Regina înmatriculărilor europene, deși a fost învinsă pe teren propriu în primul trimestru de vedeta globală Tesla Model 3, rămâne un partener de încredere pentru electromobiliști și a fost cumpărată în număr mai mare decât orice alt model electric în Romania.
Secretul succesului acestui model, lansat de Renault în 2012, este echilibrul bun între preț și performanțe, tehnologia verificată după trei generații de îmbunătățiri progresive și încărcarea cu 22 kW AC, care scutește proprietarii de Zoe de înghesuiala de la stațiile rapide CCS.

Probabil că rezultatul din primul trimestru reflectă problema cu care se confruntă toata industria auto: livrarea chip-urilor, ce a dus la o diminuare a volumului de producție. Concurentul francez Peugeot 208, lansat în 2020, după ce a învins bolile copilăriei, pare să atragă un număr tot mai mare de cumpărători în detrimentul lui Zoe.
Cei trei proprietari participanți la proiectul Electromobilitate rămân în continuare mulțumiți de mașinile lor, chiar dacă au mai apărut probleme de soft pe ici pe acolo, semnalate de Radu și Darius.
Consumul săptămânal

După două excursii mai lungi în ultimul sfârșit de săptămână, când Zoe a surprins prin capacitatea de recuperare a unei parți din energia electrică consumată pentru urcarea la munte, dar și ca urmare a îmblânzirii temperaturilor din nordul tarii, Șerban atinge pentru prima oară un consum mediu săptămânal de 12.4 kWh/100 km.
Pentru comparație, valoarea statistică indicată de EV database pentru Zoe ZE50 R135 este 16.8 kWh/100 km și cea determinată după normele WLTP 13.5 kWh/100 km (vehicle consumption).
Cu toate acestea, când luăm în considerare pierderile la încărcare, eficiența se reduce, rezultând într-un consum echivalent cu 17.7 kWh/100 km (rated consumption). Pentru mai multe detalii despre consum și eficiență vezi și articolul: Vocabular electromobilistic – Consum și Eficiență
În direct cu proprietarii
Șerban Rotaru – Suceava
Ca posesor de EV achiziționat iarna, abia așteptam să vină în sfârșit vremea frumoasă și în nordul țării!
Autonomia a crescut considerabil, range axiety-ul s-a ascuns și el și acum a rămas doar zâmbetul de pe buze de la finalul călătoriilor.
– luni-vineri: 42 km urbani cu un consum de 15,8 kWh/100 km și o viteză medie de 21.9 km/h
– sâmbătă 148,5 km Suceava- Câmpulung Moldovenesc – Mănăstirea Voroneț – Suceava, drum de munte aglomerat, SOC la plecare de 75% și o autonomie de 230 km, SOC la întoarcere 36% și o autonomie de 135 km. Consumul a fost de 11,9 kWh/100 km , iar recuperarea lui Zoe a fost spectaculoasă, mai ales pe drumul de întoarcere.
– duminică 173 km Suceava – Mănăstirea Agapia Neamț- Rezervația naturală de zimbri Tg Neamț – Suceava, drum național cu respectarea limitelor legale, SOC 82% la plecare (270 km autonomie) SOC la întoarcere 35% (124 km autonomie). Consumul afișat acasă de 12,1 kWh/100 km.
Total kilometri săptămâna 5-11 aprilie: 363,5 km cost 0 ron.
Radu Dimofte – Ploiești


Informațiile săptămânii 05-12.04.2021:
Parcurs: 838 kmViteza medie: 44.5km/h
Consum mediu: 14.3kwh/100 km
Costuri alimentare: 0 lei
Vreme bună (mai rece la prima oră a dimineții..!), voie buna și alunecare lină!
Darius Jula – Timișoara
Pentru săptămâna trecută am două consumuri:
15.6 kWh/100 km pentru 109 km și
18 kWh/100 km pentru 150 km doar oraș
S-a cam resetat iar consumul la bord. Nu se știe ce se întâmplă cu consumul. Am citit puțin pe forumurile internaționale și nu există fix pentru asta.
Daca aveți alte întrebări pentru actualii proprietari de Zoe, înainte să vă decideți pentru achiziția unui exemplar prin programul de subvenționare rabla plus 2021, puteți contacta pe Șerban, Radu și Darius la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa office@electromobilitate.com

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.