Renault ZOE – SlovenEVTrip

Excursie în Slovenia – o altă perspectivă

Partea I – Pregătirea și premise

Excursii de drum lung au mai fost și vor mai fi, dar în cazul meu au mai fost doar cu mașini ICE, în care am adunat destul de de mulți kilometri parcurși și ceva experiență de orientare și navigare.

Așa că, pentru a continua tradiția excursiilor pe drumuri naționale și europene, ne-am hotărât să facem o nouă tură de vacanță de vară pe patru roți, pentru prima dată în variantă electrică.

Alegerea Sloveniei ca destinație a fost oarecum o întâmplare fericita, uitându-mă pe povestirile făcute de niște tineri vloggeri-călători prin Europa, ei însăși descoperind Slovenia în parcursul lor și postând niște imagini fabuloase din locurile prin care au trecut.

Toate astea mi-au dat inspirația necesară să mă documentez mai mult și în final să stabilim această țară ca destinație în această vară.

Dacă acum 3 ani, într-o excursie pe care am făcut-o în Franța, am traversat toată Slovenia în mare viteza în câteva ore, pe autostrada care leagă Budapesta până în Italia, având ca mai toată lumea în atenție mai ales cifrele de parcurs (mare), viteză/viteză medie (cât mai mare), timp (cât mai scurt), am avut ocazia să remarc frumusețea peisajelor montane împădurite din preajmă, de data aceasta, am schimbat complet abordarea, urmând să rămânem mai multe zile în aceasta splendidă țară și să poposim mai multe zile în cele două mari orașe, respectiv 5 nopți în Ljubljana și 3 nopți în Maribor, locuri din care ne-am gândit că putem să facem mai multe excursii de o zi în cele mai renumite locuri de vizitat.

Am început planificarea acestei excursii, cu rezervările de cazare, alegerea traseelor și a etapelor de parcurs, taxe de drum, asistență rutieră, precum și identificarea tuturor punctelor de interes pe care intenționăm să le atingem.

În esență am preconizat o deplasare de aprox. 2800 km dus-întors, la care se adaugă celelalte deplasări din hub-urile Ljubljana, Maribor și pe drumul de întoarcere, Budapesta, aproximativ încă 550 km.

Daca în toate celelalte excursii cu destinații la mare distanta (peste 1000 km), având ca obiectiv principal atingerea cât mai rapida a destinației finale, etapele zilnice planificate au fost de minimum 7-800 km, uneori și 1000-1100 km, atingând într-unul din cazuri 1300 km, bazându-mă mai ales pe rețeaua europeană de autostrăzi, de data asta, cum spuneam, am schimbat abordarea.

Având în cazul de față la dispoziție un Renault ZOE cu o baterie de 52 kWh și o autonomie estimată la plin de aprox. 400 km, luând în considerare că este sigur mai importantă călătoria în detrimentul destinației, iar cifrele de timp, viteză, parcurs, autonomie și consum sunt doar mijlocul și nu scopul pentru care călătorim, am stabilit etape zilnice mai ușoare de 3-400 până la cel mult 600 km, cu popasuri de odihnă, cafea, gustare și încărcare la 150-200 km, plus încărcări de noapte între etape.

Timpul alocat și parcursul stabilit a fost astfel împărțit:

  • Traseul dus RO-HU-SLO, 3 zile și aproape 1400 km, cu înnoptat la Arad și Keszthely (lângă lacul Balaton);
  • Hub turistic Ljubljana, 5 zile și 490 km cu vizite în Ljubljana, peștera Postojna, stațiunea Piran și lacul Bled;
  • Traseul intermediar SLO-SLO, Ljubliana-Maribor, 1 zi și 130 km cu oprire și vizita în Celje;
  • Hub turistic în Maribor, 3 zile și 170 km cu vizite în Maribor și Ptuj;
  • Traseul întors SLO-HU-RO, 6 zile și 1250 km, cu hub turistic la Budapesta 2 zile, și înnoptat la Timișoara și Sibiu;

În preziua plecării, am pregătit încărcătorul mobil, am achiziționat asistență rutieră A24, pachetul 15 zile EU, în valoare de 12 Euro și bineînțeles, am încărcat mașină la 100%, având în față cea mai lungă etapă a excursiei.

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.