Tesla Model 3 LR, rwd – după 85.000 km

După bilanțul publicat în 2 Mai, când TM 3, veterana proiectului Electromobilitate, împlinea 80.000 km liniștiți și economici, am parcurs doar 5.000 km în zona Motor City.

Fiindcă în domeniul consumului nu s-a întâmplat mare lucru, deși cel din perioada de vară a fost cu 8% mai mic, decât media pe termen lung, mi-am îndreptat atenția spre zgomotele ce se auzeau tot mai frecvent din zona suspensiei față, plus alte câteva mărunțișuri pe care le doream rezolvate, înainte ca mașina să iasă din garanție în luna noiembrie.

Scurt istoric al service-ului pentru TM 3

În mai mult de 80.000 km mașina a fost o singură dată în service, pentru înlocuirea anvelopelor după 65.600 km, filtrele de polen fiind schimbate acasă de fiul nostru. Alte două intervenții, legate de un sensor pentru identificarea pasagerului pe scaunul din dreapta față, defecțiune semnalată de mașină, au fost rezolvate de un tehnician Tesla în garajul nostru. Prima oară prin adăugarea unei componente electronice într-un circuit electric al scaunului, a doua oară prin înlocuirearea scaunului.

Cu această schimbare, începe povestea reviziei solicitate la aproximativ 84.000 km, pentru care am mers la service-ul deschis, în urmă cu doi ani, la 45 minute de casă.

Ornamentul de plastic al scaunului proaspăt înlocuit nu se mula pe profilul șezutului, fapt pe care l-am documentat cu o imagine trimisă prin aplicația Tesla, în dialogul legat de service.

La fel am procedat și cu uzura neuniformă a primului set de anvelope, când am adăugat o poză solicitării de verificare a suspensiei și direcției.

Comanda service, lucrări solicitate la 84.000 km

Alte solicitări pe comanda de service au fost rotirea anvelopelor, verificarea plăcutelor de frână, a etrierilor și a lichidului de frână, care după teoria service-urilor producătorilor tradiționali ar trebui schimbat mai des decât vârsta și kilometrajul mașinii noastre.

Pe lângă zgomotele de la suspensie, cea mai serioasă îngrijorare este cea legată de frânarea aleatoare (phantom braking), ce a apărut din primăvară, după achiziția funcției Autopilot. Soția nu mai folosește Autopilot, după câteva frânări aiurea, iar eu aș renunța cu drag, până când Tesla va da de capăt acestei probleme serioase de siguranță a pasagerilor.

Programarea și execuția

După ce am găsit o dată convenabilă în aplicația Tesla, am programat mașina și am adăugat pe lângă lista lucrărilor solicitate și imaginile cu uzura neuniformă a primului set de anvelope și cea a ornamentului de plastic de la noul scaun al pasagerului.

Fiindcă nu aveau mașină la schimb, am primit credite Uber pentru cele două zile în care mașina era planificată să stea în service. În final, din cauza livrării cu întârziere a unui amortizor față, am rămas o săptămână fără TM 3, timp în care am condus mașina fiului nostru (voi reveni la experiența cu BMW M2), timpii de așteptare pentru Uber nefiind convenabili pentru drumurile scurte de aprovizionare sau cu nepotul la grădiniță.

Devizul și achitarea

Pentru fiecare operație suplimentară, apărută pe parcursul investigației, dialogul se poartă în scris prin aplicația Tesla și se cere proprietarului acceptul pentru devizul estimativ. În final la preluarea mașinii, au fost eliminate din deviz:

  • înlocuirea ornamentului de plastic (pe baza imaginii ce documenta starea necorespunzătoare inițială),
  • reglarea direcției, după schimbare amortizoarelor față,
  • rotirea anvelopelor.

Ca bombonică de îndulcire fiindcă phantom braking nu se poate rezolva deocamdată și pentru că reparația a durat o săptămână în loc de două zile, cum a fost planificat inițial, am achitat doar un amortizor și verificarea sistemului de frânare solicitată de mine.

Pentru informare despre prețuri piese și manoperă am atașat extrase din factură, cu explicațiile primite de la reprezentantul Tesla pentru fiecare operație.

La final, am atașat o postare din media socială, semnată Cosmin Mihăescu, chiar dacă nu am fost chiar așa de norocos ca proprietarul, care după 114.000 km raportează prima pană de cauciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.