Cu Renault Zoe la CoBuild-Ciugud – ”o experiență neprețuită”

Introducere

Cu 21 articole publicate despre Renault Zoe și descrieri pitorești a unor excursii în țară și străinătate, Radu nu mai are nevoie de o introducere pe blogul electromobiliștilor.

Cu toate acestea, este bine de știut că Radu este primul coleg din echipa noastră care a condus un model din categoria sub-compactelor (Zoe, Peugeot e208, Opel Corsa) dincolo de bariera psihologică a primilor 100.000 km. Faptul că întregul parcurs a fost fără evenimente și că, așa cum mărturisește cu încântare: ”mașina merge ca în prima zi”, ne bucură și adaugă un punct important de cunoaștere a fiabilității ”electricelor” pe termen lung.

Încă o informație, dedicată celor veșnic grăbiți și nemulțumiți de timpul de încărcare și autonomia actuală a automobilelor electrice. Exemplarul lui Radu, ca de altfel și cel al lui Márton, NU dispune de încărcare rapidă.

Mai multe detalii găsiți în articolul după primul an:

Între timp, Zoe se apropie cu pasi rapizi de a treia aniversare și este la câțiva pasi de borna primilor 110.000 km.

Cu Zoe la CoBuild – Ciugud, ediția 2023

Atras de superlativele care le auzisem despre Ciugud, am planificat fără nicio reținere drumul și șederea pentru a participa la al treilea eveniment organizat în 2023 de echipa proiectului nostru, din lunga serie începută la 1 Mai 2019 sub denumirea generică ElectRoMania, cu bucuria în gând de a fi încă o dată parte din întâlnirea cu oameni cu care împărtășesc aceeași pasiune.

Am plecat cu 100% baterie vineri dimineața spre Albă Iulia, spre locul de cazare pentru două nopți, pe ruta Ploiesti-Râșnov-Codlea-Sibiu-Sebeș, cu nădejdea că voi depăși cu bine aglomerația pe porțiunea Sinaia-Predeal și restricțiile de circulație anunțate la Bănești (lângă Câmpina), la Făgăraș și la Sebeș, ceea ce din fericire s-a și întâmplat.

După o primă oprire cu recuperare (cafea, gustare, toaletă și încărcare vreo 10 kWh) la Rompetrol Codlea (e-charge, 21.34 lei), străjuit de munții Bucegi și Făgăraș cu tichie albă, am ajuns la Veștem (lângă Sibiu) la a doua oprire planificată, unde am mai luat vreo 10 kWh (Electromagnetica, 18.55 lei), suficient pentru a ajunge confortabil până la Alba Iulia.

După ce am parcurs cei 340 km în puțin peste 6 ore, cu pauze de recuperare și încărcare incluse, am ajuns cu 50% baterie și am poposit la o pensiune superbă din oraș (Casa del Sole), unde am avut tot confortul și facilitățile de care aveam nevoie. Parcare pe stradă, lângă pensiune și fără posibilitate de încărcare.

Din păcate, din neatenția mea la sosire, un mic incident nefericit mi-a bulversat puțin starea de bine cu care ajunsesem și programul mai departe, respectiv o pană urâtă cu perforare laterală a  pneului dreapta față, în momentul când m-am atins de o bordură (colțuroasă și ascuțita), fix când mai aveam câteva sute de metri să ajung la cazare.

Platformă, vulcanizare, o anvelopă second hand de înlocuire, bineînțeles de puțin altă dimensiune, ceea ce a atras protestul instant al multor senzori de monitorizare. Drept urmare, la plecarea de la vulcanizare, am rămas fără frâna regenerativă, frâna de oprire/staționare automată, senzorii de parcare și asistența la menținerea benzii de rulare.

Deși mai apoi a trebuit să întrebuințez permanent frâna de serviciu, datorită inerției mari la orice ridicare a piciorului de pe accelerație, restul era suportabil.

Sâmbătă, după o activare matinală mai întârziată (mic dejun, cafea), am ajuns pe la 10.30 la locul de desfășurare a evenimentului (CoBuild), luându-mi locul în parcare lângă Márton, venit de la Târgu Mureș tot cu un Renault Zoe, timing-ul fiind perfect pentru a participa la conferința din incinta târgului, unde am văzut că eram de altfel invitați de onoare.

După câteva discuții în parcare cu colegii prezenți și cu unii trecători curioși, m-am decis să fac o rapidă trecere prin toată localitatea Ciugud, să văd cu ochii mei lucrurile faine de care tot auzisem.

Terenul de golf, casele, curțile și grădinile aranjate, indiciile privind utilitățile, drumurile, marcajele și nu în ultimul rând curățenia desăvârșită și buna organizare, mi-au readus în minte ce am văzut în recenta excursie din Slovenia. Deci se poate!

Am făcut un popas la primărie, unde am profitat de oferta de nerefuzat a unei încărcări (46-96%) gratuite și verzi (din panouri fotovoltaice), timp în care am dat și o raită prin zona centrală a comunei și am făcut câteva poze.

Ultima parte a zilei am rezervat-o vizitării la pas a cetății Alba Carolina, o bijuterie turistică ce nu trebuie ratată.

Duminică dimineața, am plecat spre casă cu bordul aprins plin de martori de avarie, dar voios și mulțumit de cele văzute și trăite.

Deși cumva așteptat, comportamentul mașinii fără frâna de motor a fost permanent o provocare, fiind mereu surprins și neobișnuit cu inerția foarte mare a mașinii “pe liber”, ori de câte ori apărea o restricție de viteză, sau un obstacol.

Cu o singură pauză de recuperare și încărcare, puțin mai lungă, la Rompetrol Codlea (e-Charge, 33 lei), am luat “la pachet” vreo 15 kWh și am plecat mai departe să-mi înfrunt destinul, care nu a mai fost așa de blând cu mine pe Valea Prahovei. Porțiunea Predeal-Azuga-Bușteni, 15 km i-am parcurs fără niciun motiv aparent într-o oră și jumătate, iar la lucrările podului de la Bănești, de lângă Câmpina, vreo 2-3 km i-am parcurs în ceva mai mult de o jumătate de oră.

Oricum, în lipsa frânei regenerative, cred că în aceste două zile am folosit frâna de serviciu cât în tot restul anului 2023…!

Ajuns acasă cu bine, am comandat o anvelopă corectă, cu care sa reîntregesc setul de 4, apoi a doua zi am fost la service-ul Renault din Ploiești, unde mi-au confirmat că mașina nu are nimic în afara unei anvelope neconforme, mi-au șters erorile din bord, iar în ziua următoare totul a intrat în normal după montarea anvelopei corecte.

Concluzie în cifre:

  • Distanța parcursă: 695 km;
  • Cost alimentare: 72.89 lei;
  • Timp de deplasare:
    – la dus, 6h 15 min;
    – la întors: 7h 35 min;
  • Viteza medie: 52.4 km/h

Concluzie generală:
Multe poze și amintiri faine, ceva speranță că poate-poate iese soarele și în țara noastră și nu numai, și în general, o experiență neprețuită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.