Germania în căutare de noi modele electrice și talent IT

La scurt timp după ce am publicat primul articol dedicat electromobilității pe cea mai mare piață auto europeană, ne străduim să oferim o imagine de ansamblu, pe baza celui de al doilea comunicat KBA din 2021.

Există motive multiple pentru care Germania are un rol major în industria auto europeană, începând cu faptul că este patria automobilului și a motoarelor termice și cea mai mare din orice punct de vedere: înmatriculări, producție, export și forță de munca.

Din păcate, argumentul forței de muncă a fost utilizat în mod nefast, la orice tentativă de înăsprire a normelor de emisii poluante în Europa, promovate de țările neproducătoare de automobile încă din 2013 și blocate de Germania împreună cu aliații economici care sunt conectați prin investiții în furnizorii pentru industria auto germană.

Scandulul Dieselgate ca accelerator al electrificarii

Scandalul Dieselgate are ca actori principali mărcile grupului VW, dar mai mulți furnizori germani, în frunte cu Bosch, au fost anchetați și amendați pentru contribuția la crima ecologică. In mod contrar strategiei inițiale, de a rezolva emisiile reglementate doar pentru CO2 cu cat mai multe motoare diesel, ignorând efectul NOx și al particulelor, industria germană s-a văzut în pragul anului 2020, când intrau în vigoare amenzile pentru depășirea limitelor de emisii de CO2, fără o gamă complexă de modele electrice.

Colacul de salvare a fost portița legislativă lăsată deschisă pentru hibrizii plug-in, cu scopul a nu distruge industria producătoare de motoare termice, care ar fi avut consecințe sociale devastatoare, în zonele unde sunt concentrați furnizorii pentru miile de piese necesare unui motor termic.

Competiția pentru talent IT

Dimensiunile gigantice ale industriei germane ca ansamblu, producători auto plus furnizori de piese și sisteme de producție, a fost una din cauzele inerției și rezistenței la transformarea epocală spre electrificare, prin care trece, cu aceleași dificultăți, industria auto globală tradițională.

In paralel, la competiția pentru buzunarele clienților s-au înscris o serie de firme noi, conduse de vizionari și echipe inovative, foarte flexibile și flămânde după succes. Odată cu electrificarea gamei oferite, conectivitatea și conducerea autonomă s-au suprapus în strategia de viitor, generând o foame pentru meserii și calificări noi pentru industria auto, fiind specifice în IT.

Goana după talentul înglobat în echipe internaționale, ce vor proiecta mașinile viitorului (electrice , autonome și conectate), este de interes pentru toți tinerii europeni, care în epoca „home office” introdusă cu brutalitate de pandemie, vor putea lucra pentru orice mare companie auto, din orice locație.

Cea mai mare piață EV second hand in formare

Un al treilea aspect pentru care înțelegerea pieței germane este importantă, o constituie viteza cu care se formează cea mai mare piață auto second hand, specifică modelelor electrice.

Chiar daca până de curând parcul auto electric din Norvegia și Olanda a fost mai mare decât cel german, creșterile din 2020 și mai ales cele ce urmează în 2021, vor amplifica exponențial oferta de automobile second hand.

Prețurile sunt rezonabile și probabil vor rămâne pentru o perioada de timp, câtă vreme subvențiile majorate mențin prețul automobilelor electrice noi la nivel (aproape) acceptabil.

Cine a crescut și cine a scăzut în 2020?

Sursa – comunicat KBA

Rezultatul lunii decembrie a fost deasupra înmatriculărilor de anul trecut, fiindcă, începând din ianuarie 2021, TVA-ul revine la valoarea dinaintea introducerii măsurilor de stimulare a economiei.

Anul 2020 consemnează o scădere cu 19.1% pe piața germană, total 2.9 milioane vehicule noi înmatriculate, cu toate mărcile in pierdere, cu excepția Fiat care s-a menținut la nivelul din 2019 și Tesla, care a crescut cu 55.9%.

Sursa – comunicat KBA

In general, vânzările de modele electrice și hibrizi plug-in au crescut enorm, + 209% față de anul precedent, dar la firmele tradiționale ponderea variantelor electrificate este mult prea mică, față de cea cu motoare termice, producția fiind dimensionată doar pentru a evita amenzile europene pentru emisii de CO2.

Analiștii sunt foarte rezervați în prognozele pentru anul 2021, fiindcă pandemia este încă departe de fi învinsă. De un aspect suntem însă siguri:

Ponderea autovehiculelor electrice și electrificate va fi în creștere și mai puternică în 2021, indiferent de intențiile și planurile de producție ale marilor concerne. Odată cu începerea livrărilor Tesla din Berlin, în paralel cu importurile din China și California, a creșterii producției gamei de modele a grupului VW, în special ID.3 și ID.4 și a ofertei mai bogate din gama premium de la Mercedes, Audi și BMW, înmatriculările de autovehicule electrice se vor dubla din nou în 2021.

In plus, cel puțin trei firme noi din China, Nio, Xpeng și Li Auto și-au anunțat intenția de a începe vânzarea unor modele electrice în Europa, piața germană acționând ca un magnet, datorită dimensiunilor mari și a puterii de cumpărare ridicată, susținută de subvenții generoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.