VW e-Up! electrip de weekend cu 350 km de autostradă

Dragi prieteni, weekend-ul trecut a fost pentru noi unul mai special, pe 17 aprilie fiind ziua mea de naștere! Cu această ocazie, ne-am decis să fugim pentru 2 zile la Constanța, să vedem marea! A fost o premieră pentru Buburuza care, în cele 10 luni de viață și peste 17.000  km, nu ajunsese până acum pe aceste meleaguri!

Distanța ce trebuia parcursă pe sens era de peste 300 km și am făcut calculele astfel încât să avem plănuită o oprire pentru încărcare, undeva pe la jumătatea drumului. Astfel că Penny Lehliu-Gară a fost locația perfectă, mai ales că de acolo urma să mergem aproximativ 160 km pe autostradă. Traseul ales a fost următorul: Câmpina – Ploiești – Blejoi – Urziceni – Coșereni – Axintele – Lehliu-Gară – A2 – Constanța.

Am plecat din Câmpina vineri după-masă, în jurul orei 14.30 cu SoC 76.5%, iar temperatura bateriei de 10.6 grade. Am ajuns la Penny Lehliu-Gară 138 minute mai târziu, cu SoC 32.5% și temperatura bateriei 13.3 grade Celsius. Am consumat 44% din baterie (14.2 kWh) pe o distanță de 146 km, ceea ce înseamnă un mediu de 9.7 kWh/100 km. Am încarcat 46 minute, 15.3 kWh, temperatura bateriei urcând până la 23.1 grade Celsius. 

Am plecat din Penny cu SoC 80.0% și am intrat pe autostradă, unde mi-am propus să merg constant, cu 110 km/h. Am reușit asta aproape în totalitate, existând totuși ceva porțiuni unde traficul este sugrumat pe un singur sens din cauza lucrărilor de reabilitare și oprirea pentru taxare, care m-a ținut pe loc aproximativ 3 minute. Am ajuns în Constanța în jurul orei 19.15, la locația unde eram cazați, după 105 minute cu SoC 15.3% și temperatura bateriei 24.7 grade Celsius. Am consumat 64.7% din baterie (20.9 kWh) pe o distanță de 161 km, ceea ce înseamnă un mediu de 13.0 kWh/100 km, aproape toți kilometrii fiind parcurși pe A2, la o viteză constantă de 110 km/h!

La finalul zilei, am decis pentru o încărcare la Penny Constanța, pentru a profita de temperatura relativ ridicată a bateriei. Cu ocazia acestei vizite, m-am întâlnit cu un proprietar de Tesla Model X din Sălaj, cu care am împărtășit o mulțime de experiențe electromobilistice!

Per total, drumul a însumat 307 km, am condus 243 minute, cu o viteză medie de 75.8 km/h, am consumat 35.1 kWh, rezultând un consum mediu de 11.4 kWh/100 km. Condiții de drum foarte bune, o temperatură medie de 12 grade Celsius, carosabil uscat în totalitate.

Sâmbătă a fost ziua dedicată plimbărilor în aer liber. Am început dimineața cu o vizită în zona Cazinoului din Constanța. Ne-am plimbat pe faleză, am vizitat câteva obiective în zonă, am servit un mic-dejun în unul din cochetele restaurante din portul turistic Tomis și am făcut puțin shopping (cum putea să fie altfel, dacă eram cu nevasta!) prin bordershop-urile din zona portului.

Partea a doua a zilei a constat într-o plimbare până în Vama Veche. Ne-am bucurat de o vreme superbă, cu soare, temperaturi de 13-15 grade Celsius. Acolo ne-am plimbat pe plaja încă pustie, am atins apa azurie a mării pentru prima oară pe anul ăsta și ne-am lăsat fermecați de briza mării!

Buburuza a fost și ea entuziasmată de primul contact marea cea albastră și cu nisipul fin din Vamă! Plimbarea pe malul mării ne-a făcut foame, așa că am poposit la unul din puținele restaurante deschise în această perioadă în Vama Veche. Inițial am fi vrut să mâncăm la cherhanaua din dreptul plajei, însă nu era încă deschisă pentru clienți, așa că am servit masa la Bolo Steak House.

