Un caz de utilizare urbană pentru Peugeot 208 și comparația cu Opel Corsa

In luna martie am salutat primul an petrecut de Laura alături de electro-leul mic la Timișoara, fără probleme tehnice sau de soft.

Cu ajutorul lui Tudor, care a colectat și transmis informațiile săptămânale, suntem în măsura să analizăm experiențele acumulate alături de un model electric nou, lansat de grupul PSA în 2020, tocmai la timp pentru evitarea amenzilor europene pentru depășirea limitelor de CO2.

Modul de utilizare urban a fost cât se poate de repetitiv, pentru drumurile zilnice de acasă la spital și câteva cumpărături în oraș, cu excepția a patru călătorii mai lungi, din care două la evenimentele ElectRoMania de la Brebu și Păltiniș.

Primul test paralel cu Ionică pentru întâlnirea cu Paul la Păltiniș

Analizând acest caz de utilizare pentru un automobil electric, care în cele 52 de săptămâni raportate a parcurs:

  • maxim 132 km în 43 saptamani;
  • între 465 și 679 km în patru călătorii;
  • ZERO km în cinci săptămâni de concediu;

ajungem din nou la concluzia că obsesia cu autonomia cât mai mare nu este justificată pentru orice utilizare a unui automobil electric.

Ionică și TM 3 la Porsib

Am subliniat acest aspect încă de la începutul proiectului Electromobilitate, când Ionică (Hyundai Ioniq model 2018) cu un acumulator de doar 28 kWh și încărcare rapidă, a dovedit că face față la toate nevoile zilnice a partenerilor noștri de la Porsib.

In cazul Laurei, un automobil cu acumulator mai mare ar reprezenta doar un preț de achiziție mai ridicat și o greutate transportată zilnic în plus, fără un beneficiu direct, din moment ce 83% din drumurile zilnice din oraș au adunat mai puțin de 132 km pe săptămână.

Chiar dacă luăm în considerare călătoriile mai lungi decât autonomia electroleului, Laura a avut nevoie de cel mult două încărcări, pentru cel mai lung drum (679 km), dincolo de siguranța încărcării la priza de acasă.

Așa cum a relatat Tudor în articolul Cum încărcăm trei mașini la o priză casnică de 230 V?, Peugeot-ul a primit electronii necesari în curtea familiei Marchiș, alternând la încărcare cu Kona lui Tudor și PHEV-ul lui Teo, cu excepția călătoriilor mai lungi, când a încărcat la stațiile rapide de pe traseu.

Comparație cu Opel Corsa

Cazul de utilizare al Peugeot-ului nu este unic în echipa noastră, Răzvan utilizând Corsa mai tot timpul în București și încărcând tot acasă. La fel și Dan, care a acumulat majoritatea celor peste 6800 km în București, dar utilizează stații publice pentru încărcare.

Consumul mediu realizat de Laura la Timișoara a fost întotdeauna mai ridicat decât cel furnizat de colegii de echipă cu Opel Corsa-e din București.

Două seturi de date săptămâna aceasta, prima când am depășit 1000 km cu Corsa-e:

– Urban (Luni-Joi): 175 km, consum mediu 12.4 kWh/100 km, 21 km/h viteza medie;

– Extra Urban, un drum la Iași și înapoi: 841 km, 64 km/h viteza medie, consum mediu: 14.5 kWh/100 km.

Răzvan – Corsa, București

În săptămâna 21-27 iunie am obținut cu Corsa-e după cum urmează:

Consum mediu: 15.9 kWh/100 km

Distanța parcursă: 67 km

Viteza medie: 22 km/h

Drumuri dese și foarte scurte, cu sesiuni intense de răcire habitaclu.

Dan – Corsa, București

Dacă sunteti interesați de achiziția unui Peugeot e-208 sau Opel Corsa-e, luați legătura cu proprietarii actuali pentru răspunsuri la întrebările care vă frământă, prin rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum, iar dacă nu sunteți convinși de avantajele unui Peugeot 208 electric, recomandăm articolul de bilanț după primul an scris de Tudor: Peugeot 208: electric vs. benzină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.