Va deveni Berlinul „Model Y – Land” ?

Intr-un comentariu interesant in legatura cu fabrica Tesla de langa Berlin, era pusa in dubiu posibilitatea ca zona Berlinului sa devina „Tesla Land”, datorita fidelitatii traditionale a cumparatorilor germani fata de marcile nationale premium Mercedes, BMW, Audi, Porsche, mult apreciate si pe plan global.

Ca proprietar multumit, de peste un an, a unui Model 3 long range, asi dori sa precizez ca, in ciuda pretului de achizitie ridicat, Model 3 nu este un automobil premium, in sensul clasic al cuvantului.

Materialele si dotarile interioare, bordul minimalist sau saracacios, depinde de gust, absenta ventilatiei din scaune, sau a incalzirii volanului, actionarea manuala a capotelor (mai ales cea din spate are a tendinta sa se mudareasca) plaseaza Model 3 in urma finizajelor si rafinamentului automobilelor cu pret asemanator de la producatorii germani sau Lexus si mai nou Genesis (brandul premium din Corea).

Cu toate acestea, Tesla are meritul incontestabil de a fi inventat o noua categorie de automobile, ce pot fi denumite „sedanuri tehnologice” sau oricum altfel doriti (calculatoare pe roti …?) sa evidentiati ca valoarea si atractivitatea celor trei modele Tesla, nu consta in luxul auto clasic, ci in ceva cu totul nou, in pas cu secolul XXI: tehnologia.

Mai ales capacitatea de a se „imbunatati” prin adaugarea de noi functii dupa achizitie prin OTA – over the air update, este cea mai apreciata calitate evidentiata de proprieari. Deocamdata Tesla ofera aceste actualizari de software gratuit si faptul ca Model 3 a avut, pe langa adaugarea unor functii noi, doua cresteri de putere, de cate 5% fiecare pe parcursul unui singur an, reprezinta acel „ceva foarte special” despre care proprietarii jubileaza in media sociala.

Chiar daca un cumparator traditional este obisnuit cu idea ca incepand cu primii kilometri dupa plecarea de la dealer, valoarea automobilului sau scade, urmand ca refresh-ul, de obicei dupa doi ani, sa aduca un model mai performant decat cel cumparat, la Tesla asteptarile sunt ca modelul cumparat sa tina pasul cu imbunatatirile continue tehnologice.

In special generatia digitala este foarte sensibila la acest aspect, atat de obisnuit de la calculatoare, tablete si smart-phonuri, dar mai degraba inovator in lumea auto. Pe langa experienta directa castigata in cadrul proiectului Electromobilitate, unde marea majoritate a participantilor la test drive cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 au fost tineri din lumea IT-ului, am aruncat o privire la inmatricularile din California, statul cu cele mai multe autovehicule electrice in SUA, patria proiectarii si productiei Tesla.

Cu o suprafata (423.970 km patrati) mai mare decat cea a Germaniei (357.386 km patrati), dar mai putin de jumatate din populatie (California 36 milioane, Germania 83 milioane), economia Californiei (3018 miliarde USD) ar ocupa locul cinci mondial in clasamentul natiunilor, imediat dupa Germania (3863 miliarde) si inaintea Indiei (2935 miliarde) (informatii pentru 2019 – Fondul Monetar International)

Chiar si in California pasiunea pentru automobile electrice nu este uniform distribuita, zona San Francisco fiind cu mai mult de 7% inaintea altor regiuni la categoria masini electrice, alimentate cu acumulatori sau pila de hidrogen.

Zona sudica a golfului este recunoscuta ca leagan al industriei IT si sub denumirea Silicon Valley a devenit sinonimul pentru progres tehnologic, competitie acerba si creatitivitate.

In partea sud estica a golfului, la Fremont, este fabrica Tesla unde se produc in prezent toate cele trei modele (S, 3, X) si aceasta combinatie regionala de pasiune prin profesie pentru IT, deschidere spre idei noi si salarii cu mult peste media din California (si SUA), a facut din nordul Californiei regiunea cu cele mai multe modele Tesla inmatriculate de persoane fizice.

Asemanarile cu zona Berlinului nu pot scapa, fiindca si capitala germana dispune de o populatie tanara angajata in domeniul IT, cu o scena startup efervescenta si (cu contributia politicienilor) salarii medii mai ridicate decat estul Germaniei.

Fara sa ignoram atractivitatea modelelor electrice germane, ce vor fi lansate in urmatorii doi ani si mai ales avantajul unei retele extinse de service, prognoza noastra este ca odata ce „Tesla made in Germany” va deveni o notiune acceptata de publicul german, densitatea de modele Y produse la Gruenheide va fi cu mult mai mare in zona Berlinului, decat in alte regiuni europene.

Gruenheide in sud estul Berlinului va fi locatia pentru noua fabrica Tesla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.