Peugeot e-2008: electrip de 1100 kilometri cu mulți km de autostrada și costuri ZERO RON

Introducere

După o experiență de 10 luni cu Peugeot e-2008 și peste 22.000 km, printre care și o excursie de 2400 km în condiții de iarnă, a venit timpul pentru o nouă călătorie de 1100 km care, de data asta, are niște condiții speciale:

  • Am ales un traseu care conține peste 650 km de autostradă (da, mai mult de 50% din traseu) pentru a putea demonstra abilitatea mașinilor electrice de a rula și în condiții de viteză mare, menținând în continuare costurile reduse per km parcurs.
  • Stilul de condus a fost similar unei mașini termice, în limitele legale de viteză (da, 130 km/h pe autostradă).
  • Peugeot e-2008 este o mașină relativ ineficientă, având în vedere datele despre consumul mediu din luna martie 2021 și astfel putem considera că o călătorie cu o mașină mai eficientă poate fi mai rapidă. Peugeot e-2008 are o baterie de 50 kwh cu 45 kwh utilizabili.

Drumul a fost compus din mai multe etape, pe parcursul a 4 zile, cu următoarele secțiuni:

  1. București – Brașov

Am plecat încărcat de la Bucuresti și, odată ajuns la Brașov, bordul arată un consum mediu de 18,9 kwh/100 km. Am încărcat peste noapte la o priză type 2 gratuită din centrul orașului.

Panorama View Brasov

2. Brașov – Timișoara

După mai multe drumuri în Brașov am plecat cu 79% către Timișoara. La prima oprire de încărcare a apărut prima și singura problema de încărcare din toată călătoria. Stația Kaufland nu avea conectorul CCS funcțional, așa că am făcut un ocol de 5 min. către Penny Sibiu, unde am încărcat timp de 45 min. Ocolul putea fi evitat cu o verificare în prealabil pe aplicația PlugShare.

Următoarea oprire a fost la Kaufland Deva, de 60 min , oprire care a fost ceva mai lungă pentru a face cumpărături.

Consumul mediu pentru această porțiune din traseu a fost de 20,9 kwh/100 km.

View Nucet – localitate langa Sibiu

3. Timișoara – București

Piața Unirii Timișoara

Pe drumul de întoarcere, după ce am încărcat la Kaufland Timișoara pentru 40 min. am plecat către Kaufland Deva, unde a fost nevoie de o încărcare de 35 min.

Următoarea oprire a fost la Penny Sibiu de 35 min. urmată de o oprire opțională la Rompetrol Gura Văii, de 15 min., pentru o pauza necesara șoferului.

Ultima oprire de încărcare din această călătorie, trecând de 1.000 km la acest punct, a fost la Penny Pitești, unde după 15 minute de încărcare am fost gata de plecare către București.

Consumul mediu pentru aceasta porțiune din traseu a fost de 19,4 kwh/100 km.

Incarcare la Kaufland Deva

Concluzii

  • Se pot face călătorii cu o mașină electrică, gratuit, chiar și la viteze de autostradă!
  • După 22.000 km electrici pot să spun că nu voi mai reveni la un vehicul cu motor termic. Cele mai importante beneficii pentru mine sunt: costurile reduse de rulare/întreținere și cuplul/stilul de condus oferit de o mașină electrică. Timpul de încărcare nu reprezintă o problemă reală, din experiența mea, pentru că făceam pauze și înainte, acum sunt doar planificate bine.
  • Consumul mediu pe autostrada a fost de 22 kwh/100 km iar consumul mediu pentru porțiunile fără autostradă a fost de 17 kwh/100 km, la temperaturi în jur de 15 grade. Având în vedere ca Peugeot e-2008 este foarte spațioasă, fiind inclusă în clasa SUV, consumul este surprinzător de bun.
  • Stațiile de încărcare au funcționat perfect, fără să apară probleme la conectare/încărcare în afara incidentului de la Kaufland Sibiu, ce putea fi evitat ușor cu o verificare în prealabil.
  • Peugeot e-2008 a mers fără probleme, nu au apărut erori pe bord. Având în vedere încărcările rapide dese și viteza de autostradă folosită, sistemul pe lichid de răcire/încălzire a bateriei a prevenit cu succes supra-încălzirea a bateriei și au fost prevenite limitările de încărcare/putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.