Va deveni Berlinul „Model Y-Land” ?

Intr-un comentariu interesant în legătură cu fabrica Tesla de lângă Berlin, era pusă în dubiu posibilitatea ca zona Berlinului să devină „Tesla Land”, datorita fidelității tradiționale a cumpărătorilor germani față de mărcile autohtone premium: Mercedes, BMW, Audi, Porsche, mult apreciate și pe plan global.

Ca proprietar mulțumit, de peste un an, a unui Model 3 long range, doresc să precizez că, în ciuda prețului de achiziție ridicat, Model 3 nu este un automobil premium, în sensul clasic al cuvântului.

Materialele și dotările interioare, bordul minimalist sau sărăcăcios, depinde de gust, absența ventilației din scaune, sau a încălzirii volanului, acționarea manuală a capotelor (mai ales cea din spate, care are a tendința să se mudărească) plasează Model 3 în urma dotărilor, finisajelor și rafinamentului automobilelor cu preț asemănător, de la producatorii germani sau Lexus, și mai nou Genesis (brandul premium din Coreea).

Cu toate acestea, Tesla are meritul incontestabil de a fi inventat o nouă categorie de automobile, ce pot fi denumite „sedanuri tehnologice” sau oricum altfel doriți (calculatoare pe roți …?). Valoarea și atractivitatea celor trei modele Tesla nu constă în luxul auto clasic, ci în ceva cu totul nou, în pas cu secolul XXI: tehnologia.

În special capacitatea de a se „îmbunătăți” după achiziție, prin adăugarea de noi funcții prin OTA – over the air update, este cea mai apreciată noutate evidențiată de proprietari. Deocamdată Tesla oferă aceste actualizări de software gratuit și faptul că Model 3 a avut, pe lângă adăugarea unor funcții noi, două creșteri de putere, de câte 5% fiecare, pe parcursul unui singur an, reprezintă acel „ceva foarte special” despre care proprietarii jubilează în media socială.

Chiar daca un cumpărător tradițional este obișnuit cu idea că începând cu primii kilometri după plecarea de la dealer, valoarea automobilului său scade, urmând ca refresh-ul, de obicei după doi ani, să aducă un model mai performant decat cel cumpărat, la Tesla așteptările sunt ca modelul cumpărat să țină pasul cu îmbunătățirile continue tehnologice.

In special tânăra generație digitală este foarte sensibilă la acest aspect, atât de obișnuit la calculatoare, tablete și smart-phonuri, dar mai degrabă inovator în lumea auto. Pe lângă experiența directă câștigată în cadrul proiectului Electromobilitate, unde marea majoritate a participanților la test drive cu Hyundai Ioniq și Tesla Model 3 au fost tineri din lumea IT-ului, am aruncat o privire la înmatriculările din California, statul cu cele mai multe autovehicule electrice în SUA, patria proiectării și producției Tesla.

Comparație California – Germania

Cu o suprafață (423.970 km2) mai mare decât cea a Germaniei (357.386 km2), dar mai puțin de jumătate din populație (California 36 milioane, Germania 83 milioane), economia Californiei (3018 miliarde USD) ar ocupa locul cinci mondial în clasamentul națiunilor, imediat după Germania (3863 miliarde) și înaintea Indiei (2935 miliarde) (informații pentru 2019 – Fondul Monetar Internațional)

Chiar și în California pasiunea pentru automobile electrice nu este uniform distribuită, zona San Francisco fiind cu mai mult de 7% înaintea altor regiuni la categoria înmatriculari mașini electrice, alimentate cu acumulatori sau pilă de hidrogen.

Zona sudică a golfului este recunoscută ca leagăn al industriei IT sub denumirea Silicon Valley și a devenit sinonimul pentru progres tehnologic, competiție acerba și creativitate.

In partea sud estică a golfului, la Fremont, unde este fabrica Tesla, se produc în prezent toate cele trei modele (S, 3, X) și această combinație regională de pasiune (prin profesie) pentru IT, deschidere spre idei noi și salarii cu mult peste media din California (și SUA), a făcut din nordul Californiei regiunea cu cele mai multe modele Tesla înmatriculate de persoane fizice.

Asemănările cu zona Berlinului nu pot scăpa, fiindcă și Capitala germană dispune de o populație tanără angajată în domeniul IT, cu o scenă startup efervescentă și (cu contribuția politicienilor) salarii medii mai ridicate decât estul Germaniei.

Fără să ignorăm atractivitatea modelelor electrice germane, ce vor fi lansate în următorii doi ani și mai ales avantajul unei rețele extinse de service, prognoza noastră este că odată ce „Tesla made in Germany” va deveni o noțiune acceptată de publicul german, densitatea de modele Y produse la Grünheide va fi cu mult mai mare în zona Berlinului, decât în alte regiuni europene, iar Germania va deveni lider european la înmatriculările de Model Y.

Grünheide în sud estul Berlinului va fi locația pentru noua fabrică Tesla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.