Piața SUA în ianuarie – cresc sau scad vânzările BEV?

In cacofonia legată de scăderea, ba nu CREȘTEREA, vânzărilor de automobile electrice, statisticile din luna ianuarie pentru piața americană vin să răspundă întrebării din titlu, care ne frământă încă din septembrie 2023, cu un răspuns care nu ajută prea mult… depinde!

Datele publicate pentru prima lună din 2024, aduc o oarecare clarificare pentru cei ce cred în cifre. Adepții confabulațiilor din media socială, vor continua să creadă ce vor ei. Rămâne dincolo de orice discuție că Tesla este în continuare locomotiva electrificării în America de Nord, cu un segment de 55% din totalul vânzărilor și o creștere în ianuarie de 15 % față de aceeași lună de anul trecut.

Așa cum au avertizat liderii în raportul financiar pentru 2023, fără fabrici noi prevăzute pentru 2024, creșterea va fi limitată anul acesta, chiar și după lansarea Cybertruck-ului.

Din categoria firmelor ce au înregistrat creșteri în ianuarie, ascensiunea grupului coreean Hyundai-Kia-Genesis este semnificativă.

9.3% din totalul înmatriculărilor, câștigate prin intermediul celor 9 modele disponibile în SUA, este cu atât mai remarcabil, cu cat produsele asamblate în Coreea nu beneficiază de subvenția de 7500 USD (deși există o portiță prin contracte de leasing).

Alte creșteri importante sunt cele ale producătorilor premium germani:

  • BMW: +47% (iX, i4, i5 și i7)
  • Mercedes: +87% (cinci modele)
  • Audi: +33% (șapte modele)

Startup-uri

Apuse sunt vremurile când era suficient să prezinți un prototip electric și presa descoperea de îndată un nou Tesla killer, iar investitorii aruncau cu banii după tine, sperând într-un alt ”miracol Tesla”, care s-a ridicat în mai puțin de un deceniu de la cotația pe bursă la firma auto cea mai valoroasă din lume.

  • Rivian: +41% pe baza creșterii unui singur model: R1S. Celelalte doua, R1T și EDV au înregistrat scăderi față de anul trecut.
  • Fisker: cu doar 640 înmatriculări în ianuarie a stopat producția și zvonurile unui faliment sunt mai intense decât cele despre un parteneriat cu un mare producător auto.
  • Lucid: cu toate ieftinirile pentru a intra în domeniul de preț pentru subvenție, înmatriculările singurului model, Lucid Air, au scăzut cu 40%.

Planurile mărețe de a câștiga o felie din imensa piață auto americană, prezentate de Vinfast (Vietnam) anul trecut, s-au concretizat deocamdată cu 117 înmatriculări în luna ianurie.

Poate nu ar merita discutată cifra, dacă nu ar fi MAI MARE decât cele ale unor firme consacrate, în frunte cu mărcile americane ale grupului Stellantis: Chrysler, Dodge, Jeep și Ram, dar și Jaguar, care pornise atât de bine pe calea moblității electrice cu i-Pace, sau Mazda.

In concluzie, vânzările cresc pentru cine oferă produse performante la prețuri potrivite și scad, sau nu există, pentru cei ce nu țin pasul. Să nu uităm că deocamdată piața nord americană este încă protejată de o invazie din China de tarife, dar – privind la Europa – viitorul poate deveni extrem de interesant și din acest unghi de atac.

Titluri despre februarie

O privire la diagrama alăturată, ne face să ghicim viitoarele titluri despre scăderea, ba nu, CREȘTEREA înmatriculărilor de automobile electrice în luna februarie pe plan global.

Fără a înțelege că bulina roșie plasată în China, care indică o scădere, este cauzată de săptămâna de vacanță cu ocazia Anului Nou chinezesc, realitatea unor cifre globale de înmatriculare mai mici sau egale cu cele de anul trecut, va genera cele mai fanteziste titluri despre mobilitatea electrică.

Recomandarea noastră? Răbdare până la mijlocul anului, când efectul imediat al eliminării sau reducerii subvențiilor va fi trecut și producătorii vor fi obligați să reacționeze la cererea mai mică.

Important de știut în acest context că Hyundai va începe producția de modele electrice la noua fabrică din Ellabell, Georgia, mai repede decât planificat. Înmatriculările din trimestrul IV vor înregistra un salt pentru variantele produse local datorita subvențiilor acordate, ceea ce se va întâmpla și pentru noul Volvo EX90 și Polestar 3, ambele asamblate în Carolina de Sud.

Vremuri bune pentru tranziția spre electrificare chiar și în patria V8-urilor, pickup truck-urilor și SUV-urilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.