Producătorii chinezi sunt primii beneficiari ai noilor acumulatori CATL

Știrile despre acumulatori miraculoși, care vor rezolva densitatea de energie, masa specifică, viteza de încărcare și riscul evenimentelor termice (industria auto refuză să utilizeze cuvântul incendiu) sunt abundente. De multe ori se bazează pe anunțuri ale unor firme strat-up în căutare de finanțare, sau în cazurile fericite pe lucrări științifice, dedicate unor studii de laborator.

Preluate cu sete de pasionații care urmăresc cu atenție evoluția tranziției spre mobilitatea electrică, dar și de cei ce încearcă să demonstreze că actuala tehnologie nu este matură, informațiile ajung la public sub titluri bombastice exprimate fie în milioane de km, fie în zeci de ani de funcționare, după aroma preferată de publicul țintă.

CATL – Contemporary Amperex Technology Co

Când însă CATL anunță intrarea în producție a unui nou tip de acumulator începând cu anul viitor (2023), lumea auto ascultă cu atenție, fiind vorba de cel mai mare producător global, cu experiență dovedită în producția acestui sistem cheie pentru tranziția spre mobilitatea electrică. Recent am amintit de CATL, într-un articol dedicat intrării în Top 10 al furnizorilor auto mondiali.

Pe lângă numele giganților germani: Bosch, Continental, ZF, familiare datorită activității industriale și comerciale în România, sau a producătorilor de anvelope Michelin și Bridgestone, CATL este un acronim mai degrabă necunoscut automobiliștilor români, cu excepția pasionaților de electromobilitate. În schimb, în lista clienților, care beneficiază de produsele fabricilor CATL din China și Europa, vom recunoaște imediat mărcile internaționale, ale căror modele electrice probabil le conducem în prezent sau viitorul apropiat.

BMW, MercedesHyundai, HondaPSATesla, ToyotaVolkswagenVolvo (sursa: Wikipedia)

Chiar dacă ne sunt nume mai puțin familiare, producătorii chinezi vor fi principalii beneficiari ai noii tehnologii Li Auto și Hozon fiind primii utilizatori ai noii tehnologii. Alte firme din China care beneficiază în prezent de tehnologia CATL și analizează cu atenție rețeaua de schimbare rapidă a acumulatorilor demarată de firma din Ningde sunt NIO și XPeng, două mărci deja prezente pe piața europeană.

Cu ce ne afectează anunțul CATL?

Dacă suntem posesori ai unor modele produse de mărcile listate mai sus, suntem direct interesați de accesul la cea mai nouă tehnologie de acumulatori, considerați în continuare călcâiul lui Ahile al tranziției spre mobilitatea electrică pe scară largă.

În același timp, trebuie să conștientizăm că mai mult de 50% din vânzările globale de automobile electrice sunt în China. Progresul tehnologic realizat de producătorii și furnizorii locali în ultimii 20 de ani a devenit un avantaj competitiv redutabil, care nu lasă loc în Top-ul vânzărilor BEV locale, care au crescut cu 91% față de primele cinci luni din 2021, decât pentru Tesla Model Y și 3 si VW ID.4.

În prezent piața chineză crește într-un ritm amețitor, împingând statisticile globale spre cifre tot mai favorabile electrificării. În paralel, ofensiva internațională se desfășoară tăcut, dar cu efecte spectaculoase, dacă ar fi să considerăm doar succesul Daciei Spring în Europa și mai ales în România. Zeci de modele din categoria Spring, și chiar mai accesibile ca preț sunt produse în China, în timp ce firmele europene, lansează mașini tot mai mari, mai grele și mai scumpe, în numele profitabilității.

Bosch, furnizorul auto global nr. 1, a renunțat cu ani în urmă la tentativa de a produce acumulatori Li-ion (Prea riscant pentru Bosch?), citând investițiile foarte ridicate și riscul, într-o perioadă în care legislația europeană în domeniul poluării era încă prea permisivă.

Ce se va întâmpla însă până în 2035, sau cel târziu 2050, daca lobby-ul auto este din nou mai puternic decât interesul pentru sănătatea publică?

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Partea buna e ca bateriile vor fi testate de utilizatorii dn China pana vor ajunge in Europa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.