Cât consumă electricele iarna? (episodul 2)

După publicarea primului episod despre consumul electricelor iarna, bazat pe datele transmise săptămânal de participanții la proiectul Electromobilitate, am primit mai multe informații de la colegii din țară, care indică variații asemănătoare ale consumului, respectiv autonomiei, în condiții similare de utilizare.

După o scurtă recapitulare a valorilor analizate în primul episod, pentru trei cazuri de utilizare diferite ale colegilor din București, Cluj și Timișoara cu mașini produse de grupul VW, vom arunca o privire la alte modele.

* Parcursul se referă la numărul total de km monitorizați săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate

Una din întrebările ce revine insistent, în comunitatea proprietarilor de modele asamblate pe platforma VW-MEB, este dacă recentele actualizări de soft au contribuit la scăderea consumului sau dacă iarna blândă, de până acum, a avut rolul principal în valorile mai mici de consum din 2022, comparând cu lunile noiembrie și decembrie din 2021.

Un posibil răspuns rezultă din analiza informațiilor transmise de colegii cu Hyundai Kona.

Hyundai Kona

Privind la datele primite de Titus (SB), observăm aceeași scădere a consumului din 2022, spre finalul anului, deși în primele luni consumul a fost mai mare decât cel din 2021.

Creșterea de la începutul anului este legată de schimbarea modului de utilizare a mașinii (mai puțin home office și mai multe călătorii cu viteze de autostradă). Scăderea, începând cu luna octombrie, nu o putem atribui unui update al softului.

Impactul avut de schimbarea modului de utilizare al mașinii, rezultă și din informațiile transmise de Dan, după mutarea în Elveția. Kona lui Dan este fabricată în 2019 și a acumulat peste 150.000 km. În 2022 majoritatea km au fost parcurși foarte disciplinat în Elveția.

Alăturând rezultatele colegilor din echipa Kona, celor cu VW, rezultă următoarele valori (după 211.502 km monitorizați săptămânal):

Renault ZOE și Peugeot 208

Exemplul furnizat de Radu (ZOE, PH), subliniază impactul modului de utilizare asupra consumului:

Luna Decembrie 2022 a venit cu câteva premiere:
stabilizarea (și reducerea semnificativă, practic la jumătate la cât făceam anterior) cumva a programului zilnic;
– depășirea pragului de 100.000 km și ieșirea din garanția generală a mașinii cu 6 luni mai înainte de criteriul timp;
– obtinerea calității de prosumator și a mult așteptatelor (mai bine de un an) beneficii financiare a sistemului fotovoltaic;

In rest, rămân electromobilist convins, ma bucur de fiecare km parcurs in liniște și EEE (eficienta, eficacitate și economicitate) și privesc amuzat agitația generală și zbaterea celor care ori nu înțeleg ori (încă) nu accepta ca trendul asta e ireversibil…

Radu – Renault ZOE (Crivina, PH)

Evitarea drumurilor aglomerate din București, pe lângă temperaturile mai blânde, au dus la o scădere semnificativă a consumului în ultimele trei luni din 2022, deși in prima perioadă a anului consumul a fost mai mare, o situație întâlnită și la Titus (Kona, Sibiu).

Tot din categoria sub-compactelor franceze face parte și electro-leul Laurei, un Peugeot 208 pofticios la electroni, utilizat majoritatea timpului în Timișoara, pe distanțe scurte.

* Parcursul se referă la numărul total de km monitorizați săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate

Câteva concluzii

După 1,43 milioane km parcurși de echipa proiectului Electromobilitate în ultimii doi ani, variația consumului mediu în funcție de model, sezon, mod de exploatare și echiparea cu pompă de căldură, rămâne un subiect deschis numeroaselor dezbateri on și off line.

Analizând datele veteranei TM 3, produsă în 2018, care nu este echipată cu pompă de căldura, rezultă o variație a consumului (și implicit autonomiei) de 44%, împărțind volanul în mod aproximativ egal cu soția.

Cu toate că inițial, Tesla nu a echipat Model 3 cu pompă de căldură, începând cu inovațiile pentru Model Y, aceasta a fost introdusă pe întreaga gamă S3XY. Pentru cei interesați de detalii tehnice, Tesla a difuzat un video instructiv.

In așteptarea informațiilor ce vor fi furnizate de Marius (Model 3, 2021) și colegii din echipa Tesla, vom urmări în continuare variația consumului mediu pe termen lung pentru cele 21 modele participante la proiectul Electromobilitate la începutul anului 2023.

Ne bucurăm întotdeauna când primim informații despre experiențele voastre, așa cum a fost în cazul colegilor cu Nissan Leaf, pe care le-am inserat la începutul episodului 2 al serialului despre variația consumului pe termen lung. Scrieți-ne la rubrica de comentarii, în media socială sau la adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.