Peugeot e208, Opel Corsa – livrările Stellantis în picaj, MG în ascensiune

In războiul de imagine continuu purtat de concernele auto globale, vocea liderilor este cea care dă tonul în întreaga organizație, iar în cazul economiilor bazate pe automobile, influențează deciziile și voturile politicienilor.

Atunci când recunosc tăcut că au fost de partea greșită a istoriei, unii dintre ei se dau la o parte, făcând loc pentru o generație mai tânără, mai flexibilă și dornică de afirmare pe câmpul de luptă larg deschis de electrificare. Este cazul schimbărilor rapide de conducători din industria japonează, unde începând cu Toyota și continuând cu firmele mai mici, Mazda, Subaru, schimbările se derulează cu rapiditate.

Europa va deveni pentru mulți ani un studiu de caz interesant, după înlăturarea lui Herbert Diess de la VW și consolidarea puterii lui Carlos Tavares peste 13 mărci, reunite sub numele Stellantis.

Înlocuirea războinicului Diess cu un fidel slujbaș al casei Porsche, ma refer în primul rand la familia Porsche-Piech, (faptul că Oliver Blume a rămas CEO al firmei Porsche, după ce fost instalat la conducerea grupului VW, fiind de importanță secundară), a dus la promovarea combustibililor sintetici.

Istoric, o mare realizare științifică a Germaniei naziste, pentru alimentarea mașinăriei militare în timpul celui de al doilea razboi mondial, combustibilii sintetici sunt utilizați în prezent în negocierile legate de interzicerea motoarelor cu ardere internă în Europa. In principiu, susținătorii au perfectă dreptate. Mult hulitele gaze ce rezultă din arderea combustibililor fosili, nu vor face parte din ”bucuriile” aduse de motoarele ce vor funcționa pe bază de combustibili sintetici.

Dar orice socoteală energetică legată de producția, transportul, distribuția și in final arderea oricărui fel de combustibil în motoare cu ardere internă rezultă într-un randament cu mult mai mic decât cel oferit de tehnologia alternativă, cea electrică.

Scandalul declanșat de opoziția Germaniei la votul european în ultimul moment (la fel ca în urmă cu un deceniu, când s-a împotrivit amenzilor legate de emisiile de CO2 reușind să le amâne până în 2020), riscă să domine fluxul neîntrerupt al știrilor din lumea auto. Dar specialiștii în comunicare au contracarat cu o intensă campanie pro-electrificare, cu prezentări de modele noi, care mai de care mai atractive și cu prețuri mai avantajoase.

Scriam de curând într-un articol ce semnalează scăderea livrărilor pentru cele mai mici și mai accesibile modele electrice:

Numărul de mașini produse, livrate și în final înmatriculate, ne va spune povestea adevărata despre ce iese pe porțile fabricilor de automobile, nu pe gura executivilor și experților în comunicare, datori să spoiască cu verde deciziile șefilor.

Dacia Spring, VW e-Up! și Fiat 500 – livrări în scădere, dar ne pasă?

Exact la fel se întâmplă și în categoria sub-compactelor produse de grupul Stellantis.

Sursa informațiilor: EU EVs

Alte variante ale platformei mixte utilizate de Stellantis (cu excepția Fiat 500, care a fost conceput înainte de formarea grupului) sunt Citroen e-C4 și Opel Mokka cu 975, respectiv 1402 înmatriculări în primele două luni din 2023.

Pisica aruncată în curtea politicienilor, cu pretenția de a salva industria auto europeană de invazia chinezească, nu poate să acopere ani în șir de opoziție la electrificare și lipsa de acțiune. O privire la înmatriculările de Peugeot 208 și Opel Corsa din Europa de vest, în primele două luni ale anului, recunoaște cu ușurință că livrările Stellantis sunt în scădere față de 2022 si 2021.

Ofensiva SAIC – MG

Ofensiva chinezească este condusă de modelul MG 4, cu livrări egale cu cele de Peugeot 208.

Pentru un preț cu doar 670 euro mai mare pe piața germană (Sursa: EU EVs), MG oferă un model mai spațios, cu performanțe superioare. Livrările cresc rapid și este doar o chestiune de timp până MG va răspândi în toată Europa oferta actuală de patru modele 100% electrice.

Sursa: EU EVs

Peugeot 208 și Opel Corsa în echipa Electromobilitate

Dar să lăsăm bătăile de cap și baletul executivilor între lumea cunoscută și profitabilă, chiar dacă polueză atomosfera, a motoarelor termice și cea aflată la început de drum, bazată pe energie electrică, pe mâinile celor bine plătiți să ia deciziile cele mai potrivite pentru investitori și buzunarele proprii.

Intre timp, împreună cu colegii noștri alunecăm tăcut spre o lume mai bună, mai curată și liniștită.

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

Informații 6-12 martie:

  • Distanța: 642 km
  • Consum: 21,1 kWh/100 km
  • Viteza medie: 43 km/h

Bogdan – Peugeot e208, București

Datele pentru săptămâna 06-12.03.2023:

  • Distanța totală: 74 km
  • Consum mediu: 15.4 kWh/100km
  • Viteza medie: 20 Km/h

Laura – Peugeot e208, Timișoara

Asa cum ați aflat de curând (Serial defecțiuni – astenie de primăvară?) electro-leul a avut prima defecțiune în aproape trei ani, despre care Tudor ne scrie:

Peugeot-ul Laurei a avut o intervenție chirurgicală săptămâna trecută, după ce a rămas blocat în P, încăpățânându-se să nu mai plece de pe loc. Așa că a fost dus pe platformă până la service-ul Peugeot TM, unde i-a fost înlocuit pinul care blochează „cutia de viteze” în P. Din păcate am așteptat să ajungă piesa de Vineri până Miercuri, dar în final problema a fost rezolvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.