Statisticile compilate de Tudor (IONIQ 5, TM) pentru RO e-mobility index, publicat de lektri.co, continuă seria veștilor bune despre progresul mobilității electrice în România.

Cu peste 1100 înmatriculări BEV în fiecare din primele două luni ale anului, totalul pentru 2023 este dublu față de aceeași perioadă de anul trecut.

Privind într-o perspectivă mai lungă, rezultatul este și mai impresionant. Dacă luăm ca punct de reper anul când a demarat proiectul Electromobilitate, înmatriculările în primele două luni din 2023 sunt de TREI ORI mai mari decât cele din întregul an 2018.
Dacă privim la 2019, atunci când s-a lansat blogul electromobiliștilor, și în care înmatriculările au fost de două ori și jumătate mai mari decât în 2018, rezultatul primelor două luni din 2023 devine și mai clar. Scorul de 2247 (în două luni) la 1747 (în 12 luni) nu mai lasă loc de comentarii pentru electrosceptici.
Dacă mai înaintăm un pas în timp ne ciocnim de 2020, anul marcat de pandemie. Înmatriculările în primele două luni din 2023 reprezintă deja 71.7% din totalul consemnat pentru 2020.
Cam aici se opresc veștile bune transmise de Tudor, fiindcă numărătoarea stațiilor de încărcare, transmite din nou informația care justifică dificultățile semnalate de actualii proprietari, ce nu au posibilitatea să încarce acasă sau la locul de muncă. Practic ne întoarcem la o veche concluzie formulată de Darius în februarie 2021:
Probleme semnalate de colegii din echipa proiectului Electromobilitate
Laura – Peugeot e208, Timișoara
Seria veștilor mai puțin bune a început cu două imagini transmise de Laura de la bordul Peugeot-ului e208, la care Tudor a adăugat următoarele detalii:
Peugeot-ul Laurei a avut o intervenție chirurgicală săptămâna trecută, după ce a rămas blocat în P, încăpățânându-se să nu mai plece de pe loc. Așa că a fost dus pe platformă până la service-ul Peugeot TM, unde i-a fost înlocuit pinul care blochează „cutia de viteze” în P. Din păcate am așteptat să ajungă piesa de Vineri până Miercuri, dar în final problema a fost rezolvată.


Marcel – Dacia Spring, Deva
Dacia Spring de Deva este la stațiunea de recuperare (înlocuire portiere lovite) și nu a consumat decât curentul din baterie cu plimbatul de la tinichigerie la vopsitorie…
Laurentiu – VW ID.4, Cluj

Mașina a fost la începutul săptămânii din nou în service, doar pentru câteva ore, la Autoworld Audi Cluj, pentru a termina treaba începută acum câteva săptămâni, respectiv schimbarea celui de-al doilea telescop pe spate, și a rezistenței de încălzite pentru scaunul șoferului.
Alex – Tesla Model 3, Bucuresti
M-am despărțit de ea până săptămâna viitoare …pentru înlocuirea barei spate.

Cristian – Model Y performance, Brașov
Am schimbat sistemul de climatizare pe garanție, ca urmare a unui recall, toată operațiunea durând o zi. Momentan singura diferență observată este că noua pompă de căldură pare mai silențioasă.

In concluzie, reparațiile necesare la mașinile colegilor nu sunt specifice celor electrice. Pinul de blocare în P (Peugeot) și amortizorul spate (VW) sunt mai degrabă probleme auto clasice. Portierele și bara spate lovite… ghinion!
Chiar și recall-ul pentru înlocuirea pompei de căldura la Model Y este mai degrabă o problemă a furnizorului pentru piesele livrate la Berlin, decât una a noilor tehnologii utilizate pentru mașinile 100% electrice.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.