Model Y, IONIQ 5, Megane și ID.3 – test paralel în condiții extreme

Impulsionați în urma testului 3Y-KID efectuat de colegii noștri în zona Ploiești, am hotărât să efectuăm o comparație de consum și în zona de vest a țării, pentru a determina diferențele de eficiență între patru modele diferite de mașini electrice.

Ne-am dat întâlnire sâmbătă la prânz în Arad, foarte aproape de urcarea pe autostradă pentru a începe un traseu de aproximativ 116 km ce urma să includă atât deplasare în regim de autostradă, cât și regim de drum național.

Traseul testului de consum

Da, punctele comune de întâlnire au fost în parcările suficient de încăpătoare ale unor benzinării, de dragul comparației cu costul aceluiași traseu parcurs cu combustibili fosili, dar și fiindcă (încă) nu avem suficiente huburi de încărcare pentru astfel de întâlniri.

Protagoniștii acestei aventuri de iarnă au fost:

  1. Cristian (Tesla Model Y Performance, Brașov)
  2. Stefan (Renault Megane – roți pe 20 inch, Alba Iulia)
  3. George (Renault Megane – roți pe 18 inch, Ineu)
  4. Peter (Hyundai IONIQ 5 AWD, Timișoara)
  5. Tudor (Hyundai IONIQ 5 RWD, Timișoara)
  6. Daniel (VW iD3, Timișoara)

Am menționat despre aventură și condiții extreme, așa că trebuie să dau mai mult context acestor afirmații. Pe tot parcursul traseului am avut parte de ploaie abundentă și de avertizare de vânt puternic. Tocmai din aceste motive, traseul de pe autostradă l-am parcurs la 120 km/h, iar restul traseului cu viteza maximă permisă sau în ritmul celorlalți participanți la trafic.

Vântul a suflat dinspre Nord-Vest, așadar am fost parțial ajutați la deplasarea pe autostradă, dar ne-a încurcat socotelile pentru traseul de drum național. Cu toate că viteza de deplasare pe drumurile naționale a fost mult mai mică, consumul a fost foarte apropiat de cel de autostradă.

Rezultatele după primul segment, cel de autostradă, în care am parcurs 57 km cu o viteză medie de 100 km/h le găsiți în următorul tabel:

ModelConsum [kWh/100km]
Megane E-Tech* („18)20.5
Megane E-Tech („20)23.4
IONIQ 5 RWD24.0
IONIQ 5 AWD24.8
Model Y Performance20.6
VW iD321.4
*Megane-ul lui George s-a hotărât să nu reseteze consumul la începerea traseului, așadar am încercat o estimare a acestuia bazată pe SoC la start și la sosire.

Rezultatele finale ale testului se găsesc în tabelul următor:

ModelConsum [kWh/100km]
Megane E-Tech* („18)20.7
Megane E-Tech („20)23.9
IONIQ 5 RWD23.4
IONIQ 5 AWD24.2
Model Y Performance20.4
VW iD321.2
*Megane-ul lui George s-a hotărât să nu reseteze consumul la începerea traseului, așadar am încercat o estimare a acestuia bazată pe SoC la start și la sosire.

Traseul complet a totalizat 116 km, din care 57.7 km de autostradă și 58.3 km de drum național. Viteza medie generală a fost de 80 km/h.

Din păcate, din cauză că nu am reușit să monitorizăm foarte precis consumul Megane-ului lui George (care pe drumurile de navetă obține consumuri foarte bune), nu reușim să tragem o concluzie clară în ceea ce privește diferențele de consum dintre cele două versiuni de Renault Megane. În viitor vom repeta testul utilizând pentru măsurarea consumului și interfața OBD.

Cert este faptul că ce mai puternică mașină prezentă la test, Model Y Performance echipată cu cele mai late anvelope și cea mai mare masă, a obținut un consum mai mic decât restul participanților. Acest lucru indică faptul că investițiile în creșterea eficienței și perfecționarea aerodinamicii sunt importante pentru a „stoarce” cât mai mulți kilometri dintr-un acumulator.

Vă așteptăm la Vatra Dornei în 18 februarie pentru alte astfel de scurte plimbări împreună, cu monitorizarea parametrilor mașinilor noastre. Scrieți-ne dacă sunteți interesați de teste paralele pe drumul de dus sau întors de la Vatra Dornei la rubrica de comentarii, în media socială sau la adresa office@electromobilitate.com.

3 Responses

  1. Vasile Ciurea spune:

    Calde salutări EM,

    Ca nehotărât în alegerea unei mașini electrice, o întrebare pentru George:
    Cât de mulțumit este de E-Tech -18”?

    Și a doua întrebare pentru toți EM: ce a doua mașina electrică și-ar cumpăra după experiențele de până acum?

    Mulțumesc,

    • Dan Boboescu spune:

      Salut, după patru ani si 110.000 km cu Model 3, m-am obișnuit cu simplitatea bordului si diferitele sunete și scârțâielii ale Teslei. Nu intenționez să o schimb, dar când va sosi momentul mă voi uita în primul rând la eficiență, posibilități și viteza de încărcare. Dacă Tesla deschide rețeua Supercharger și pentru alti producători, opțiunile sunt numeroase. Dacă alți producători sau furnizori vor extinde rețelele de încărcare și simplitatea utilizării (plug and charge) de asemenea opțiunile sunt tot mai numeroase, în funcție de bugetul alocat și nevoile familiei.

  2. George spune:

    Salut, super multumit. Referitor la E-tech eu zic ca nu merita modelul cu baterie de 40kw, iar daca mergeti pe bateria de 60kw recomand Equilibre, neaparat cu optiunea confort, din cauza jantelor de 18 care aduc o autonomie foarte apropiata de wltp la temperaturi de peste 20 grade chiar depasind mergand nationale, in oras si judetene.
    Referitor la a 2-a EV, eu as merge, dupa cum am si facut deja, spre max range , am ales a 2-a Tesla M3LR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.