In 2020 s-au vândut în Romania 200 de Hyundai Kona electrice și s-au înmatriculat 179 până în 30 decembrie, conform datelor RAR compilate de partenerii noștri de la lektri.co.
Șase proprietari din Băilești, Brașov, București, Cluj, Sibiu și Timișoara au decis să contribuie la proiectul Electromobilitate și relatează săptămânal experiențele acumulate cu acest model foarte îndrăgit, pentru eficiență și pentru raportul dintre prețul de achiziție (după subvenții) și autonomia oferită.
Cel de al șaptelea coechipier, Dan Mihalea, este singurul care ales să pornească pe calea mobilității electrice cu un exemplar second hand, importat inițial în 2019 din Germania, care în prezent a trecut de 110.000 km fără probleme tehnice. Împreună cu cei peste 100.000 km parcurși cu exemplarele noi, achiziționate în 2020 din țară, echipa Kona se apropie în curând de o experiență colectivă de un sfert de milion de kilometri.
Consumul mediu săptămânal


Convenția de la începutul participării la proiect a fost că fiecare va utiliza mașina în condiții de exploatare, așa cum crede de cuviință. Normele WLTP, NEDC și EPA au rolul lor bine definit pentru omologare în Europa, China și SUA, dar așa cum știu cei mai mulți electromobiliști, valorile de consum și autonomie sunt departe de variația înregistrată în exploatarea curentă, mai ales iarna.
Consumul mediu în sezonul rece

Am discutat deseori avantajul preîncălzirii electrice pentru confortul pasagerilor, indiferent dacă mașina este parcată sub cerul liber sau într-un garaj.

De asemenea, am discutat pe larg impactul drumurilor scurte asupra consumului iarna și aparenta scădere radicală a autonomiei. Cu ajutorul lui Paul și începând din ianuarie a lui Andrei, este însă ușor de văzut că se pot parcurge distanțe mari cu un automobil electric iarna, în condiții foarte economice. Ne înarmăm cu un supliment de răbdare, încărcările fiind mai dese și mai lente decât cele din sezonul cald și pornim la drum.




Imagini primite de Paul Vădeanu dintr-o recenta excursie de la Băilești în Bucovina
De altfel, majoritatea electromobiliștilor cu experiență afirmă că nu mai bagă în seamă durata de încărcare, fiindcă pauzele la drum lung sunt utilizate pentru cumpărături, masă, relaxare, email, mesaje (care nu pot fi făcute în timpul mersului în condiții de siguranță pentru toți participanții la trafic).
In direct cu proprietarii (în ordinea primirii informațiilor)
Attila Bereczki, Timișoara

In această săptămână, m-am folosit de câteva ori de „degivrare” parbriz, adică de faptul că așa mașina bagă căldură mult mai repede decât doar cu clima setată la 20 de grade – driver only. Folosesc dimineața la pornire timp de câteva minute (nu mai mult de 5 minute).
Cum am mai scris, nu menajez consumul la baterie: am cumpărat Kona să mă bucur de ea, nu să îngheț de frig iarna.
Attila Bereczki, prima Kona electrică din Timișoara și al doilea model electric al familiei după Smart Forfour
Exact aceasta ne-a fost înțelegerea de la început, că fiecare folosește mașina după nevoile și plăcerea personală.
2. Dan Mihalea, București

Pentru luna Decembrie 2020 mi-au fost adăugați la întreținere 333,32 kWh cu un cost de 231 RON… pentru 3700 km de București (cam 95% ). Deci 6 RON/100 km costul deplasărilor.
Iar pentru luna Ianuarie 2021, costul calculat este bazat pe consumul și distanta parcursă…. 750 km în Bucuresti într-o luna… mult domn’le, mult 🙂
Dan Mihalea, Kona, București
Dacă vă amintiți din articolul introductiv, Dan a instalat o priză la bloc și energia utilizată pentru încărcarea Konei este adăugată la costurile de întreținere de la bloc.
3. Andrei Dumbrava, Brașov

In luna ianuarie, pentru cei 3.973km efectuați am încărcat 874.84 KWh cu un cost total de 580.69 lei (14.6 RON/100 km).
8 drumuri scurte de oraș de pana în 15km, restul drumuri pe Brașov-București, Brașov-București-Mamaia, Brașov-Sibiu-Alba Iulia-Pitești-Târgoviște-Ploiești-Brașov sau Brașov-Bacău-Suceava-Botoșani-Dorohoi.
Consumul total la mașină în această perioadă este de 18.4 kWh/100 km.
Pe ultima săptămână, am efectuat 1.207 km cu un consum ponderat de 16.5 kWh/100 km, am încărcat 224 kWh cu un cost total de 196.69 lei.
Ultima săptămână a fost mai lejeră dpdv climatic. La Brașov am avut două saptamani de frig în perioada 11-23 ianuarie (unde locuiesc eu seara au fost -15 grade, cu -10/-5 în timpul zilei), de aici și variația mare de consum.

Ieri de exemplu am prins vreme faină după Bacău (+8C +10C) și de la Brașov până la socri am venit cu un consum de 14.1 kWh/100 km, cum se poate vedea și în poza atașată.
Andrei Dumbrava, Kona Higway, Brașov
4. Titus Esan, Sibiu

Săptămâna trecută am reușit să fac mai mulți km. In 28 am fost la Păltiniș, sus au fost -10 C și în Sibiu -3 C.

Urcare consum de 31,5 kWh/100km iar la coborâre de 4,2 kWh/100km 🙂
Titus Esan, Kona, Sibiu
Iar în 30 am făcut drumul Sibiu-Deva-Sibiu pe autostradă. La dus 115 km/h, la întors 130 km/h. Consumul a fost aproape identic, cred că la dus a fost mai mare din cauza vântului, care a bătut din față.
5. Cristian Popescu, Cluj


Săptămână mult mai ok din punct de vedere al consumului. Temperaturile de pornire au fost de pe la 5 grade pana la 10 grade. Nu a fost nevoie să aștept să se încălzească mașina și am pornit din prima. In ziua cu consumul mai mare (28.01) am așteptat mai mult timp în mașină cu încălzirea pornită.
In 29 și 30 au fost două ieșiri din oraș, prima până la Dej unde am „vizitat” și stația de încărcare de la Kaufland, care nu e cu cupoane și e gratuită încărcarea.
A doua zi a fost o plimbare pe 10 grade și cu soare până la Alba Iulia cu câțiva km pe autostrada. Consum foarte bun și încărcare rapidă, în sensul ca a pornit direct cu 47 kW.
Lunea trecută am făcut și update-ul de soft la ESP și ceva la baterie. Până acum mi se pare că mașina merge la fel.
Cristian Popescu, Kona Highway, Cluj
Mă bucur că am și eu un „frățior” în comunitate (Highway-ul lui Adrian la Brașov).
6. Paul Vădeanu, Băilești

In final, încă două imagini de la Paul, care bântuie ca de obicei, de data aceasta în Bucovina, de unde ne-a promis un jurnal de iarnă cu Kona.

După un an și jumătate de așteptare pentru Kona, Paul a parcurs peste 51.000 km electrici, începând din aprilie 2020.
Drum bun tuturor!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.