Prognoză: peste 1.5 milioane înmatriculări PEV la finele 2022 în Europa, după recordul din prima jumătate a anului

Informațiile publicate până la această oră, de pe marile piețe europene pentru vehicule electrice, indică noi recorduri ale înmatriculărilor și o mai mare diversificare a modelelor disponibile de la producători tradiționali și startup-uri.

Dacă nu sunteți pasionați de statistici, ce reflectă tranziția spre electromobilitate, poate vă interesează o viitoare sursă de automobile 100% electrice second hand, la prețuri ceva mai rezonabile decât cele ale unor automobile noi.

Pentru acest material am utilizat informațiile compilate de dr. Maximilian Holland pentru CleanTechnica și cele furnizate de analistul german Matthias Schmidt.

Norvegia și Suedia

Cele două țări nordice, împreună cu Islanda, au cea mai mare rată de penetrare pentru vehicule electrice noi.

Categoria PEV – plug-in electric vehicles (definită ca sumă a modelelor 100% electrice + cele plug-in hibrid) este oarecum înșelătoare, fiindcă hibrizii PHEV sunt echipați cu un motor termic, care consumă combustibili fosili.

În Norvegia, raportul este clar tranșat în favoare BEV – battery electric vehicles: 78.7% BEV / 11.2% PEV.

În Suedia, care este producătoare de automobile și motoare termice, BEV reprezintă 31.6% în timp ce PHEV are 23.6% din înmatriculări.

Germania, Franța și Marea Britanie

Cele mai mari piețe europene după volum, prezintă de asemenea preferințe diferite pentru BEV și PHEV.

În Marea Britanie unde, după Brexit, a fost clar refuzul de a subvenționa PHEV-urile, raportul este 16.1% BEV / 5.5% PHEV.

În Franța și Germania, ambele mari producătoare de automobile și motoare termice, situația este asemănătoare cu cea din Suedia:

  • Germania: 14.4% BEV / 11.7%, raport ce reflecta lobby-ul extrem de puternic făcut de industria auto germană pentru menținerea în producție a motoarelor cu ardere internă un timp cât mai îndelungat
  • Franța: 19.8% BEV / 7% PHEV

Impactul Tesla în trimestrul II

Din cauza shutdown-ului de la Shanghai, livrările Tesla în Europa au început mai târziu ca de obicei, prin urmare o componentă semnificativă pentru înmatriculările BEV a lipsit în aprilie și mai.

Așa cum am subliniat odată cu publicarea livrărilor Tesla din trimestrul II, situația se va schimba radical în trimestrul III, după ce luna iunie a fost luna de productie record pentru Tesla.

Este foarte posibil ca începând din august până la finalul anului, fiecare lună să devină o lună record, pe măsură ce Giga Berlin și Giga Texas vor atinge treptat cadența de producție proiectată (10.000 pe săptămână).

Între timp, presa germană (apoi cea internațională) a preluat un tweet care anunță că Tesla a devenit cel mai mare angajator privat din zona Berlinului și va mari salariile cu 6%, ceea ce ne îndreptățește să revizităm întrebarea lansată în urmă cu aproape trei ani:

„Fiecare al patrulea automobil înmatriculat în Europa va fi electric la finele anului 2022”

Afirmația aparține analistului german Matthias Schmidt, care în ultimul buletin informativ subliniază că în prezent unul din cinci automobile noi înmatriculate în Europa de vest este electric.

Privind la ritmul creșterii înmatriculărilor BEV (și PHEV), comparativ cu declinul modelelor diesel și chiar al celor pe benzină, 25% PEV rezultat final pentru anul 2022 este o prognoză rezonabilă.

Alte informatii interesante din ultimul raport Schmidt Automotive Research:

  • Creșterea de la 1.19 milioane (în 2021) la 1.5 milioane înmatriculări BEV+PHEV în 2022 este în curs de derulare, cu toate perturbările din economie;
  • PHEV se mențin sub 10% din înmatriculările vest-europene;
  • Producătorii chinezi: SAIC-MG, Polestar, FAW, XPeng, Aiways, NIO și BYD au acaparat 5.1% din piața BEV în Europa cu un volum total de livrări de 25.600 vehicule, ceea ce reprezintă dublul înmatriculărilor din aceeași perioadă a anului trecut (12.800).
  • Creșterea de 100% pentru BEV importate din China eclipsează cea de 40% înregistrată de piața europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.