investitia intr-o noua fabrica de asamblare la Shanghai, unde se vor produce mai intai Model 3 (2019), apoi noul Model Y (2020) destinat pietii din China.


Sursa informatiilor: raportul trimestrial Tesla

2. Veniturile obtinute din vanzarea de automobile electrice, acumulatori stationari si acoperisuri fotovoltaice sunt in crestere rapida pe toate pietele majore, cu exceptia Olandei.

3. Implinirea pas cu pas a misiunii (actualizata in 2016) Tesla, de a accelera tranzitia lumii spre surse de energie sustenabile („to accelerate the world’s transition to sustainable energy”), a devenit o realitate, marile firme auto globale fiind obligate sa raspunda si sa contracareze ascensiunea startup-ului californian.

Indiferent daca opiniile pro sau cele contra afacerii Tesla sunt mai numeroase, marca Tesla este pe cale sa devina un sinonim pentru notiunea de „automobil electric”, la fel cum s-a inradacinat utilizarea marcii „Xerox” pentru copiatoare sau „Jeep” pentru masini de teren.

Pentru cine are rabdarea (si priceperea) sa parcurga cele 139 de pagini ale raportului trimestrial publicat in 29 iulie, conform regulamentelor impuse firmelor publice (cotate pe bursa) de SEC (Securities and Exchange Commission), numeroase detalii despre contractul pentru terenul din Shanghai (pagina 83), riscurile afacerii, probleme de personal si recompensele conducerii, vor fi o lectura fascinanta, care dovedeste dificultatea transpunerii in practica a unei viziuni, ce intra in conflict cu interesele monstrilor sacri ai industriei secolului trecut, industria petrolului si auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.