Renunțare la motoare termice?… mai întâi sunt necesari acumulatori…

O imagine care povestește cât o mie de cuvinte a fost publicată de CleanTechnica pe baza informațiilor furnizate de SNE Research în ultimul raport global despre piața acumulatorilor pentru autovehicule electrice și hibrizi plug-in.

In frunte cu CATL, care deține aproape un sfert din piața globală de acumulatori și numără printre clienții străini firmele VW și Tesla, cel puțin pana în 2025, LG și Panasonic acoperă în prezent 66% din livrările mondiale, ceea ce le oferă o putere disproporționată de negociere a prețului și a condițiilor de livrare.

Ani de zile executivii din industria auto tradițională au afirmat că acumulatorii vor deveni o piesă ca oricare alta și va fi achiziționată în condițiile cele mai avantajoase de la furnizori specializați. Excepție au făcut Nissan și BYD, care și-au produs din start proprii acumulatori. Chiar dacă Nissan a decis la un moment dat să vândă cele trei fabrici din Japonia, Marea Britanie și SUA unui furnizor chinez specializat, anul acesta a reluat public discuția despre o nouă fabrică proprie de celule și acumulatori la Sunderland.

Tesla Giga Nevada

Avantajul colaborării dintre Panasonic și Tesla în acest domeniu, care definește autonomia și performanțele de încărcare pentru un automobil electric modern, au devenit etalonul după care se măsoară industria în prezent, chiar dacă știrile despre acumulatori miraculoși și solid state fac parte din zgomotul zilnic în media globală.

Într-un articol critic la adresa executivilor europeni, care și-au târât picioarele pe calea electrificării de mai bine de zece ani, timp în care China a câștigat un avantaj strategic, iar Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto în ochii investitorilor, Business Insider analizează schimbarea bruscă de direcție în Europa. De la afirmațiile despre lipsa de interes pentru producția acumulatorilor proprii, până la succesiunea de anunțuri despre zeci de miliarde investite în capacități proprii de producție pentru celule și acumulatori este o transformare radicală.

Sursa: google

De multe ori această schimbare de direcție cu 180 grade a fost posibilă doar prin schimbarea conducerii sub presiunea investitorilor, care așa cum observa recent Ola Kaellenius, CEO Mercedes, investesc mai mult in startup-uri dedicate proiectării și producției de automobile electrice, tehnologic avansate, decât în producători premium tradiționali (vezi NIO și BMW sau Stellantis).

Dar clasamentul valorii pe bursă nu explică întreaga transformare radicală prin care trece industria auto, din moment ce Toyota reușește să își mențină poziția a doua, după Tesla, la mare distanta de grupul VW, deși și-a făcut un renume din afirmații anti-electrificare, în așteptarea producției de acumulatori solid state.

Dacă la unii mari producători schimbările la vârf au lansat in funcții de conducere lideri din cercetare și proiectare, ca la Mercedes și Honda, care au schimbat imediat direcția spre noile tehnologii, aceeași tendință se vede mai nou și la furnizori. Un exemplu de la cel mai mare furnizor auto global este îndepărtarea planificată pentru finalul anului a lui Volkmar Denner de la conducerea Bosch, CEO-ul care nu de mult ținea o prelegere despre viitorul soluției diesel ecologic.

De unde vine graba de a investi în fabrici de acumulatori în Europa rezultă din seria de anunțuri alambicat formulate despre renunțarea mai devreme sau mai târziu la „lansarea” sau „producția” sau „vânzarea” de automobile cu motoare termice. (o bună trecere în revistă a acestui nou trend în industria auto găsiți în articolul Auto Motor und Sport).

VW Salzgitter

Febra declarațiilor pompoase a cuprins brusc producătorii europeni strânși cu ușa de Comisia Europeană, în timpul negocierilor pentru viitoarele norme de emisii, doar că în graba declarațiilor „verzi” a scăpat oare elementul esențial? Acumulatori asamblați de firme europene cu celule după tehnologii originale vor fi disponibili doar începând cu 2025, când primele unități de producție VW – Northvolt vor începe livrările de la Salzgitter. Probabil va fi un subiect amuzant, dacă Tesla reușește să producă acumulatori la Giga Berlin înaintea firmelor locale.

Chiar și atunci, unele materii prime vor fi livrate tot de mari grupuri din China și Asia, care pe parcursul ultimilor zece ani au acaparat poziții monopoliste pentru extragerea și prelucrarea unor elemente esențiale, cum sunt litiu și cobalt.

In cele din urma bunăstarea din industria auto nu se măsoară după clasamentele de vânzări atât de îndrăgite, fiind mai ușor de înțeles de publicul larg, ci după profitul realizat cu fiecare exemplar înmatriculat. După estimări citate de Business Insider, până la 30% din costul unui automobil electric este reprezentat, în conjunctura actuală, de acumulator, în ciuda scăderii continue a costurilor de producție. In acest fel, sume mari achitate direct de clienții europeni și indirect de contribuabilii europeni, prin intermediul subvențiilor generoase pentru autovehicule electrice și electrificate, vor ajunge pentru foarte mulți ani la firme din Asia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.