În funcție de zona geografică unde circulă colegii noștri, informațiile transmise la jumătatea lunii februarie subliniază impactul temperaturii mediului și cel al modului de utilizare asupra consumului și autonomiei sub-compactelor.
Laura fiind în vacanță și electro-leul (Peugeot e-208) în hibernare, ne vom concentra atenția pe Renault ZOE (Ploiești, Târgu Mureș, Suceava și Gura Humorului) și Opel Corsa (București).
Tot astăzi transmitem mesajul colegului nostru Márton, care anunță lansarea unui produs artizanal realizat la Târgu Mureș, a cărui concepție a pornit de la nevoia electromobiliștilor de a-și organiza mai bine transportul accesoriilor necesare unor calatorii cu orice model electric.




LANSARE
Am perfectat organizatorul dedicat pentru RENAULT ZOE și DACIA SPRING.
Organizatorul se potrivește în spatele banchetei, este din material autohton durabil din foaie de cort, impermeabil. Este foarte practic, având mai multe buzunare pentru diferite obiecte. Ocupând doar spatele banchetei, organizatorul completează portbagajul mașinii și are rolul de a compacta spațiul folosit.
Ai un cablu murdar din cauza noroiului? Nu ai avut cu ce să-l ștergi și l-ai întrodus în buzunar așa? Nu e stres, materialul organizatorului se curăță foarte ușor, doar cu o lavetă.
În plus, poți depozita obiecte mai grele, care, punându-le în partea de jos, acestea se vor așeza pe podeaua portbagajului.
E un produs artizanal, gândit, conceput și realizat
la Târgu Mureș.
Scrie un mesaj pentru comandă sau online aici, cantitate limitată disponibilă la 180 de lei, transport inclus.
Renault ZOE
Indiferent dacă a fost achiziționat de nou sau second hand, Renault ZOE rămâne unul din modelele cele mai răspândite în Europa și România. După ultima socoteală a colegilor de la lektri.co, la sfârșitul lunii ianuarie erau înmatriculate 1882 exemplare în țară, o cifră depășita doar de Spring (3214).
Consum mediu săptămânal și domeniul de consum
În direct cu proprietarii
Radu – Ploiești
Datele de exploatare în intervalul 7-13 februarie ale lui ZOE sunt:
- Parcurs: 656 km
- Viteza medie: 46.3 km/h
- Consum mediu: 14.4 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 67 lei
Din fericire, mare parte din drumuri le-am făcut mai pe lumină și vreme uscată, chiar călduță, așa ca am înregistrat consumuri bunicele pentru luna Februarie.
Totuși, temperaturi între -2,-4 și 12,14 grade nu sunt deloc sănătoase și nici anvelopele de iarna nu se simt bine.
Să vina primăvara!
Ciprian – Gura Humorului

Datele de la ultimul reset aleatoriu:
- Parcurs: 311.4 km
- Consum 17.5 kWh/100 km
- Cost 0

Șerban – Suceava
Săptămâna trecută am continuat seria plimbărilor de weekend. Prin urmare, Furia a parcurs 26 km urbani cu un consum de 22 kWh/100 km și 162 km montani pe ruta Suceava- Mocănița Huțula Moldovita-Suceava cu un consum mediu de 18,6 kWh/100 km.
Am plecat din Suceava cu SOC de 78% și la întoarcere am ajuns cu SOC de 18%. Am citit experiența lui Alex cu ID.3-ul la Muntele Mic și mă gândeam acum dacă oare eu aș fi reușit să fac acel traseu cu ZOE.
Deși se comportă bine pe traseele montane și la temperaturi scăzute, atunci când bateria este caldă, dacă plec de acasă cu mașina neprecondiționata sunt penalizat grav câțiva zeci de km. Spre exemplu, consumul de pe drumul spre Gura Humorului cu bateria rece a prezentat o diferență de 7% față de consumul de la întoarcere, atunci când aveam bateria caldă.
Cred ca totul ține de experiență… recunosc că încă sunt momente (puține, dar sunt) când mă apucă range anxiety și nu conștientizez care e de fapt distanța reală pe care o am de parcurs.
Legat de încărcare, am alimentat mașina sâmbătă acasă cu 23 kWh de la 32% la 78% în 4 h 18 min și un cost de 27.6 RON.
Márton – Târgu Mureș
Saptamana trecuta ZOE 41 a parcurs 203 km cu un consum de 16.2 kWh/100 km și viteza medie de 31.8 km/h.
Dar să relatăm și alte activități legate de nevoile electromobiliștilor. După vreo două săptămâni de pregătire am găsit materialul și am perfectat în alte 5 săptămâni organizatorul pentru Zoe și Spring.


Opel Corsa
La temperaturi primăvăratice și mod de utilizare foarte asemănător în București, informațiile transmise de Răzvan și Dan, în cel de-al doilea an de participare la proiectul Electromobilitate, au darul să ne educe cu privire la costurile de încărcare pentru două situații aflate la poli opuși: Răzvan încarcă doar acasă, iar Dan doar în rețele publice.
Răzvan – București
Datele săptămânii:
- 359 km parcurși;
- viteza medie de 21 km/h;
- consum mediu de 15 kWh/100 km.
De încărcat încarc numai de acasă. Până în Martie mai am costul de 0.65 RON/kWh (cost total, cu toate taxele incluse).
Dan – București

Consum Corsa-e 7-13 februarie 2022
- Consum mediu: 15.1 kWh/100 km
- Viteza medie: 31 km/h
- Distanta parcursa: 69 km
- Cost: 0 (nu am făcut încărcări)

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.