Dacia Spring – mai departe, mai rapid, mai economic

Comunicatul de presa Dacia despre noul Spring subliniază îmbunătățirile aduse modelului din 2024, în special la interior, și informează că începând din 2021 s-au vândut peste 140.000 exemplare pe glob.

Din acestea, 16.421 (11.7%) au fost înmatriculate în România, conform datelor compilate de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) în ultimul RO e-mobility index din ianuarie 2024.

Un paragraf al comunicatului ne-a atras atenția in mod special, fiind vorba de datele colectate de la utilizatori, prin care producătorul a ajuns la concluzia că distanța medie parcursă zilnic cu Spring a fost 37 km, cu o viteza medie de 37 km/h. In plus, extrem de important este faptul ca 75% din utilizatori încarcă mașinile acasă.

Data collected via the vehicle’s on-board connected systems shows that the average daily trip made by Spring users cover 37 km at a speed of 37 km/h. In 75% of cases, cars are recharged at home.

Comunicat de presa Dacia – 21 februarie 2024

Din cele peste 16.000 Dacia Spring înmatriculate în România patru exemplare au fost monitorizate săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate, prin contribuția lui Marcel (Deva), Mihai și familia (Fălticeni) și Ionuț (Pitești).

Încărcare – 75% acasă

Din start trebuie să subliniem că statistica de încărcare se confirmă, trei din cele patru Springuri fiind alimentate cu electroni la domiciliu, din rețea sau cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice, doar Marcel apelând la rețeaua publică de încărcare.

Parcurs mediu – 37 km/zi sau 259 km/săptămână

Parcursul mediu raportat de colegii noștri și documentat săptămânal cu imagini de la bord, este mai mare decat media determinată de Dacia prin colectarea directă a datelor de la utilizatori. Totalul monitorizat pentru cei patru colegi cu Dacia Spring în cadrul proiectului Electromobilitate este 140.213 km.

Viteza medie – 37 km/h

In cronicile săptămânale, deși am consemnat valorile, nu am acordat importanță prea mare mediilor orare, majoritatea călătoriilor fiind în regim urban, unde viteza medie este puternic afectată de condițiile locale de trafic. Indiferent de modelul electric utilizat, cele mai micii medii orare sunt raportate de colegii noștri din București, Cluj și Timișoara (18-22 km/h).

Albastru – localități de reședință ale participanților la proiectul Electromobilitate

De curiozitate, am calculat viteza medie (ponderată) pentru colegii activi în prezent și am găsit variații semnificative, în funcție de rutina fiecăruia: trafic urban, navetă, sau călătorii mai lungi, descrise în detaliu de colegi în rapoartele săptămânale:

  • Mihai – 52.5 km/h cu Spring kaki pentru naveta 100 km/zi Falticeni-Pașcani si retur;
  • Ionuț – 43.9 km/h pentru navetă și deplasări urbane în zona Pitesti;
  • Mihai si familia – 42.5 km/h cu Spring alb pentru navetă și deplasări urbane zona Fălticeni.

Călătorii Ionuț:

Călătorii Mihai:

Consumul mediu

Sursa: EV data base

Mediile (ponderate) rezultate din valorile comunicate săptămânal:

  • Marcel (Deva): 13.6 kWh/100km
  • Mihai si familia (Falticeni – Spring alb): 12.5 kWh/100km
  • Mihai (Falticeni – Spring kaki): 11 kWh/100km
  • Ionut (Pitesti): 10.8 kWh/100km

Concluzii

Față de valorile indicate în comunicatul de presă Dacia (37 km/zi cu viteză medie 37 km/h), colegii noștri au parcurs distanțe mai mari, cu viteze medii mai ridicate și consum mediu mai apropiat de valorile WLTP decât de cele publicate de EV database.

Care sunt experiențele voastre cu Dacia Spring? Dacă ați păstrat evidențe legate de parcurs, consum, viteza medie pe care doriți să le faceți cunoscute celor interesați de un Spring, scrieți-ne le rubrica de comentarii, în media socială sau pe adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.