Povestea facturii MINUS pe luna Mai

Introducere

Întâmplarea face ca astăzi, 21 iunie, în cea mai lungă zi a anului, am primit de colaboratorii proiectului Electromobilitate, două articole pe o temă de mare interes pentru proprietarii de autovehicule electrice: încărcarea de la soare.

Mai întâi îi dam cuvântul lui Márton, colegul nostru cu Zoe din Târgu Mureș, iar mâine vom afla de Claudiu cum încarcă două electrice, un BMW i3 și o Tesla Model 3 Dual motor de la soare în Timișoara.

Povestea facturii MINUS pe luna Mai

Să începem menționând că încarc acasă din solar, dețin un sistem de 5 kWp din februarie, instalat prin programul Casa Verde fotovoltaice AFM.

După calculele mele simple, am ajuns la concluzia că trebuie să primesc prima factură negativă de energie pe luna mai. Tot așteptam zilele trecute emailul cu emiterea facturii, dar nu a apărut. M-a loghez în platformă și iată acolo era. Probabil nu am primit notificarea că valoarea ei era cu minus 9 lei. Așadar revin un pic la statisticile din luna mai.

Cum am reușit factură minus cu fotovoltaice alimentând casa și mașina electrică? 

In luna mai Zoe41 a parcurs 1896 km cu un total de 278 kWh încărcați, din care 206 kWh green sufficiency, adică încărcați din solar în timpul zilei, atunci când este soare.

Dacă ar fi trebuit să plătesc toată energia electrică, m-ar fi costat 179 lei, dar având în vedere că dețin fotovoltaice, putem calcula un discount de 133 lei acoperit din fotovoltaice.

Fotovoltaicele nu acoperă 100% încărcarea, pentru că vine un nor pentru 15 minute și atunci trage din rețea, așadar e un mix de solar și stradă, dar acel mix e 85% din solar și 15% stradă. Prin „stradă” mă refer la energia din rețeaua stradală.

Dețin smartmeter cu sistemul fotovoltaice și coroborând cu cifrele din charger-ul cu care încarc mașina, rezultă 26 lei cost de încărcare tras din rețea cu încărcătorul de acasă. În luna mai am încărcat de la stații publice doar pentru 20 lei. 

Un sistem fotovoltaic on-grid injectează energia surplus în rețea, și contorul specific instalat celor care dețin fotovoltaice măsoară și injecția și consumul. Pentru energia debitată în rețea primesc (cu preț reglementat) doar 0.19 lei, valabil pentru anul 2021.

Sa menționăm că un kWh pe piața concurențială este în jur de 0.65 lei, rezultand o diferența de cumpărare energia cu 0.65 lei și injectarea plătită cu 0.19 lei.

Citirea contorului este digitală, deci se citește prin internet în prima zi din lună la ora 00:00. De pe factură rezultă că am consumat 100 kWh în luna Mai, pentru casă și pentru încărcarea mașinii. În același timp am injectat 426 kWh în rețea.

Având în vedere că prețul cu care cumperi și cel cu care iți este plătit surplusul injectat diferă, daca injectezi mai mult de 3.5 ori decât ai consumat ai șanse la facturi cu minus, ceea ce am și primit în luna mai, când mi-a fost emisă o factură de 9 lei în minus

Smartmeterul este foarte corect și contorizează aceleași metrici ca și contorul de pe stradă. Mi-a măsurat aproape la fel 419 cu 97 și contorul stradal 426 cu 100, diferența mică este lipsa zilei 25 mai de pe grafic, ceva eroare a sistemului cloud cu metrici. 

O zi de duminică cu încărcare Renault Zoe

Am încărcător casnic în trepte (8/10/13/16A), am pornit la ora 9 cu treapta 8 Amperi, apoi ne-am dus la biserică, am revenit după 12, am pus încărcătorul pe maxim 16A, trăgând undeva 3.6 kW + casa. A stat până la ora 16 când s-a înnorat, și am pus încărcătorul înapoi pe treapta 8A trăgând și din rețea, apoi am urcat-o pe treapta 13A. După ora 17 am oprit de tot încărcarea mașinii.

