Rimac – hypercars si tehnologie de varf din Croatia

Avem incredere in ceea ce are de oferit Mate Rimac si compania lui, acesta fiind motivul pentru care am marit investitia si intentionam sa intensificam colaborarea in domeniul tehnologiei acumulatorilor.

Lutz Meschke, vicepresendinte al Consiliului de Administratie Porsche AG

Atunci cand afirmatiile si investitiile vin de la persoana responsabila de IT si Finante in Consiliul de Administratie Porsche, unul din cei mai cunoscuti si apreciati producatori de automobile sport din lume, cu siguranta nu sunt vorbe goale sau doar amabilitati PR.

Firma croata Rimac, fondata de Mate Rimac in 2010, cand implinea 22 de ani, a castigat notorietate publica internationala cu hipercar-ul Concept One si mai recent cu proiectul C Two, lansat anul trecut la Geneva, care uimeste cu performantele promovate.

Sursa: Rimac

Investitia Porsche

Rimac C Two

In randul specialistilor, tehnologia dezvoltata de echipa Rimac pentru motoare electrice, acumulatori si electronica a atras in suficienta masura atentia pentru ca Porsche sa participe in 2018 cu 10% la capitalul firmei croate, iar dupa inca un an Porsche si-a majorat participarea la 15.5%.

Investitiile marilor firme in startup-uri specializate pe anumite domenii cu tehnologie de varf, a devenit o practica, mai ales in domeniul IT prin cursa declansata de conducerea autonoma.

Cei interesati de istoria timpurie Tesla, isi mai amintesc cu siguranta ca atat Toyota, cat si Mercedes au investit cate 10% in firma californiana si au beneficiat de tehnologie, acumulatori si motoare electrice pentru modelele RAV4 si Mercedes B-Klasse vandute in California.

Partenariatul cu Hyundai – Kia – Genesis

Mate Rimac si vicepresedintele Hyundai, Euisun Chung la semnarea acordului de colaborare in valoare de 80 milioane euro

Investitia Porsche nu este singura parafa de calitate atrasa de firma croata. Colaborarea anuntata cu Hyundai pentru modele electrice de performanta are valente semnificative pentru dezvoltarea Rimac, prin potentialul de a furniza subansamble specializate unui producator de serie mare de automobile.

La semnarea acordului de colaborare pentru dezvoltarea unor variante electrice de performanta pentru brandul Hyundai „N” si a unuia cu pila de combustibil, vicepresedintele Euisun Chung declara:

Rimac este o companie inovativa cu capacitati remarcabile in domeniul vehiculelor electrice de inalta performanta. Radacinile startup si experienta bogata in colaborari cu mari producatori de automobile, combinata cu tehnologia de varf dezvoltata de Rimac, definesc partenerul ideal pentru noi.

Ca si in cazul Porsche, nu poate fi vorba doar de PR, fiindca grupul Hyundai – Kia a investit 80 de milioane euro pentru accesul la tehnologia Rimac.

Cine este Mate Rimac?

Mate Rimac si prototipul C Two

La 32 de ani, Mate Rimac este o personalitate remarcabila in randul liderilor revolutiei electrice, dar sta cu mandrie si alaturi de creatorii de exceptie ai putinelor „hypercars” care au vazut intr-adevar productia de serie mica: Horatio Pagani si Christian Koenigsegg.

Intr-un recent interviu Mate Rimac dezvaluie ca la 17 ani avea doua patente si titlul de campion national al Croatiei la olimpiada de electronica, dar pasiunea pentru automobile in general si cursele cu motor in special i-au calauzit cariera catre domeniul automobilelor electrice de mare performanta.

Mate Rimac stabileste un record: 11.8 secunde pe sfertul de mila in 2012 cu prototipul BMW e-M3 (electric)

„Spargerea” motorului unui BMW, despre care Mate Rimac povesteste cu haz ca „era cu patru ani mai batran ca mine„, in timpul unei competitii, a fost punctul de pornire pentru primul prototip electric de curse, asamblat in garajul familiei. In 2012, anul lansarii primei generatii de Tesla Model S, prototipul e-M3 a devenit cel mai rapid automobil electric cu 11.8 sec pe sfertul de mila.

Echipa Rimac si patru exemplare ale bijuteriilor tehnologice croate, care se vand de la 1.5 milioane euro in sus

In prezent firma Rimac are 750 de colaboratori, pentru care Mate Rimac afirma ca are responsabilitate deplina si, cu toate ca in perioada marcata de pandemie doar o parte isi pot continua activitatea de la distanta, intreaga echipa va primi salariile integral si nu vor fi concedieri.

Mate Rimac afirma ca firma poate functiona in „lock down” pana la finalul anului, indiferent de ce va face guvernul croat, o situatie total diferita de majoritatea firmelor din industria auto, care in medie pot supravietui aproximativ o luna si apeleaza la credite bancare si sprijin din partea guvernelor, pentru a trece peste criza economica declansata de pandemie.

Cu exceptia primilor doi ani, Mate Rimac afirma ca firma a fost profitabila in fiecare din urmatorii opt. Cu ajutorul capitalului investit de Porsche si Hyundai Kia, Rimac este intr-un proces de extindere a capacitatilor de productie pentru sistemele necesare automobilelor de mare performanta. Lista impresionanta a clientilor actuali se citeste ca un „who’s who” in lumea hypercar-urilor:

  • Pininfarina
  • Koeniggsegg
  • Aston Martin

dar colaborari la fel de importante pentru cresterea volumui de afaceri sunt cele deja cele amintite cu Hyundai-Kia sau Renault si o serie de alti clienti al caror nume este confidential.

Rimac C Two

Pe langa continuarea productiei in serie limitata a visului pe roti Rimac C Two (pret de baza 1.5 milioane euro), Mate Rimac si echipa sa sunt convinsi ca pot extinde activitatea de dezvoltare si furnizare a tehnologiilor avansate si a unor sisteme complete (motoare, invertoare, acumulatori) pentru automobile electrice de performanta.

Structura din materiale compozite cu fibra de carbon pentru prototipul C 2, despre care Mate Rimac afirma ca este cea mai mare si complexa piesa din fibra de carbon utilizata in industria auto

In prezent realizam volume mici, dar planul este sa crestem. Constructia unei fabrici noi si implementarea unor procese de productie si de calitate este o provocare majora si necesita mult capital. Prin urmare va trebui sa atragem mai multe investitii, ceea ce in contextul actual este extrem de dificil.

Mate Rimac – interviu cu Loz Blain pentru New Atlas

Povestea fascinanta a firmei si antreprenorului Mate Rimac sta alaturi de Tesla si alti cativa pionieri ai electrificarii ca dovada ca viziunea, vointa, ambitia si putin noroc isi pot face loc pe piata auto dominata in prezent de colosii globali.

Interviul cu Mate Rimac este o lectura fascinanta pe care o recomandam cu caldura: https://newatlas.com/rimac-c-two-electric-hypercar/53703/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.