Cresc sau scad înmatriculările de ”electrice”?

In urma cu mai bine de o lună am dovedit, pe baza rezultatelor provizorii publicate de Automotive News Europe, că vânzările din primele nouă luni au CRESCUT, deși universul știrilor non-stop era inundat de un torent de articole care anunțau ”sfârșitul viselor electrice”, pe baza unor declarații culese de la codașii electrificării.

E drept că tonul mai sumbru adoptat de echipa Tesla în conferința de raportare a rezultatelor pentru trimestrul III, a ajutat curentul de opinie anti-electrificare. Atenționarea era însă asupra dobânzilor mari, care cresc bariera de acces la achiziția unor automobile, indiferent de motorizare, și asupra incertitudinilor economice generate de tensiunile internaționale, nicidecum asupra scăderii cererii de modele electrice.

In cuvintele lui Elon Musk: ”Dorință există, dar puterea de cumpărare scade odată cu creșterea dobânzilor…”, un punct de vedere repetat la câteva zile mai târziu de echipa Porsche.

Deși am prezentat datele care dovedesc că înmatriculările de automobile electrice sunt în creștere pe plan global, două piețe auto majore EU și SUA îngrijorează mai departe analiștii. Iar aceste griji, amplificate de articole cu titluri bombastice, ajung să fie citate, de cei certați cu cifrele, în orice discuție legată de utilizarea unor vehicule electrice.

Este firesc să te întrebi: cum ar putea să meargă bine înmatriculările globale dacă EU și SUA au probleme?

Răspunsul este CHINA! Înmatriculările din China reprezintă mai mult de 60% din cele globale. Cât timp cumpărătorii chinezi continuă să achiziționeze tot mai multe modele electrice, statisticile naționale rămân puternic ascendente (+22% față de aceeași perioada de anul trecut), ceea ce se reflectă și în cifrele globale.

Concurența acerbă de pe piața chineză și spectrul unor dificultăți economice, au determinat producătorii locali să caute, să găsească și să ocupe tot mai multe piețe internaționale. Indiferent că este vorba de Asia de Sud Est, America Centrală și de Sud, țări africane, Orientul Mijlociu sau Rusia, producătorii chinezi sunt extrem de agresivi și bat la porțile Europei.

Posibile sancțiuni sau viitoare taxe pot fi ocolite construind fabrici locale, așa cum a anunțat BYD cu prima linie de asamblare din Ungaria. Nici piața nord-americană nu va fi protejată la nesfârșit de taxa ce se aplică mașinilor importate din China (25%), mai mulți producători fiind în curs de lansare a investițiilor în Mexic, de unde vor exporta în SUA și Canada în baza acordurilor actuale.

Nu este de mirare că publicul nu mai știe ce să creadă, întrebarea din titlu revenind deseori în discuții pe teme electromobilistice: Cresc sau scad înmatriculările?

Revista presei

Săptămâna a început cu vești proaste, susținute de agenții prestigioase, între care un articol Reuters a fost citat, tradus și copiat în numeroase alte publicații:

Deși articolul de luni 13 noiembrie a făcut rapid înconjurul Pământului, cel din ziua următoare publicat tot de Reuters a fost ”uitat” de cei ce cred în continuare că electrificarea este o doar o modă trecătoare.

Presa dedicată mobilității electrice a intervenit cu titluri la fel de categorice, atrăgând atenția că înmatriculările globale sunt accelerate de producătorii chinezi alături de Tesla, Hyundai și Volvo.

Confuzia generată de cacofonia fluxului neîntrerupt de știri, credibile și mai puțin credibile, este firească și din păcate nu este limitată doar la tranziția transportului rutier. Deasupra haosului generat cu abilitate stau, privesc și aruncă câte un lemn în vâlvătaie ”liderii” firmelor ce au de pierdut din transformarea fără precedent din industria auto și cea producătoare a energiei necesare tranziției.

Câteva exemple:

  • Măsurile drastice de eliminare a locurilor de muncă sunt puse pe seama electrificării și nicidecum pe cea a întârzierii electrificării (VW și Stellantis);
  • Închiderea unor linii de producție pentru modele nedorite de public sunt puse pe seama cererii in scădere, nicidecum pe cea a gafelor făcute în proiectare, mai ales în domeniul soft-ului sau a întârzierilor de livrare (VW, Ford, GM)
  • Amânarea unor investiții în fabrici de acumulatori (GM, Ford, VW) tot pe seama bieților cumpărători este pusă, cărora le-ar fi dispărut brusc apetitul pentru ”electrice”.

Intre timp, fruntășii electrificării anunță investiții noi, productie mărită și vânzări tot mai bune:

  • Tesla extinde fabricile din Texas și Grünheide (Berlin), înainte de lansarea investiției în Mexic;
  • BYD se extinde în Europa cu o fabrică în Ungaria și în Asia de Sud Est cu una în Tailanda;
  • Hyundai construiește două fabrici dedicate unor noi modele electrice, una în SUA (Georgia), alta în Coreea;
  • Rivian construiește, tot în statul Georgia, un complex industrial dedicat viitoarelor modele bazate pe o platformă mai compactă R2.

