Primul bilanț al anului 2023 – 36 participanți și 58.189 km

In ultimul bilanț din 2022 scriam:

Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.

Proiectul Electromobilitate – bilanț decembrie și anul 2022, după 792.038 km

La fel s-a petrecut și în prima lună din 2023, când ne luăm rămas bun de la Șerban (Suceava) și Ciprian (Gura Humorului) ambii cu Renault ZOE. Deși au circulat cu mașini asemănătoare, în aceeași zonă geografică, experiența lor nu putea fi mai diferită. In timp ce Șerban nu a întâmpinat probleme tehnice, Ciprian a nimerit un exemplar cu numeroase defecte, care au ținut mașina blocată în service săptămâni în șir, evenimente neplăcute despre care a relatat în cronicile săptămânale ale echipei ZOE.

MULȚUMIM Șerban și Ciprian pentru contribuția la proiectul Electromobilitate!

Colegi noi în luna ianuarie

În procesul continuu de împrospătare al echipei, Hyundai Kona cu numărul 11 a fost parcată în garajul nostru virtual de Codruț (Baia Mare), iar Dan (București) ni s-a alăturat cu primul Volvo XC 40 Recharge. Bine ați venit!

In urma acestor modificări (subliniate cu litere albastre), echipa care raportează parcursul, consumul și costurile de încărcare în luna ianuarie este compusă din:

 • Hyundai Kona – 6 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej și Baia Mare;
 • Kia Niro – București;
 • ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
 • ID.4 – Cluj;
 • IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
 • Hyundai Ioniq – Craiova;
 • Peugeot 208 – Timișoara și București;
 • Renault ZOE – 3 participanți din Crivina (PH), Suceava și Târgu Mureș;
 • VW e-Up – 2 participanți din Cluj și Râșnov (BV);
 • Skoda Citigo – Timișoara;
 • Dacia Spring – 3 participanți din Fălticeni, Sibiu și Deva;
 • Tesla Model 3 – 5 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu și Motor City;
 • Tesla Model Y – 2 participanți din București și Brașov;
 • Renault Megane – Ineu (AR);
 • Fiat 500e – Timișoara;
 • Volvo XC40 – București.

Parcursul și consumul

Pentru a înțelege mai bine semnificația parcursului total 58189 km și al consumului mediu pentru actuala echipă, aruncam o privire la rezultatele din 2022.

Anul trecut echipa a parcurs în luna ianuarie 57.044 km, cu un consum mai ridicat cu 10% (19.6 kWh/100km), în primul rând datorită temperaturilor mai coborâte din 2022.

Costurile cu încărcarea

Majoritatea celor ce au urmărit bilanțurile lunare din 2022 au înțeles cu siguranță că, spre deosebire de mașinile echipate cu motoare termice, costul încărcărilor depinde mai mult de SURSA de încărcare, decât de consumul realizat.

Dincolo de legendele din folclorul online despre modele diesel și GPL care funcționează aproape numai cu aer și electrice care încarcă veșnic la prețul maxim pentru un kWh, realitatea celor 31 de seturi de informații, primite de la participanții la proiectul Electromobilitate, este cu mult mai nuanțată.

Outlander-ul lui Octavian (SB) continuă să înregistreze cele mai mari costuri pentru 100 km, urmat de Sandero dCi, cu care se deplasează Mihai în nordul țării, atunci când nu conduce Springul tatălui său. Doar costurile cu încărcarea la prețuri elvețiene, comunicate de Dan pentru Kona, sunt cu 7% mai mari decât cele cu Sandero.

In rest, economiile cu orice model electric au fost substanțiale și în luna ianuarie 2023, așa cum au fost întotdeauna pe parcursul celor cinci ani de la startul proiectului Electromobilitate. Cele mai iritante valori pentru electro-sceptici sunt însă cele de la baza digramei, fiindca NOUĂ colegi au raportat costuri ZERO cu încărcarea în luna ianuarie.

Cei nouă colegi cu costuri ZERO au parcurs un total de 12.399 km în luna ianuarie și au încărcat la stațiile publice (din Cluj și județul Prahova), la locul de muncă sau la propriile instalații fotovoltaice. Cu această ocazie reînnoiesc invitația unei dezbateri pe tema costurilor cu încărcarea de la panourile fotovoltaice, fiindca am întâlnit mai multe abordări, printre care:

 • includerea în costuri a amortizării instalației, cu contra-argumentul că panourile au fost instalate pentru consumul casnic sau activități economice, iar încărcarea mașinii este un bonus;
 • costul kWh nelivrați în rețea, energia fiind utilizată pentru încărcarea mașinii (doar pentru prosumatori)
 • pur și simplu ZERO (fiindcă așa este cel mai simplu?)

Discuție despre costurile hibrizilor plug-in (PHEV)

După 20 luni de monitorizare, Octavian ne informează că Outlander-ul PHEV a cheltuit începând din luna septembrie peste 52 RON/100km.

Spre deosebire de suratele 100% electrice, a căror consum a scăzut cu 10% față de aceeași lună de anul trecut, Octavian raportează o creștere a costului cu 10% în luna ianuarie 2023.

Faptul că a transmis separat costul cu energia electrică și carburantul, ne dă posibilitatea să observam urmatoarele aspecte:

 • Datorita încărcării zilnice cu energie electrică anul trecut costul a fost 8.9 RON/100km pentru curent și 40.4 RON/100km pentru benzina.
 • În schimb anul acesta, deplasările au fost făcute preponderent cu benzină, rezultând un cost de 53.3 RON/100km, cele pentru energie electrică reducându-se la 1.1 RON/100km.

Așteptam cu mult interes costurile voastre cu energia și carburanții pe parcursul anul 2023. Scrieți-ne la rubrica de comentarii, în media socială sau la adresa office@electromobilitate.com. Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.