Renault Zoe, Peugeot e-208 și Kia Niro – Bilanțul veteranelor luna martie

Până finalizează Tudor (IONQ 5, TM) statisticile BEV din România pentru primul trimestru, ne vom mulțumi cu clasamentul alcătuit după primele două luni din 2024.

Împins de pe podium de Spring și cele două Tesla, Renault Zoe va juca încă pentru mulți ani un rol important pe piața second hand din țară, datorită calităților incontestabile și a numărului ridicat de exemplare înmatriculate.

Colegii nostri Márton (MS) și Radu (PH) confirmă afirmația de mai sus în mod diferit:

  • Márton a pornit la drum cu un Zoe second hand, de care este foarte mulțumit;
  • Radu l-a cumpărat de nou și a acumulat peste 137.000 km fără probleme tehnice.

Ciprian a avut un exemplar ghinionist, care a petrecut mult timp în service, dar o imagine recentă indică că Zoe este în continuare pe roți și parcurge zilnic naveta între Gura Humorului și Suceava.

In plus, în garaj a mai apărut un Spring iar pe acoperiș instalația fotovoltaică, într-un progres firesc al ecuației: electrică + energie verde = aer curat pentru toată lumea, nu doar pentru proprietarul care a făcut investiția.

Bilanț luna martie

Radu – Renault Zoe, Crivina (PH)

Aș pleca de la observația că primăvara din martie nu e doar o copie și ne aduce culoare, căldura și lumina cat mai multă.

Iată și datele lunii martie: Odometru: 137.243 km

In luna martie, aplicatiile MyRenault/TRONITY cu care monitorizez mașina, arată ca am parcurs 2272 km și că am încărcat/utilizat: 438/386kWh:

Astfel, rezultă că am consumat în medie 16.9 kWh/100 km.

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 0 lei

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna martie că am produs/consumat casnic: 1760/889 kWh

Sfârșitul lunii a adus treptat și vremea mai blândă pe care o așteptam, ocazie cu care am fost la o vizită de service. Am făcut obișnuita verificare de sezon a tuturor sistemelor mecanice, electrice și software, precum și înlocuirea în și din hotel a roților de iarnă cu cele de vară, înregistrând astfel un parcurs de sezon rece de 9752 km. Total costuri (verificare, înlocuire roți și hotel) 952 lei.

Vestea bună e ca la verificare mașina a ieșit impecabil, ceea ce mă face încrezător să pornesc excursiile planificate din vara asta fără nicio emoție.

Márton – Zoe (Târgu Mureș)

In luna martie Zoe 41 a parcurs doar 967 km, având în vedere că a fost o săptămâna de vacanță pentru noi, când am fost la conferință în Polonia și Slovacia. 

Am încărcat în total 132 kWh, din care 124 kWh din aport solar. 

Consumul după contor ar veni 13.65 kWh/100km

Costurile fara aport solar ar fi fost 90 RON, dar ele in realitate au fost doar 4 RON.

Weekendul trecut am făcut un drum Reghin – Sibiu și retur Am parcurs fix 300 km fără încărcare si am ajuns înapoi cu 10% SoC pe bord.

M-a surprins foarte plăcut consumul mic. Având în vedere temperatura de afară nu a trebuit sa folosesc încălzirea sau AC. 

Am fost la întâlnirea anuală a comunității de editori Waze România, fiind din păcate (încă) singurul participant cu ”electrica”. 

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

După patru ani de la achiziție, electro-leul nu dă semne de oboseală, ceea ce combinat cu încărcarea de la soare ajută la un buget foarte rezonabil de utilizare.

Bogdan – Peugeot e-208, București

Pentru luna martie avem:

  • Distanța totală: 152 km
  • Consum mediu: 18.4 kWh/100km
  • Viteza medie: 16 km/h

Nimic nou de raportat, masina merge impecabil. Trebuie sa trec pe anvelopele de vara.

Tibi – Kia Niro, București

Pentru luna martie:

  • Parcurs: 1216 km
  • Consum mediu: 16.7 kWh/100km
  • Cost cu incarcarea: 20.5

Niciun eveniment tehnic notabil, doar un parbriz spart 🙄.

Săptămâna viitoare mă duc la revizia de 60.000 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.