Pentru al treilea an Tesla Model 3 domină clasamentele globale

Cu livrări din două fabrici, Fremont (California) și Shanghai (China), Model 3 a dominat clasamentele globale de înmatriculări și în 2020, așa cum a reușit în 2019 și 2018.

La foarte mare distanță, pe locul doi s-a clasat un miniautomobil de oraș, vândut (deocamdată) doar în China pentru echivalentul a 7.000 USD, produs de GM împreună cu partenerii locali SAIC și Wuling.

Campioana europeană Zoe este pe podium, dovedind că o singură uzină de asamblare și livrarea într-o singură regiune, nu mai este suficientă pentru a obține rezultate semnificative pe plan global.

Clasarea noului Model Y pe locul patru este aproape o surpriză, fiind vândut în 2020 doar în America de Nord. Începând din ianuarie 2021, noua fabrică din Shanghai, construită în mai puțin de un an, la fel ca și prima, cea unde se asamblează Model 3 MIC, a început livrările în China.

Dacă totul decurge conform planului, în a doua jumătate a anului Model Y va fi produs și la Berlin, egalând astfel strategia Nissan, care produce Leaf (în volum mult mai mic) pe trei continente.

Pe locul cinci global găsim îndrăgita Hyundai Kona, cu un pas înaintea VW ID.3, care ar fi trebuit sa fie prima salvă a grupului VW pe calea electrificării, dar lansarea cu softul doar parțial funcțional a devenit o mare dezamăgire pentru primii proprietari.

Pe curba de adoptare a electromobilității, conduce în continuare la mare distanță Norvegia, cu alte piețe majore europene în creștere puternică față de anul trecut.

Europa a depășit punctul de inflexiune (11% în 2020) de unde vânzările încep să se dubleze în perioada „majorității timpurii”. Ceea ce părea imposibil cu doar câțiva ani în urma, s-a realizat pe deplin în Europa în anul covidului.

Rămâne să urmărim impactul eliminării subvențiilor din China în 2021, dar și rolul unei administrații mai favorabile mobilității electrice în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.