Spre seară ne-am întors în Constanța, unde am poposit la un Kaufland, am făcut câteva cumpărături și am încărcat mașina pentru a fi pregătită pentru drumul de întoarcere de a doua zi.
Am parcurs 117 km, am condus 161 minute, o viteză medie de 43.6 km/h, am consumat 14.05 kWh, un consum mediu de 12.0 kWh/100 km.

Duminică dimineață am plecat înapoi spre casă. De data aceasta nu am mai avut parte de aceleași condiții de drum. Temperatura maximă a fost de 10 grade Celsius, carosabilul a fost umed pe circa 80% din drum, iar de la Lehliu-Gară spre Câmpina a plouat mai tot timpul. Traseul ales a fost puțin diferit, pentru că am vrut să-i fac o surpriză soției și să o duc să vadă Barul lui Bobiță din Fierbinți, ea fiind admiratoare a serialului difuzat de PROTV.
Constanța – A2 – Lehliu-Gară – Fundulea – Valea Bisericii – Fierbinți – A3 – Ploiești – Câmpina.

Am plecat în jurul orei 10.00 din Constanța cu SoC 87.8% (28.35 kWh) și temperatura bateriei de 15.1 grade Clesius. Pe A2 mi-am propus să merg constant cu 105 km/h, ținând cont de condițiile de drum, carosabil umed și climatizare pe 22 grade, mod Auto. Am ajuns la Penny Lehliu-Gară după 161 km, 116 minute, cu SoC 20.4% (6.6 kWh). Am consumat 67.4% din baterii (21.8 kWh), un consum mediu de 13.5 kWh/100 km și o viteză medie de 83.3 km/h. Aceeași oprire de 3 minute pentru taxa de pod și aceleași restricții de viteză pe tronsoanele de drum în lucru.

La Penny am stat mai mult decât mi-am propus, fiind reținut în discuții foarte interesante cu un proprietar de Tesla Model 3, care venise în urma mea la încărcat. În total am stat 67 minute, am pus 20.9 kWh în baterii și am dus temperatura lor la 29.9 grade Celsius. Am plecat cu SoC 85.1% (27.5 kWh), suficient pentru a ajunge acasă, la Câmpina, însă soția a vrut să trecem prin Kaufland Ploiești pentru niște cumpărături, așa că am mai poposit și acolo pentru o sesiune de încărcare.

Câteva concluzii în urma întregii călătorii

  • deși aproximativ 45% din distanță (aproximativ 350 km) a fost parcursă pe autostradă, la o viteză medie constantă de 105-110 km/h, consumul mediu total a fost de 12.45 kWh/100 km, ceea ce denotă o eficiență remarcabilă, având în vedere silueta e-Up!, nu tocmai aerodinamică
  • datorită temperaturii relativ ridicate a bateriei, am obținut cel mai bun timp de încărcare de la 20-80% din ultimele 3 luni, de când monitorizez timpii și valorile de încărcare, respectiv 46 minute
  • în același context, am obținut cea mai mare putere de încărcare, 35.1 kW, la 35% SoC, temperatura bateriei 27.5 grade Celsius
  • costurile acestei călătorii au fost ZERO pentru încărcări, respectiv 26 lei taxele de pod pe A2.
  • toate stațiile la care am oprit pentru încărcări au fost libere la momentul sosirii mele și toate au funcționat perfect
  • o mențiune pentru opririle de încărcare de la Penny, valabilă pentru toate locațiile, este faptul că nu aveți acces la nici o toaletă, aspect care poate fi foarte problematic

DA, se pot face călătorii mai lungi și cu o electrică mini, chiar și mers pe autostradă la viteze medii decente. Buburuza a obținut o eficiență remarcabilă, dovedindu-mi pentru a nu știu câta oară că mă pot baza pe ea, indiferent de destinația pe care mi-o propun.

Date statistice finale:

  • km parcurși – 765
  • kWh consumați – 95.25
  • consum mediu – 12.45 kWh/100 km
  • durată deplasare – 707 minute
  • viteză medie – 64.9 km/h
  • durată totală încărcări – 272 minute
  • kWh livrați de stații – 99.7
  • kWh efectiv în baterii – 91.5
  • pierderi încărcare medii – 8.2%

Mai multe detalii despre valorile la încărcare și alte detalii statistice voi oferi în articolul aferent lunii aprilie. Promit să vă țin „la curent” și cu alte peripeții electrice ale Buburuzei!

Până atunci vă salut și vă spun „Stați încărcați!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.