Electromobilitatea în județul Cluj, cu un Cluj-Napoca supraevaluat ca inovator, ar fi de așteptat să fie un mediu de adopție mai degrabă progresist decât conservator. Pe lângă analiză de volum mi-am propus să analizăm și ce necesități sunt legate de infrastructură. Mașina electrică face parte din viitor, astfel comunitatea, autoritățile și operatorii economici vor fi nevoiți să intre într-o dezbatere legată de viitorul imediat când vorbim de infrastructura de încărcare.
Analiza de volume se bazează pe statisticile DRPCIV referitoare la înmatriculări definitive. 2 precizări importante despre această analiză:
- nu include datele legate de mașinile înmatriculate pe companiile de leasing;
- nu voi face diferența între mașini noi și second hand, separarea acestor indicatori nu e foarte clară în raportările autorităților;
- mă voi raporta la vehicule electrice că automobil, celelalte categorii de vehicule prezintă momentan un mic interes.
O comparație național vs. Cluj
La nivel național avem o creștere de la 5803 vehicule electrice în 2020 la 6630 în 2021. Vorbim astfel la nivel național de un salt de 14.25% de la an la an. Județul Cluj are o creștere mai bună. Numărul de vehicule electrice înmatriculate în 2020 este de 273. În anul 2021 avem un număr de 422, ceea ce ne duce la o creștere de la an la an de 54.58%.
Per total în România sunt înmatriculate 13310 vehicule electrice, din care 10 mopede, 12433 automobile, 309 motociclete, 254 autobuze sau microbuze, 309 pentru transport mărfuri și 3 cu scopuri speciale. Dintre acestea un număr de 809 sunt înmatriculate în județul Cluj. 26 sunt motociclete, 695 automobile, 81 de autobuze sau microbuze și 7 vehicule sunt pentru transport de mărfuri.
Cum se descurcă producătorii
România nu este acea voce care dictează configurațiile inițiale propuse de producători. Mașina ajunge în România într-o configurație stabilită în urmă statisticilor făcute în alte țări și pe alt tip de clienți. La fel sunt gândite și pachetele de opțiuni. Oare dealerii de la noi încearcă să ofere un minim de feedback producătorului? Ar putea colecta suficiente date de la clienți.
Anul 2020 a fost anul Volkswagen pe vânzarea vehiculelor electrice în județul Cluj cu un volum peste următorii 5 clasați. A fost urmat în top de Renault și Hyundai.


2021, anul Dacia
În 2021 grupul Renault a atacat piețele europene cu un model low cost, Dacia Spring. Primul model electric de la Dacia a avut un real succes în Europa.
Înmatriculările europene din luna decembrie menționează Spring-ul electric pe poziția a 3-a cu un volum de 8148 de bucăți. În România a contorizat un număr de 3068 de bucăți la finele anului.
În județul Cluj Dacia Spring deschide top-ul vânzărilor pe anul trecut. Dintr-un număr de 422 vehicule electrice 197 vin de la Dacia. Ce le-a asigurat acest succes?
Probabil sunt diferite răspunsuri la această întrebare. Un lucru e sigur, Dacia a adresat un segment care nu avea alte opțiuni viabile. Electrificarea trebuie făcută pe toate palierele, iar Dacia pare că a intuit foarte bine acest aspect. Electromobilitatea în județul Cluj și nu numai pare că aștepta acest produs.
Este de urmărit impactul acestui model asupra pieței în anul 2022, ca de altfel și efectul asupra utilizatorilor de vehicule electrice.
Majoritatea producătorilor au încetinit vânzarea vehiculelor electrice, chiar dacă programele guvernamentale au avut suplimentari de buget repetate. Dintre cei care s-au păstrat pe plus, un plus neglijabil de altfel, sunt convins că se putea mai bine.
Vedem mai jos reprezentate în paralel cifrele pentru ultimii 2 ani, pentru o mai bună vizibilitate.

Distribuția mărcilor în piață autohtonă clujeană odată cu intrarea Daciei pe acest segment s-a modificat. În aceste zile industria auto se confruntă cu crize mai mici sau mai mari. Toate aceste crize, de la conductori la lipsa forței de muncă, vor duce la inevitabile creșteri de prețuri. Unele anunțate deja, creșterile sunt deopotrivă pe toate segmentele pieței. Fie că vorbim de mașini cu motor termic, hibride sau electrice.
2021 ne-a adus Dacia pe prima poziție. Pe 2 avem Volkswagen cu o scădere de la 88 la 64 de unități vândute. Hyundai, cu o mică creștere depășește Renault și urcă pe 3.

Ce ne rezervă 2022?
În articolul Încotro se îndreaptă piața pentru autovehicule electrice în 2022?, Dan ne spune că Europa a trecut de la adoptarea timpurie a vehiculelor plug-în (BEV și PHEV) la o majoritate timpurie. Europa are o piață de puțin peste 19%, trasă de câteva „țări locomotivă”. ACEA comunica din propriile statistici că ultimul trimestru din 2021 a fost unul cu o creștere de aproape 25% față de același trimestru din 2020. Se pot vedea mai multe date, inclusiv despre România în articolul Fuel types of new cars: battery electric 9.1%, hybrid 19.6% and petrol 40.0% market share full-year 2021.
Pentru județul Cluj mă aștept la o creștere de la an la an cel puțin identică cu cea dintre 2020 și 2021. Sigur, pentru un aer mai curat și o viață mai sănătoasă, sperăm în creșteri mai importante. O adoptare accelerată a mobilității electrice depinde într-o mare măsură de producători și reprezentanții lor. Am să amintesc câteva:
- informații complete și argumentate la momentul prezentării, dar și pachete flexibile de opțiuni
- mașini disponibile pentru testare
- disponibilitatea și timpul de așteptare la livrare
- serviciile postvanzare și raportul cost/calitate al acestora
În mod special am lăsat la urmă rețeaua punctelor de încărcare, acesta fiind un subiect aparte. Pregătesc un al 2-lea episod din serialul Electromobilitatea în județul Cluj orientat spre o statistică a punctelor de încărcare pentru vehicule electrice din județul Cluj.
Până la următorul episod rămânem în pronunțare legat de electrificare în județul Cluj: conservatori sau progresiști?

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