După prezentarea unei perspective generale cu întreaga flotă, a rezultatelor obținute de echipele Kona, ID.3 și anunțul sosirii celui de al treilea Model 3 în echipă, coborâm o treaptă pe scara prețurilor și a dimensiunilor, dar nu și a performanțelor importante pentru electromobiliști: autonomia și încărcarea.
Cele trei modele ale fostului grup PSA (actual Stellantis), Peugeot 208 (Timișoara) și două Opel Corsa (București) se întâlnesc în această categorie cu concurentele directe Renault Zoe din Ploiești, Suceava și Timișoara.
Despre consum și autonomie

In timp ce consumul celor două Corsa, circulând în București se aliniază la valori de primăvară, electro-leul Laurei și-a mai domolit pofta de electroni, dar înregistrează în continuare valori mai ridicate. Fiind echipate cu același acumulator, diferența de consum se traduce într-o autonomie mai mare cu 25% pentru Corsa!

In echipa Zoe, condusul lui Radu zilnic, constant, pe drumuri naționale din apropiere de Ploiești până la București, duce la cel mai redus consum, în timp ce temperaturile mai scăzute de la Suceava, contribuie la diferența obținută de Șerban față de Darius la Timișoara.

Cu excepția Peugeot-ului 208, toate cele cinci colege de echipă au obținut în luna martie un consum mediu în jumătatea inferioară a valorilor flotei noastre virtuale. Fiind echipate cu acumulatori de dimensiuni generoase: 50 kWh nominal (Peugeot 208 și Corsa) și 55 kWh nominal (Zoe), aceste consumuri primăvăratece asigură o autonomie între doua încărcări de până la 300 km reali, cu o rezervă (50 km) pentru Zoe.

Evoluția descrescătoare a consumului mediu în primul trimestru pentru toți participanții, evidențiază o fluctuație mai mică cauzată de rutina lui Radu, față de mașinile utilizate în localități.
In curând vom observa cum, pentru cele utilizate preponderent în trafic urban, eficiența va crește, datorită frânării regenerative, un aspect oarecum contrar obișnuințelor de la masinile echipate cu motoare termice, unde consumul în oraș este mai mare. Din aprilie până în septembrie la cele electrice este în general pe dos.
În direct cu proprietarii
Răzvan și Dan – Opel Corsa (București)


Consumul mediu realizat în București cu Opel Corsa-e (Dan-imaginea din stânga).
Șerban Rotaru – Zoe (Suceava)
Primăvara a venit în sfârșit și la Suceava, excepție face câte o zi când e mai frig, dar per total la noi temperaturile astea sunt obișnuite.
Am intrat în săptămână cu un SOC de 12% așa că luni am încărcat la stația de acasă. 12%-64% în aproximativ 4:30 h cu un consum de 30 kWh citit la contor (consum ce include și necesarul pentru electrocasnicile din casă și a unui grătar electric).
Distanța parcursă în această săptămână a fost de 106 km doar în regim urban cu o viteză medie de 25 km/h și un consum mediu de 16,8 kWh/100 km. SOC la final de săptămână fiind de 15% așa că am încărcat la o stație publică din oraș până la 94% în aproximativ 1h și 40 min.
Radu Dimofte – Zoe (Ploiești)
Datele pentru ZOE din săptămâna 31.03-05.04.2021:
- Parcurs: 622 km
- Viteza medie: 46 km/h
- Consum mediu: 13.3 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 10 lei
In general veștile de la mine sunt bune și chiar mai mult, respectiv consumul se duce în jos, autonomia, cum altfel în sus (350-360km), încărcările puțin mai rare și doar între 15-20 și 85%, roțile de vară se învârt vesele, în ciuda temperaturilor de dis de dimineață, care încă mai strâng puțin (3-5 grade).
In plus, ultima vizită la service a rezolvat problema pre-climatizării, a mai venit o actualizare OTA la software-ul mașinii, iar în rest toate merg foarte bine, așa cum de altfel mă aștept.
Laura Marchiș – Peugeot 208 (Timișoara)

Peugeot-ul e-208 astăzi merge la revizia de un an, iar săptămâna trecută a parcurs 70 km cu un consum de 17.4 kWh/100km și viteză medie 21 km/h.
Concluzii după primele trei luni din 2021
Cu un buget rezonabil, compactele pot satisface atât nevoile de trafic urban, cât și deplasările mai lungi, așa cum au dovedit în repetate rânduri Andra și Darius în călătoriile lor cu Zoe prin țară.
Indiferent dacă sunt utilizate pentru navetă mai lungă între localități, cazul ideal pentru economii substanțiale cu o electrică față de o mașină clasică, sau în trafic urban, compactele se acomodează ușor traficului, dar și spațiilor de parcare mai înghesuite.
Cu cinci din șase exemplare plasate în jumătatea inferioară a consumului obținut de flota noastră virtuală în luna martie, promisiunea unor autonomii tot mai mari între două încărcări, va îndemna cu siguranță la călătorii mai lungi, atunci când condițiile epidemiologice o vor permite.
Fără probleme tehnice majore, doar câteva glitch-uri de soft la Zoe, cei șase proprietari se declară mulțumiți de alegerea făcută, ceea ce poate fi considerat o recomandare de achiziție pentru 2021 prin programul rabla plus, sau second hand, pentru bugetele mai restrânse.
Dacă Peugeot e-208, Opel Corsa-e sau Renault Zoe sunt pe lista preferințelor pentru primul pas în universul electromobilității în 2021, puteți lua legatura direct cu proprietarii pe Forum sau prin mesaje la rubrica de comentarii, pe facebook și la adresa [email protected]

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.