După publicarea documentelor prin care Tesla solicită aprobarea de mediu pentru extinderea fabricii din Gruenheide (Berlin), moara opiniilor pro și contra se va învârti tot mai repede, până la termenul limită de depunere a contestațiilor: 16 august.
Din informațiile publicate de mai multe ziare locale, preluate de Automobilwoche, noua autorizație este solicitată pentru producția locală de acumulatori cu o capacitate totală de 50 GWh pe an. Volumul de producție rămâne cel anunțat inițial, 500.000 de Model Y și 3 pe an, dar mărirea secției de presaj, duce la concluzia că Tesla va produce mai multe piese de caroserie pe plan local.
Actuala întârziere administrativă a lansării producției Tesla la Giga Berlin a declanșat „planul B”, cel de import pentru Model Y în trimestrul III pentru clienții europeni. Deși intenția inițială a fost de a livra anul acesta Model Y produs la Gruenheide, realitățile locale au declanșat o reacție rapidă a firmei californiene.
Cu piața nord americană alimentată cu Model Y de la Fremont și în curând de la noua fabrică din Austin, Texas, iar cea chineză cu mașinile produse la Shanghai, Europa a rămas deocamdată doar cu Model 3 de import, care conduce în clasamentul înmatriculărilor din 2021.
Un singur model, chiar dacă se vinde în trei variante (SR+, Dual Motor și Performance) nu este suficient pe o piață competitivă și Tesla pierde treptat procentele câștigate inițial în segmentul 100% electric, în fața ofensivei de modele produse de grupurile VW și Stellantis.
A doua jumătate a anului va deveni extrem de interesantă pentru clienții europeni, odată cu primele livrări ale variantelor Plaid pentru Model S și X (volum mic) și Model Y din import.
Experiențele proprietarilor
Dincolo avantajele cunoscute: performanță, eficiență și viteză de încărcare în propria rețea Super Charger, care au propulsat Model 3 în vârful înmatriculărilor globale, în ciuda prețului ridicat, există alte câteva aspecte foarte apreciate de proprietari.
Citind experiențele legate de actualizările de soft ale modelelor produse de firme tradiționale, realizăm tot mai mult avantajul update-urilor OTA oferite gratuit de Tesla. După un scurt anunț la bord și pe aplicație că un update este disponibil și durata pentru care mașina nu va putea fi condusă (de obicei 25 – 30 minute) procesul se derulează fără alte intervenții umane.
Din relatările colegilor noștri cu alte modele, am aflat că update-ul de soft poate însemna zile întregi petrecute de mașina personală în service pentru actualizare, care uneori eșuează și procesul trebuie reluat.
După încă o săptămână alături de Model 3 Dual Motor la Arad, Tudor ne relatează:
Am făcut 415.9 km cu un consum de 80 kwh și o medie de 19.2 kWh/100 km, după un drum de Timișoara, unde am încărcat la Supercharger.
Am încărcat de plăcere, nu de nevoie:).
Consumul e mai mare pentru că săptămâna asta am arătat mașina la mai multe persoane ca de obicei și am făcut multe lansări.
In plus, pe autostradă am mers Arad-Timișoara mai repede cam tot drumul și mi-a ieșit consum de 22 kWh/100 km. De obicei conduc super liniștit, nu sunt adeptul vitezei. Mi-a plăcut, dar prefer viteza de croazieră 130-140 km/h. Cu siguranță mașina se descurcă la fel de bine și la viteze de Autobahn.

Și TM3 a trecut prin experiența de fi alergată pe autostrăzile germane de colegii care citiseră în presa locală (cu patru, cinci ani în urmă) că mașinile electrice sunt Autobahnuntauglich, adică nu se poate circula cu viteze exagerat de mari pe distanțe lungi.
Absolut adevărat, dar considerând că Germania este singura țară care mai insistă că viteza ar fi nelimitată, în ciuda restricțiilor frecvente, a șantierelor interminabile și a faimoaselor Stau-uri, în care totul se blochează, efectul consumului ridicat pe câțiva zeci sau chiar sute de kilometri este nesemnificativ pe termen lung.


Dovada este în imaginile de mai sus, unde consumul din luna iunie (imaginea din stânga) este cu doar 10% mai mic decât cel pe termen lung, care include trei ierni și două traversări ale Germaniei de nord la sud și retur, când TM3 a fost alergată cu viteze mari de colegii germani.
In așteptarea primelor modele Made in Germany, clienții europeni se vor mulțumi probabil cu Model Y produse în China și California, așa cum s-a întâmplat în ultimul an și cu Model 3, care se încăpățânează – pentru al treilea an la rând – să fie cel mai bine vândut model electric pe plan global.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.