Cu ocazia NIO day 2020, un eveniment cu (mult) public, orchestrat cu pricepere, muzică și promisiuni mari, a văzut lumina zilei primul sedan, denumit eT7, al startup-ului chinez cotat pe bursa din New York.

Cea de a patra caroserie preluată în programul de fabricație, după SUV-urile ES 8, ES 6 și EC 6, este poziționată ca dimensiuni și performanțe în categoria Tesla Model S (4979mm).
Pe durata prezentării William Li, fondator și CEO, a aruncat mănușa în repetate rânduri lui Elon Musk, începând cu afirmația ca LIDAR-ul este obligatoriu pentru un sistem autonom avansat, cunoscut fiind faptul că Musk nu este de acord cu această idee. Continuând cu performanțele sistemului de senzori Aquila și al super computerului de bord Adam, care fac parte din sistemul de conducere autonomă NAD – NIO autonomous driving, William Li a subliniat la fiecare pas superioritatea performanțelor (declarate deocamdată, urmează sa fie dovedite) față de Tesla. Vestea bună este că hardware-ul va fi standard, în timp ce softul de conducere autonomă se poate activa pe bază de abonament lunar pentru echivalentul a 105 USD/lună în China.
Echiparea cu două motoare (300 kW spate si 180 kW față), tracțiunea integrală și trei tipuri acumulatori de 70, 100 și 150 kWh oferiți în prețul nou al automobilului sau ca serviciu (reducere 25% la achiziție), promite o gamă înaltă de performanțe și autonomie. (Atenție toate cifrele referitoare la autonomia estimată din prezentare sunt conform normelor NEDC, și mai îndepărtate decât WLTP de realitate).
NIO promite 0-100 km/h în 3.9 secunde și 33.5 m distanță de frânare de la 100 km/h la zero cu sistemul Brembo.

Un punct semnificativ unde NIO diferă de Tesla (care a abandonat idea deși a prezentat-o în 2013) sunt stațiile automate de schimbare a acumulatorilor. Odată cu eT7 au fost prezentate stațiile din a doua generație, care (conform NIO) pot efectua 312 schimbări de acumulatori pe zi.
Asta ar însemna 4 min 30 sec pentru fiecare schimbare, inclusiv intrarea și ieșirea mașinii din stație. Chiar dacă noul eT7 beneficiază de parcare și poziționare automata în cabina de schimbare a acumulatorului, orice valoare sub 5 minute pare optimistă, dar este tot ce ne putem dori la un drum lung și grăbit.

Promisiunea că livrările în primul trimestru vor începe (în China) cu varianta de 70 kWh și vor continua în trimestrul IV cu cel de 150 kWh solid state (cu o densitate energetică de 360 Wh/kg) , trebuie privită cu prudență, dar optimism. Poate că în sfârșit producătorii de acumulatori au reușit să industrializeze acumulatori auto solid state, așa cum promitea firma Prologium din Taiwan anul trecut la CES și spera Toyota, încă din urmă cu zece ani, să fie in măsură sa lanseze pe piață în 2018, apoi 2019, etc… continuăm să așteptăm cu nerăbdare.

Pe lângă nenumărate funcții de siguranță și confort, la care vom reveni pe măsura ce specificațiile de serie vor fi omologate, eT7 promite performanțe dinamice înalte din categoria Model S, Lucid Air, Porsche Taycan, la un preț rezonabil în acest segment (cel puțin cel indicat pentru piața din China, începe de la 69.000 USD).
Oferta de abonament pentru acumulator se ridică la 150 USD/lună (în China) și scade prețul de achiziție la 52.300 USD. Cumpărătorii primei ediții vor beneficia de încărcare sau schimbare gratuită a acumulatorilor și conectivitate pe viață, asemănător cu gratuitatea la SuperCharger pentru prima generație de Model S și X.

William Li a ținut să sublinieze în timpul prezentării, că firma NIO nu poate fi comparată decât cu Tesla, o înțepătură lansată altor startup-uri chineze cu ambiții la fel de mari. Este drept că NIO a livrat peste 75.000 SUV-uri electrice până în prezent și informează că proprietarii au parcurs peste 1.4 miliarde de kilometri, în timp ce Xpeng și Li Auto sunt doar la început. (Pentru informare Tesla a livrat peste 1.3 milioane de automobile de la începutul producției de serie, care acumulează peste 1 miliard de kilometri în fiecare lună).

Pe scurt, un eveniment-spectacol de succes pentru NIO și o prezentare a unui nou model promițător în fața unui public-client la fel de entuziast ca și cel participant la prezentările Tesla.

Pentru cei ce încă se miră cum poate acest startup sa fie pe locul cinci în lume după capitalizarea bursieră, mai mare decât Mercedes, GM, BMW și alte 20 de firme auto cunoscute, amintim ca săptămâna aceasta GM a prezentat o … siglă nouă care vrea să simbolizeze viitorul electric si cam atât.

Pentru informații despre viitoarele modele electrice trebuie să așteptăm până săptămâna viitoare, deocamdată singurul model electric fiind veteranul Bolt.
Imaginile captate în timpul prezentării NIO Day 2020
- Prezentarea sedanului eT7 începe la 2:03:10
- Prezentarea sistemului de conducere autonomă NAD, a suitei de senzori Aquila și a supercomputerului de bord Adam la 2:20:00

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.