Renault Megane e-Tech cu ”e-moții”

Într-o zi cu soare prind priza Tesla de 3 kW liberă și gratuită de la Deva, agăț Meganul de cablu până beau o cafea și mai casc gura prin magazinele din „Centru comercial Deva”, apoi plec la o stație de 60 kW unde încarc pe CCS. Nimic interesant până aici.

Ajung la Brad, 37 km de Deva pe DN 76 spre Oradea, foarte liniștit și cu planul de a face un drum la Cluj Napoca. Verific în bord, 80% baterie, 293 km autonomie estimată. Perfect.

Socotesc o oprire la Turda la stație Enel x way, acum PPC Blue România SRL, pentru a încărca în timpul unei pauze, dar și pentru că stația CCS de la Deva, Calea Zărandului 87, e defectă din decembrie 2023. O oprire planificată pentru a mai consuma din energia electrică pentru care plătesc abonament.

După două ore coboară toată gașca la mașină să ne punem pe drum. Deblochez mașina, se aprinde bordul și… 0% –km! Broscuța galbenă era prezentă iar cu alb, un text foarte încurajator „Performanțe reduse”. 

Cum adică? Am încărcat 24,2 kWh la Deva, rezultând o autonomie estimată 300 km și la Brad zero pe linie? Obișnuit cu metehnele mașinilor electrice, că le mai place să facă surprize neplăcute uneori, dar și cu fițele Springului, blochez mașina și aștept vreo 10 minute să-și revină. Verific pe aplicația „MyRenault” și-mi arată „80% baterie, 293 km autonomie”.

Trec cele 10 minute, afișajul la bord nicio schimbare. Mai fac câteva blocări – deblocări că poate își revine și, apare, tot cu roșu „1% …–km”, broscuța galbenă la locul ei, textul cu alb la fel, neschimbat.

În secunda următoare verific din nou aplicația „MyRenault” și îmi arată „1% baterie, 293 km autonomie”. Perfect, îmi fuge mintea la eroare citire calculator. La Lidl Brad există stație de încărcare de 22 kW, cu 1% am mai mers deci, o iau către Lidl. Vorbesc și cu fiul meu Cătălin să-l pun în alertă, în caz că…

Ajung la Lidl Brad, conectez încărcarea și ajung la 21% baterie cu 87 km autonomie estimată suficient să ajung din nou la Deva la o stație de 60 kW. Plec pe drum și trag cu ochiul la autonomie, dar și la procent baterie, care scădeau într-un ritm alarmant. Pe Dealul Mare la Vălișoara, cota 461 metri, aveam 7% SOC și autonomie estimată de vreo 30 km și până la Deva mai aveam 25 km. Oricum, de la Dealu Mare spre Deva drumul coboară, ceea ce ajută destul de mult.

La un moment dat aveam 25 km autonomie, care au dispărut rapid dar, prin regenerare pe coborâre a reapărut indicația de 25 km autonomie estimată.

Nu aveam teamă că s-a descărcat bateria de tracțiune în asemenea hal, doar încărcasem la Deva 24,2 kWh iar la Lidl Brad alți 2,7 kWh, mă temeam mai mult de calculatorul mașini, care interpreta că bateria ar fi descărcată. In mod real exista energie electrică în baterie, dar citirea eronată putea să dicteze oprirea.

La Deva am ajuns cu 2% baterie, fără indicație la estimare de autonomie adică „–km”. Încărcarea a durat 43 minute cu putere „trasă” din stație de 21,4 kW până la 87% baterie și autonomie estimată 289 km, suficient să ajung la Cluj Napoca. 

Cu gândul la citirea eronată mi-am stabilit traseul prin Sebeș, pentru orice eventualitate, unde am ajuns cu 30% baterie și o rezervă de doar 73 km. La Turda am ajuns cu 36% baterie și rezervă de 87 km. Mi-am luat porția de la PPC Blue România, 100% baterie și 277 km autonomie estimată.

Am ajuns cu bine la Cluj Napoca. Cum noaptea e un sfetnic bun și pentru calculatoarele mașinilor electrice, dimineața mașina îmi prezintă surpriza zilei: la pornirea sistemului, SoC (chiar șoc am avut) 89%, autonomie estimată 222 km în creștere. Adică, cât timp am făcut un filmuleț de un minut și 17 secunde https://youtu.be/BLCQlLTARfk), autonomia a crescut până la 245 km.

Consumul indicat a fost de 50,1 kWh/100km, iar în parcare am ajuns cu SoC, surpriză, tot 89% și rezervă de 247 km. Distanța este de aproximativ doi kilometri care, în loc să fie scăzuți din autonomie, au fost adăugați… Pun la încărcat pe tip 2 dar stația dă eroare și mie emoții, apoi trec pe CCS. Pe tip 2 am încărcat de la 89 la 90 % apoi pe CCS de la 90 la 100% SoC, autonomie estimată 276 km.

Mai departe, am studiat aplicația „MyRenault” la secțiunea „Istoric încărcări” și am constatat diferențe mari de energie electrică încărcată și anume:

Indicație aplicație vs. indicație stație

  • Deva 25,35 vs. 24,2
  • Lidl Brad 11,05 vs. 2,7
  • Deva 48 vs.12
  • Sebeș 39,3 vs. 10,6
  • Turda 36,4 vs. 11,6
  • Cluj Napoca CCS 5,65 vs. 5,74
  • total [kWh] 165,79 vs. 67,2

La întoarcere la Deva, am ajuns cu 8% baterie și o rezervă de 34 km, consumul indicat a fost de 18,8 kWh/100km.

Am făcut o programare pentru diagnoză, unde s-a resetat calculatorul de bord. Nu mi-au spus ce erori au găsit, dar operațiile fiind executate în garanție nu m-au afectat financiar, doar e-moțional.

Temperaturile exterioare la momentele încărcărilor bateriei au fost cuprinse între 8 și 11 grade Celsius.

Concluzia?

Indiferent de indicația de la bord, lăsați emoțiile deoparte atâta timp cât știți că există energie electrică disponibilă, mai ales dacă ultima încărcare a trecut de 70%. Nici să fi uitat climatizarea habitaclului pornită nu se „pierdeau” cei 24 kWh încărcați la Deva în cele două ore cât mașina a stat în fața blocului.

Cu sau fără ”e-moții”, nu e dracu’ chiar așa de negru cu mașinile electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.