Prima excursie cu ID.3 pe litoral


Vineri am făcut o ieșire spontană de o zi la mare cu soția și fiul nostru de 6 ani și mi s-a părut un test dificil pentru o mașină electrică, pentru că nu sunt stații multe și nici foarte rapide pe drum și a faptului că într-o ieșire de relaxare cu familia nu am timp să stau după mașină să încarce.

Am văzut că la 110Km/h consumul este pe la 16-16.5 kWh/100 km poate chiar 17, depinde cât de mult folosesc aerul condiționat. La 120 km/h consumul este 18-18.5 și probabil se duce spre 19 kWh/100 km când sunt peste 30 grade.

La 130 km/h văzusem săptămâna trecută că era pe la 22.2 kWh/100 km, dar cred că nu era atât de cald, probabil pe caniculă consumul crește un pic. Am calculat că cel mai bine ar fi să merg cu 120 km/h și să opresc 20 de minute la Darius Motors în Constanța pentru un top-up, pentru că apare ca fiind de 75 kW stația, iar seara urma să opresc la Cernavodă sau poate chiar la Lehliu, deși era lung drumul și înceată stația de acolo.

Însă nu am putut încarcă cât am vrut la Darius și nici nu am vrut să pierd mai mult timp, așa că am făcut o încărcare mai lunga seara, ca să mă pot întoarce.

Stația de la Mol Cernavodă mi se pare bună, dar nu m-aș baza pe ea – dacă este ocupată sau nu merge, atunci poate deveni o problemă și nu o soluție. Concluzia mea în urma acestui drum este că s-ar putea merge la mare liniștit cu mașina electrică, câtă vreme ai unde încărca la hotel/pensiune.

Cu ID.3 am ajuns cu o rezervă suficientă, încât să nu fie nevoie să merg direct la încărcat (la Darius am ajuns cu 17% SOC, după ce am condus cu 120 km/h pe autostrada). Dacă mergeam cu 130 km/h ajungeam cu bateria la 0-5%. Eu am stat doar o zi și nu am avut posibilitatea să încarc la cazare și nici stații publice type 2 nu am găsit în zonă.

La stațiile DC apărea ceva mișcare în timpul zilei; cele type 2 din apropierea plajei erau doar două; una de la Enel X montată pe trotuar în fața hotelului Manor din Năvodari, care a fost blocată mereu de mașini parcate în stradă în fața stației, alta mai mereu ocupată și cam departe (Lidl Năvodari). Seara am găsit liber la DC din prima.

In total am adăugat 115 minute pentru încărcare, după cum urmează:

  • 5 minute ocoliș dimineața pentru a ajunge la Darius Motors;
  • 30 minute de încărcare dimineața (puteau fi reduse la 20 de minute, stația s-a oprit brusc câtă vreme eram la OMV-ul de lângă; în plus, este de doar 50 kW, nu de 75); am încărcat de la 17% la 50% SOC cât am stat acolo;
  • 5 minute trafic adițional dimineața, pe care altfel l-as fi evitat;
  • 25 de minute pentru a ajunge la stația DC seara;
  • 50 de minute pentru încărcat seara  – am găsit liber la Kaufland – mă interesa puterea stației să livreze rapid curentul. Am avut și noroc să găsesc liber pentru că am ajuns imediat după cineva care statuse 60+ minute acolo.

Media puterii de încărcare la mine a fost de 47.5 kW, cu vârf de 52.5 kW (energie debitată: 39.5 kWh în 50 de minute, de la 15% la 90%). Curba de încărcare nu e rea, dar mi s-a părut că a durat cam mult cât am stat acolo. Mai ochisem un Renovatio la Mobexpert, unde nu erau multe checkin-uri, mai erau și două stații Enel X un pic mai încolo. Teoretic erau opțiuni, dar le număram pe degete. As fi plătit și 5 RON/kWh dacă aveam viteză decentă de încărcare și nu era nevoie să stau la coadă.

Am mai pierdut vreo 15-20 de minute dus-întors pe autostradă din diferența de viteză între 120 și 130Km/h. Dar pentru mine asta este complet nesemnificativ la un drum de 400 km de autostradă (500+ în total).

Pentru comparație, am profitat că am avut dădacă pentru fiica mai mică și am mai făcut o ieșire duminică, aproape identică, dar am mers cu Golful de data asta: mai repede pe autostrada și consum de 7.7 l/100km (46 RON/100 km). Am economisit nu numai cele 115 minute, ci și alte 50 de minute datorita sporului de viteză. Pentru o călătorie de o zi contează, dar nu aș merge așa în mod constant.

Alte piedici

Am avut o stație EnelX cu 2X Type 2 la câteva sute de metri de unde eram la plajă, dar este montată pe trotuar iar pe stradă au fost mașini parcate mereu, așa că nu am avut cum să încarc. A stat complet nefolosită în ambele zile în care am fost eu.

Altfel, călătoria a fost OK, m-am simțit mult mai bine în ID3 decât în Golf, deși Golful stă binișor, chiar și la viteze mai mari.
Aș lua în calcul stația Eon de la Fundulea data viitoare, când mă întorc de la Constanța, pentru că mă cam lua oboseala când ajungeam în zona respectivă și nu strică o pauză.

Cum poate arăta viitorul?

Ideal ar fi fost să plec cu 100% de acasă, să merg cu 130 km/h pe autostradă, să opresc 15 minute pentru toaletă + încărcare la oricare din hub-urile de cate 4-6 stații de 150-350 kW de la Fundulea, Lehliu, Dragalina, Fetești, Cernavodă, Medgidia, Mamaia, Constanța, Eforie, Costinești, Neptun, Mangalia, Vama Veche. Eu aș fi tras cu 100 kW cât poate ID3, dar tot băgam 20-25 kWh în 15 minute.

Apoi aș fi parcat într-unul din hub-urile de 20-30 stații type 2 aflat în apropierea plajei (sau la 500m-1Km depărtare) și nu aveam nicio grijă. Mi s-ar părea necesar dar și normal să fie un Hub din asta la fiecare 1Km lungime de plajă cu parcare și încărcare contra-cost.

Pana când se mișcă lucrurile în direcția asta, ori merg la un hotel ce îmi pune priză la dispoziție, ori iau benzinarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.