Acumulatorii solid state mai aproape de industrializare

In zumzetul general creat de un articol Reuters, bazat pe „surse confidentiale”, despre progresul urmatoarei generatii de acumulatori Tesla, alte evolutii spectaculoase din acest domeniu, de care depinde pretul si performanta automobilelor electrice, au trecut aproape neobservate.

Pe langa titlurile bombastice care promit solutii miraculoase pentru perfectionarea acumulatorilor, care stau la baza electromobilitatii, exista si progrese reale confirmate in lumea stiintifica, pentru noi solutii in faza de prototip si altele care se apropie de industrializare.

Prologium – Taiwan

Acumulatorul “solid state” prezentat de firma taiwaneza Prologium a fost recompensat cu o medalie de aur pentru inovatie la CES 2020

Poate va amintiti din articolele de la CES – Consumer Electronic Show, Las Vegas, editia 2020, relatarea despre intalnirea cu reprezentantii firmei taiwaneze Prologium. Pornita la drum in urma cu 14 ani, echipa Prologium si-a propus lansarea in productie a acumulatorilor solid state (SSB- solid state battery), care sunt utilizati in prezent pentru aparatura electronica, dar nu si pentru vehicule electrice.

Problemele cu care se confrunta intreaga industrie dedicata masinilor electrice sunt pretul mare si densitatea energetica mica a acumulatorilor Li-ion, care determina ca automobilele cu autonomie reala de peste 400 kilometri sa fie in prezent mai grele si mai scumpe, decat cele echipate cu motoare cu ardere interna, cu performante asemanatoare.

Pe langa o densitate energetica mai mare, acumulatorii solid state promit o incarcare mai rapida si siguranta mai mare in caz de impact, avantaje considerabile pentru orice aplicatie in domeniul transportului rutier.

Pe langa premiile obtinute la diferite expozitii de specialitate, inlcusiv CES editia 2020, progresul facut de Prologium pe calea industrializarii acumulatorilor SSB, se poate masura prin colaborarile cu startup-urile NIO, Enovate si Aiways, toate in cautarea acelui „ceva cu totul special”, care sa le deosebeasca de Tesla.

Interesul producatorilor auto in tehnologia SSB – Prologium a incurajat parteneri cu putere financiara sa investeasca in construirea celei de a doua fabrici Prologium pentru productia in serie a acumulatorilor SSB pentru aplicatii auto.

In ultimul comunicat de presa, Prologium informeaza ca a obtinut 100 milioane USD din parte firmei chineze de stat FAW – First Automobile Works (primul partener Volkswagen in China) si a BOCG – Bank of China Group. Tinand cont de interesul chinez pentru dominatia globala in domeniul acumulatorilor utilizati in industria auto, investitia chineza in industrializarea produselor Prologium este un semnal pozitiv pentru firma din Taiwan.

Inainte de aparitia titlurilor legate de un nou „Tesla battery killer”, trebuie sa punem noile investitii intr-o perspectiva corecta si sa amintim ca interesul pentru colaborarea Tesla-CATL, in legatura cu acumulatorii ce vor echipa Model 3 produs la Shanghai incepand din toamna, au atras in aceasi perioada de timp investitii de cinci ori mai mari.

Chiar daca fanii Tesla pot fi acuzati uneori de fanatism, institutiile financiare isi fac in general bine temele de casa, inainte de investi sute de milioane intr-o afacere sau alta. Cu siguranta dezvaluirile de la Tesla Batery Day (din nou amanata) vor aduce clarificari asupra solutiilor dezvoltate pentru viitorul apropiat, care promit sa plaseze noile modele Tesla la paritate de pret cu cele clasice.

Chiar daca solutiile tehnice promovate in prezent de Tesla si Prologium sunt diferite, rezultatul este comun si va duce la performante mai bune si pret redus, oferind masinilor electrice o sansa egala din punct de vedere al pretului de achizitie cu cele clasice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.