Despre revizia de 4 ani la Zoe 41 și participarea la CoBuild-Ciugud

Introducere

Cu siguranță, ați mai citit articole semnate de Márton, fie despre experiențele sale cu Renault Zoe (într-o variantă fără încărcare rapidă CCS), despre încărcarea acasă cu ajutorul panourilor solare, sau rețeaua despre stații din județul Mureș și, cel mai recent, cele instalate prin programul Electric Up în toată țara.

După doi ani de colaborare la proiectul nostru, Márton îndreaptă colimatorul pe un subiect de mare interes pentru toți cei ce consideră, pe drept cuvânt, prețul ”electricelor” noi exagerat de mare.

Alternativa este piața second hand, acolo unde Márton a cumpărat prima ”electrică”, cu toate riscurile obișnuite, indiferent de motorizare, plus o serie de necunoscute noi legate de viața acumulatorilor, a componentelor electrice și electronice.

Pe măsură ce Márton și colegii depășesc al doilea, al treilea și chiar al patrulea an de colaborare la proiectul Electromobilitate, experiențele lor încep să facă lumină și în acest capitol încă cețos al mobilității electrice.

Revizia de 4 ani la Zoe 41

1. Programul Electric Up

Am continuat testele legate de stațiile instalate prin programul Electric Up, descoperind trei noi puncte de încărcare în Odorhei, pe care le-am publicat pe Plugshare. Și în Târgu Mureș au fost puse în funcțiune alte două puncte de încărcare prin Electric Up.

Vă rugăm să monitorizați locațiile din harta Analiză interactivă și să publicați pe cele funcționale.

 
2. Revizia de patru ani

Pe 2 mai am fost la revizia de patru ani la Materom Corunca. A durat 2h. Odometru 57656.
Am schimbat filtrul de polen, cu o zi înainte, pe cont propriu: MANN CUK 25012, 72 lei. 

La service am fost informat că în revizia de patru ani este trecută:
– schimbarea de baterie mica, cea de 12V;
– antigelul în sistemul de răcire;
– filtrul de polen (efectuat acasă).

La schimbarea bateriei mici am renunțat, fiind primăvară. Urmând sezonul cald nu văd rostul să se facă acum, poate mai spre toamnă. La Zoe se cam știe când este slăbită, fiind documentat că atunci când începe aleatoriu să dea erori la încărcare, prima și cea mai plauzibilă cauză este că bateria de 12V este dusă.

Până nu văd probleme de întrerupere la încărcare, sau mesaje în bord de „Charging problems” nu o schimb.

 

Antigelul mi-a fost facturat cu 58 lei litrul. Dacă știam prețul, aș fi luat pe site-urile de e-commerce unde se găsește la 35 lei litrul „Glaceol RX Tip D” deci vă recomand să-l cumpărați și să duceți cu voi 3 litri. Este important de menționat că eu am Zoe 41 din 2019. La generația a 3-a, cu bateria de 52 kWh, e diferită cantitatea. 
Revizia m-a costat 626 lei, cu schimb de antigel. 

Am făcut o sesizare, că la deschiderea ușilor până la capăt, mai ales cele din dreapta, pentru închidere trebuie să depun forță și se aude o pocnitură tare. La final, m-au informat că ar trebui să comande două balamale, care costă 46+88 euro.

Am renunțat la ele, dar am postat pe grupul facebook. Se pare ca la majoritatea mașinilor se regăsesc aceste probleme, și lumea le ignoră. Momentan s-a dat cu vazelină siliconică, piesele având cel mai probabil un defect de proiectare, sau de fabricație. 

La service au descoperit că nu-mi funcționează becul de frână dreapta. Am fost mirat că nu am primit atenționare în bord, dar Zoe nu te avertizează dacă se arde un bec. Au vrut să-l schimbe, dar nu era pe stoc, și când au vrut să-l comande nu-l aveau nici în țară în stoc. E un bec special de culoare roșie cu filament, la Zoe plasticul nefiind de culoare roșie.

La un magazin local e-piesa au comandat becuri roșii, dar nu au fost cele potrivite prima dată. A doua zi au comandat din nou, și acum s-au nimerit cele bune. https://www.epiesa.ro/bec-auto-philips-12088cp-pr21w-12v-21w-acc-32324.htm. Cost becuri 18 ron. 

In concluzie, un total de 716 RON în care este inclusă revizia, schimbul de antigel și, pe cont propriu, filtru polen și bec roșu frână. 

3. Evenimentul de la Ciugud

Sâmbătă, 13 mai, am fost prezenți alături de colegi și invitați la CoBuild, unde juniorul a văzut și s-a cățărat pe utilajele expuse. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.