ANIVERSARE – 6 ani de la publicarea primelor articole despre mobilitatea electrică

Eugen Cocea, părintele revistei auto 24auto.ro, ne-a oferit cu generozitate la începutul anului 2018 spațiu online pentru abordarea subiectelor legate de mobilitatea electrică, o realitate globală la început de drum atunci, care urma să zdruncine întreaga industrie auto din temelii.

Pentru aducere aminte, gama de modele disponibile în Europa anului 2017 era extrem de limitată și vânzările BEV (100% electrice) treceau aproape neobservate, fiind doar o corecție după prima zecimală, raportată la cele peste 86 milioane automobile și vehicule ușoare achiziționate în 2017 pe plan global.

Sursa: Visual Capitalist

Nu aveam de unde să știm atunci că 2017 va rămâne în istoria automobilistică punctul culminant al dominației motoarelor termice, după o dezvoltare continuă de peste un secol. Deși potențialul noii tehnologii bazate pe energie electrică era evident, datorită eficienței energetice mult mai bune, existau încă bariere importante în calea adoptării mobilității electrice pe scară largă.

Va rămâne un îndelungat subiect de dezbatere de ce creșterea treptată a vânzărilor globale, după prăbușirea cauzată în 2020 de pandemie, a fost bazată pe modele electrice. Măsurile legislative, combinate cu subvențiile acordate în China și Europa au avut cu siguranță un rol semnificativ în reorientarea industriei auto spre mobilitatea electrică.

Poate fi vorba însă și de o realizare colectivă că poluarea, la fel ca pandemia, nu cunoaște granițe?

23 februarie 2018 – primele articole

”Tonul la cântec” pe 24auto.ro l-a dat Eugen, jurnalist de profesie cu o îndelungată istorie în spațiul auto timișorean, cu ocazia unui eveniment dedicat mobilității electrice organizat de Camera de comerț franceză, împreună cu Renault și Primăria Timișoara.

Paragraful introductiv anunța intenția de a dedica spațiu unor teme legate de mobilitatea electrică:

Inauguram astazi o noua sectiune a paginii noastre web, denumita Electromobilitate. Aici isi vor gasi locul toate materialele noastre care abordeaza, intr-un fel sau altul, aspecte legate mobilitatea viitorului, in special cele referitoare la propulsia electrica. Vor fi stiri si articole de interes general, asa cum v-am obisnuit deja, dar si analize sau materiale de popularizare a noilor tehnologii. Iar punctul de plecare in acest nou demers al nostru nu putea fi altul decat o stire care vizeaza viitorul mobilitatii in orasul nostru de resedinta, Timisoara.

Eugen Cocea, 23 februarie 2018

Următorul articol, publicat în aceeași zi, l-am dedicat barierelor din calea adoptării mobilității electrice pe scară mai largă. Dacă la nivel global existau doar cateva țări care promovau intens noua tehnologie, China și Norvegia fiind pe cale să-și stabilească reputația de lideri ai noului domeniu, în România au fost înmatriculate în șapte ani (2011-2017) un total de 461 autovehicule electrice, aproximativ tot atât cât înmatriculările dintr-o singură săptămână în ianuarie 2024.

Tot legat de începutul anului 2024, ați observat că doar în luna ianuarie au fost înmatriculate de 2.5 ori mai multe BEV în România (1828) decât în anul de debut al proiectului nostru (710)?

electromobilitate.com

La doar un an după debutul în paginile revistei 24auto.ro, Mircea ne-a dăruit blogul dedicat utilizatorilor de automobile electrice și celor interesați de tot ce ține de mobilitatea electrică. Experiența îndelungată acumulată de Darius online, ne-a ajutat la optimizarea blogului, ce a stârnit interesul unui număr tot mai mare de autori, interesați să relateze viața de zi cu zi la volanul unui automobil electric.

In peste 2800 articole, 93 de autori și-au împărtășit, începând din februarie 2019, experiențele culese pe parcursul a 2.8 milioane kilometri parcurși la volanul unor modele electrice. Vom fi recunoscători dacă ne scrieți la rubrica de comentarii sau în media socială, care subiecte v-au trezit interesul și despre ce teme ați dori să aflați mai multe detalii desprinse din experiența actualilor utilizatori.

Efervescența caracteristică oricărui domeniu de activitate aflat în creștere, a rezultat în vânzări ce au continuat să se dubleze față de anul precedent pentru următorii cinci ani, până în 2022. Creșterea înmatriculărilor BEV din România cu ”doar” 35% din 2023, a fost interpretată de sceptici ca o scădere a apetitului pentru mașini electrice, în timp ce o creștere chiar mai mică de o treime în orice alt domeniu ar fi aplaudată ca o mare performanță.

Pentru a înțelege ce cauzează această încetinire a creșterii, mai întâi trebuie să aruncăm o privire la cum funcționează industria auto globală, unde capacitatea de producție și transport pentru automobile și componente electrice este limitată.

Investițiile extrem de mari necesare lansării unor noi modele, a fabricilor, liniilor de asamblare și a întregului lanț de furnizori, au absorbit în 2023 peste 634 miliarde USD (conform raportului anual BNEF), cu alte cuvinte cea mai mare sumă din totalul investițiilor în domeniul tranziției la utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile.

Sursa: captări ecran din prezentarea raportului anual Energy Transition Investment Trends compilat de BNEF – Bloomberg New Energy Finance

Cu toate acestea, în contextul conflictelor internaționale, a dobânzilor ridicate și semnalelor de recesiune economică din China și câteva țări europene, tot mai numeroase avertismente de prudență au fost transmise începând din luna septembrie 2023 de marii producători auto.

Ce ne rezervă viitorul?

Domeniul fascinant al mobilității electrice, asortat cu tranziția epocală prin care trece industria auto globală, are noi vedete, susținători și adversari înfocați. Subiectele par nelimitate și mobilitatea electrică ocupă un spațiu tot mai vast în presa internațională de specialitate și de… scandal.

Informații despre noi modele, soluții miraculoase pentru acumulatori, inovații și soft, despre startup-uri și falimente se derulează într-un ritm rapid și flux neîntrerupt. Viitorul mobilității electrice rămâne puternic ancorat în dorința firească de a respira un aer mai curat în aglomerații urbane, ce pot deveni mai liniștite odată cu reducerea numărului de motoare termice, dar și a economiilor realizabile pe termen lung.

Împreună cu colegii din echipa proiectului Electromobilitate și invitații noștri, vom privi în continuare tranziția de la volan și vom relata experiențele individuale bune și mai puțin bune, așa cum se întâmplă fiecăruia pe parcursul deplasărilor zilnice sau a celor din concedii.

Împreună am învățat cum se trăiește bine, economic și confortabil alături de o electrică, cum se poate menaja atât bugetul familiei, cât și cel al mediului înconjurător, pe care dorim să-l lăsăm cât mai curat următoarelor generații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.