REZULTATE SONDAJ 2024 – Cum încărcăm? (primul episod)

Ajuns la a cincea ediție, sondajul anual despre modul de încărcare al automobilelor electrice încearcă să răspundă la una din întrebările adresate foarte des de cei interesați de mobilitatea electrică și de publicul participant la evenimentele organizate de echipa noastră.

Sondajul a fost lansat în 2020 utilizatorilor de automobile electrice și rezultatele pot fi găsite în următoarele patru articole:

  1. Aprilie 2020 – Rezultatele sondajului: Unde, cum si cand incarcati?
  2. Mai 2021 – Update: Rezultatele sondajului: Unde, cum și când încărcați?
  3. Mai 2022 – Prolog la electro-șezătoarea din 14mai
  4. Mai 2023 – Unde încărcați? – ediția 2023

Întrebări 2024

Ediția 2024 a adresat aceleași întrebări colegilor din echipa proiectului Electromobilitate și o invitație pentru întreaga comunitate de a ne transmite răspunsurile până vineri 5 aprilie. Cele două modificări față de anul trecut au fost:

  • adăugarea turbinelor eoliene la sursele de încărcare, pe baza a două exemple de la Dej și Pitești primite pe parcursul anului;
  • adăugarea unei intrebari legate de proveniența energiei de la locul de muncă, pe baza relatărilor colegilor din București și Timișoara cu acces la încărcare gratuită la serviciu, energia electrică fiind produsă la fața locului cu panouri fotovoltaice.

1. Unde încărcați majoritatea timpului?

a) acasă

b) locul de muncă

c) rețele publice

2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice sau turbină eoliană?

3. Aveți în plan o investiție în panouri fotovoltaice sau turbină eoliană pentru anul 2024?

4. Pentru încărcarea la locul de muncă, energia provine din surse regenerabile?

Mulțumim colegilor din echipa Zoe pentru imagini: stânga Ciprian (SV), dreapta Radu (PH)

In cel de-al doilea episod dedicat răspunsurilor la sondaj, Cosmin (Kona, Cluj) va prezenta rezultatele la întrebările adresate utilizatorilor de sisteme fotovoltaice, categoria cu cea mai mare creștere in ultimul an.

Răspunsuri 2024

Am primit 61 de răspunsuri din 26 localități din România, patru fiind de la participanții la proiect din străinătate.

Localități de reședință ale participanților din România la ediția 2024

Câteva precizări sunt necesare pentru interpretarea rezultatelor. Sondajul are scopul de a evidenția câți utilizatori actuali au acces la încărcare acasă sau la locul de muncă și câți depind strict de rețele publice.

Cele două forme de încărcare principale, acasă și la serviciu, sunt ideale, fiindcă elimină orice timp pierdut cu drumul la stație, iar cel destinat încărcării, se derulează în paralel cu activitățile profesionale, cele casnice sau de odihnă. În plus, încărcarea lentă la stații de putere mică prelungește viața acumulatorilor, comparativ cu încărcarea rapidă.

Indiferent dacă sursa preponderentă de încărcare este la domiciliu sau la locul de muncă, toți utilizatorii vor folosi ocazional rețele publice în timpul călătoriilor lungi, a cumpărăturilor, a vizitelor la obiective turistice, etc.

Exemplul alăturat este statistica de încărcare din ultimele 12 luni oferită de aplicația Tesla pentru veterana proiectului nostru, un Model 3 fabricat în 2018, care a trecut de 142.000 km la bord.

Cu roșu sunt reprezentate încărcările rapide în rețeaua Supercharger utilizată pentru călătorii lungi. Cu gri sunt indicate cele lente de acasă, reprezentând 77% din totalul de 4961 kWh încărcați.

In concluzie, valorile din graficul rezultatelor la sondaj reprezintă procentul colegilor care au acces încărcarea acasă sau la locul de muncă.

Poate fi surprinzător, dar doar 3 din cei 61 de participanți la sondaj, 5%, au afirmat că singura posibilitate de încărcare sunt rețele publice.

Cea mai semnificativă creștere față de ediția 2023 a sondajului, +12%, este pentru încărcarea acasă de la panouri fotovoltaice

În loc de concluzii câteva gânduri pentru viitor

Procentajul utilizatorilor de automobile electrice care au posibilitatea să încarce acasă (82%) nu este surprinzător și coincide cu datele internaționale publicate periodic. De altfel, numeroase articole difuzate pe blog subliniază că una din condițiile de satisfacție alături de un automobil electric este siguranța unui loc de încărcare acasă sau la locul de muncă.

In special încărcarea la locul de muncă dă încredere celor interesați, inclusiv celor ce locuiesc la bloc, pentru a face pasul spre un vehicul electric.

O politică de încurajare a instalării de stații de mică putere, combinată cu o legislație specifică, care să prevadă ca un anumit procent din locurile de parcare (proporțional cu parcul regional EV?) de la instituții publice, complexe comerciale și firme să ofere posibilitatea de încărcare contra cost, ar ajuta mult tranziția spre mobilitatea electrică a celor ce nu au posibilitatea să încarce acasă.

In al doilea episod dedicat rezultatelor sondajului ediția 2024, Cosmin (Kona, Cluj) va analiza perspectiva și planurile de viitor ale utilizatorilor de panouri fotovoltaice pentru încărcarea ”electricelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.