În acest bilanț de martie avem ocazia să adăugăm o aniversare suplimentară. La monitorizarea a peste 3.000.000 km au luat parte din plin #konașii, care transmit neîntrerupt date de 200 de săptămâni.
200 de săptămâni de monitorizare
Echipa Kona are o istorie lungă pe blog-ul nostru. Ne amintim cu plăcere de cei mai curajoși dintre noi, proprietari-voluntari care au inspirat noile generații de electromobiliști. Cum arăta mașina electrică și rețeaua de încărcare acum mai bine 4 ani? Își mai amintește cineva?
Nu prea cred, ne obișnuim repede cu binele! Acum sunt suficiente stații de încărcare pe drumurile patriei. Experiențe din 2019 si 2020 puteți lectura pe link-urile de autor:
- Paul, autor pe blog din primăvara lui 2020
- Attila, din vara lui 2020
- Cristian, autor între toamna lui 2020 și vara lui 2021
- Dan, din iarna lui 2020 cu prima Kona rulată (100.000 km) în garajul nostru
- Tudor, a fost cândva #konaș 🙂
- Titus, alergătorul nostru de cursă lungă a raportărilor săptămânale
- Andrei, fost cronicar al echipei Kona și autor permanent pe blog
Astăzi echipa numără 10 membrii activi. Cu 7 dintre ei, (Titus (SB), Daniel (CJ), Florinel (TM), Gabriel MS), George (DB), Marius (CS) și Dani (AR), ne întâlnim prin intermediul raportărilor săptămânale, iar 3 colegi Adrian (PH), Codruț (MM) și Cosmin (CJ) continuă raportările la final de lună.
Vedem mai jos domeniul de consum compilat din datele adunate cu migală pe perioada a 200 de săptămâni de monitorizare.
Acest grafic relevă faptul că am avut de-a lungul timpului participanți cu scenarii de utilizare diferite. În plină pandemie au fost #konițe care făceau drumuri scurte (acasă-job-acasă), iar acest fapt reflectă foarte bine pe grafic în vârfurile de consum din prima iarnă.
Bilanțul de martie
Luna lui Mărțișor a fost o lună bună pentru #konițe și în general pentru electrice. Trecerea la un regim termic mai prietenos cu acumulatorii din dotare aduc după sine și consumuri mai mici.
Pentru acest bilanț de martie consemnăm 25.153 km parcurși de către echipa extinsă și o medie ponderată a consumului de 15.4 kWh/100km.
Grafic vedem mult mai bine cum se poziționează #konițele în echipa extinsă Electromobilitate. Dacă parcursul (stânga/albastru) fiecărui participant e după necesități observăm cum se grupează colegii din punct de vedere al consumului.
În costul încărcărilor, cum s-a mai spus pe blog, componenta cea mai importantă este sursa. Dacă avem la dispoziție surse cu cost redus, cum sunt sistemele fotovoltaice sau angajatori care oferă acest beneficiu angajaților, vom vedea în continuare raportări de cost 0 (zero) sau valori minime.
Acest bilanț de martie nu e complet fără informațiile primite de la proprietarii-voluntari. Cel puțin pe cazul Kona, pentru că am raportat săptămânal, este ceva mai greu. Aplicația nu ajută, așa că mergi pe varianta cu poze zilnice sau săptămânale la bord strânse într-un xls…
Titus (SB)
Adrian (PH)
Martie 2024:
- distanța parcursă: 528 km
- consum mediu: 13.3 kWh/100km
- costuri încărcări martie 2024: 90 lei
- costuri încărcări totale (28659 km): 836 RON
Codruț (MM)
Luna martie 2024:
- parcurs: 4.829 km
- consum mediu: 14.2 kWh/100km
- energie consumată: 685 kWh
- costuri cu încărcarea: 0 RON
Cosmin (CJ)
Martie a fost o lună plină pentru noi. Am marcat si începutul plimbărilor de weekend după ce în februarie am sabotat prima ieșire 🙃
- parcurs: 2305 km
- consum mediu: 14.8 kWh/100km
- cost încărcări: 163.2 RON (7.1 RON/100km)
- viteză medie: 37 km/h (raportata de BlueLink)
Per total am încărcat 372 kWh, din care 23 kWh la o stație publică, 196 kWh acasă din rețea și 153 kWh de la soare. Este prima lună în care am avut un randament așa bun de încărcare de la soare, lucru care mă entuziasmează. Pentru 2024 procentele de încărcare arată așa:
Prima escapadă am ales să o facem în apropiere, Șinteu/BH. Cei 149 km pentru un sens i-am făcut doar cu energia de acasă, nu am avut nevoie de încărcări pe acest traseu. Am combinat pădurea cu o piscină modernă, făcând pe plac și copiilor. O poză de la locul faptei cu un intrus drăguț mai jos 🙂
Drumul prin Bonțida – Borșa – Așchileu – Dragu – Sânmihaiu Almașului – Românași – Zalău – Meseșenii de Jos – Nușfalău la dus a fost unul în general bun. O mică porțiune cu ceva gropi și valuri între județe îmi amintesc. La întoarcere am decis să revenim prin Aleșd, urmărind E60. Un drum mult mai stresant față de cel prin sate, fiind și aglomerat, dar mai mult având ca parteneri de trafic câțiva teribiliști.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