Concluzia, mașina a luat în total 19.1 kWh, din care 2.4 kWh reprezintă pierdere de încărcare (12.6%).

Se pot observa pe acest grafic toate obiceiurile unei case dintr-o zi de weekend:

a) Noaptea merge și se cuplează frigiderul, abia se poate observa pe grafic; 

b) iese soarele pe la 5:45 începe graficul albastru – cel cu autoconsum să se vadă;

 c) de la ora 7:30 solarul deja acoperă peste 300 wati, cât consuma „casa” la relanti (routere, radio, etc…);

d) încărcările pentru Zoe (am explicat mai sus);

e) se pot observa norii trecători când graficul are acele coborâșuri;

f) seara pe la 19:30 am pus ceva în cuptor, cele 2 spike-uri în roșu sunt ale cuptorului;

g) seara se poate vedea cum „casa” la relanti consumă ceva mai mult, fiindcă merge televizorul, becul și hota din bucătărie. 

Mai sunt doua spike-uri roșii pe la 10:30 probabil de la uscătorul de păr și unul la 13:45 când probabil s-a folosit cuptorul cu microunde pentru a încălzi ceva la prânz. 

Într-o altfel de zi, sistemul 5 kWp cu orientare S-SV a produs 29.81 kWh, din care 21.71 kWh au fost consumați de mașină și casă, iar 8.10 kWh au fost injectați în rețea. Având în vedere că au fost și nori trecători, producția s-a redus, în timp ce consumul a rămas constant, prin urmare s-a consumat din rețea stradală 4.57 kWh. 

Concluzii

1) Dacă aș fi circulat cu o mașină termică, cu un consum urban de 7 litri/100 km cu 5.50 lei litrul de combustibil, cei 1896 km ne-ar fi costat 1896/100*7*5.5= 730 lei

2) Cu o mașină electrică și încărcare acasă, cu prețul mediu de 0.65 ron per kWh, te costă aceasi distanta (1896 km) parcursă cu Renault Zoe, 278 kWh*0.65=180 de lei. De menționat un consum de 13 kWh/100 km pe bord și consumul real, rezultat cu pierderi de încărcare 14.8 kWh/ 100 km.

3) Dacă investești în fotovoltaice și instalezi un sistem de 5 kWp, astfel încât să poți încarcă mașina cu 16A, respectiv cu 3.6 kW în zilele însorite, costul într-o lună (exemplul utilizat Mai 2021) va fi de MINUS 9 lei, adică furnizorul de energie electrică iți va plăti pentru energia injectată în surplus.

Să menționăm că trebuie să ai și un program de zi, încât să poți încărca din soare, sau în weekend, și să te deplasezi peste 1000 km cu mașina electrică încât să rezulte cifre de bilanț apropiate. 

6 Responses

 1. Suma spune:

  Foarte interesant articol, ce statie de incarcare aveti? „Moduleaza” puterea de incarcare dupa puterea solara excedentara disponibila?

  • Marton spune:

   E un incarcator classic de pe Aliexpress, se gaseste dupa id-ul 4001229818104. Nu stiu sa existe incarcator care moduleaza dupa puterea solara excedentara, daca cineva fabrica asa ceva, as da 1000 de lei pe ea. Eu manual ma uit pe metriciile solare, si cand trece excedentul peste necesar ma duc in garaj si cuplez manual treapta respectiva.

 2. Suma spune:

  Bine de stiut, noi la asta lucram acum. Se poate modula puterea cu care incarca masina sau se poate chiar suspenda/relua incarcarea functie de productia de energie solara. Inteleg ca aveti un invertor de 5kW. Presupun ca e monofazat nu? Ce marca este?

  • Marton spune:

   Monofazat HUAWEI SUN2000-5KTL. E imposibil greu cu trifazat si fi cu autoconsumul peste 10%. Si asa ca sunt acasa mai mereu, si cu masina electrica cuplata abia scot 35% autoconsum, si incarc mai mereu.

 3. Claudiu spune:

  Nu reușesc sa găsesc încărcătorul după acel id. Puteți pune un link, va rog? A venit repede?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.