Ce spun cifrele?

Cu siguranță este dificil de urmărit fluxul și refluxul industriei auto într-o economie globală amenințată de conflicte internaționale, dar câteva cifre disponibile oricui este încolțit de neîncredere în viitorul mobilității electrice, arată realitatea de astăzi, chiar dacă nu au rolul de a garanta succesul din viitorul apropiat.

Pentru a vedea evoluția prin prisma fruntașilor am luat la puricat TOP 10 european (publicat pentru primele nouă luni de Jose Pontes în CleanTechnica), și am analizat înmatriculările istorice ale primelor zece modele, pe baza datelor disponibile pentru Europa de vest pe EU EVs.

Sursa: CleanTechnica

Evoluție înmatriculări lideri: Tesla Model Y și Model 3 (locurile 1 și 2)

Evoluția înmatriculărilor primelor două clasate în Europa după nouă luni, pot fi un exemplu despre cum cifrele pot fi răstălmăcite.

La Model Y este greu de argumentat că ar fi dispărut cererea. În final, e greu să afirmi așa ceva, când Model Y este cea mai bine vândută mașină pe glob, indiferent de motorizare!

La Model 3 curba nu arată la fel de bine și slăbiciunea din 2023 pe piața europeană poate fi exploatată de sceptici. Fără contextul producției în China și a capacității de transport cu vaporul tot mai limitată spre Europa, odată cu creșterea exporturilor producătorilor locali, statisticile despre o mașină lansată în urmă cu șase ani pot susține tema scăderii cererii.

Evoluția înmatriculărilor pentru VW ID.4, Volvo XC 40 și Skoda Enyaq (locurile 3, 4, 5)

Trei modele cu trei povești total diferite. ID.4 pare limitat de capacitatea de producție și lipsa unor componente, în timp ce livrările de Volvo XC 40 au explodat în Europa de vest în 2023, comparativ cu anii precedenți. Tot pe un trend ascendent este și Skoda Enyaq, bazată pe aceeași platforma electrică ca și ID.4.

Contrastul MG 4 – ID.3 (locurile 6 și 7)

Alături de Model Y și XC 40, MG 4 vine la întâlnirea cu europenii cu o creștere spectaculoasă în 2023, care l-au propulsat pe locul 6 după nouă luni, dezmințind orice discuție despre reducerea apetitului clienților, atunci când ecuația preț, performanțe, calitate are un rezultat favorabil.

Chiar și ID.3 oscilează în zona celor mai bune livrări de la lansarea buclucașă din 2020, în creștere semnificativă față de anul trecut.

Povestea nespusă de Fiat 500, Audi Q4 și Dacia Spring (locurile 8,9 și 10)

Una din tezele pe care se bazează articolul Reuters din 13 noiembrie este că înmatriculările europene ar fi în scădere din cauza lipsei unor modele mai accesibile ca preț. In plus, pentru noile oferte Citroen, Renault și VW în gama 25.000 EURO clienții mai au de așteptat doi sau chiar trei ani până la decizia de achiziție.

Statistica locurilor 8, 9 și 10 din Europa de vest indică exact opusul. Fiat 500e (locul 8) și Dacia Spring (locul 10) sunt în scădere în Europa de vest pentru primele nouă luni din 2023, în timp ce Audi Q4 a avut o creștere spectaculoasă, asemănătoare cu Tesla Model Y și Volvo XC40.

Câteva concluzii

In curând vom afla rezultatele globale pentru luna octombrie, care pe baza datelor parțiale publicate până în prezent sunt foarte încurajatoare, cu creșteri mari în China și mai temperate în Europa și SUA.

Până atunci, continuăm să afirmăm cu încredere că fruntașii vor livra pe piața globală un număr tot mai mare de automobile electrice, așa cum au făcut în primele noua luni, dovedind că au capacitatea de producție și de livrare necesară.

Amânarea lansării unor modele mai accesibile ca preț în Europa, reprezintă doar o invitație pentru producătorii din China, care, așa cum a demonstrat SAIC cu brandul MG, nu stau prea mult pe gânduri, iar așa cum demonstrează BYD cu investiția din Ungaria, plănuiesc asamblarea în Europa pentru a fi feriți de eventuale taxe majorate introduse pentru produse din China.

Dobânzile mari și incertitudinea economică generată de conflictele internaționale rămân o piedică în calea achiziției de automobile în general, nu doar a celor electrice. In concluzie, estimăm o CREȘTERE a procentului de automobile electrice noi înmatriculate pe plan global la finele anului 2023, un an care rămâne al incertitudinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.