Departe de orasul amortit, din izolarea autoimpusa in casuta de la de tara, Darius urmareste cu ochi atenti noile aparitii electrice la dealerii locali si mi-a semnalat ca un Opel Corsa electric a ajuns in show-room la Timisoara.
Dupa cateva telefoane am luat legatura cu domnul Aurelian Lala, manager vanzari Opel la Autoglobus Timisoara si am stabilit o vizita in show room pentru marti, 14 aprilie.
Reintalnirea cu Corsa-e

Pentru prima oara m-am intalnit cu cel de al doilea model 100% electric ce poarta sigla Opel la salonul auto de la Frankfurt in toamna anului trecut. In amintire mi-a ramas varianta pregatita pentru Cupa monomarca #OpelRally electric, findca cel putin trei marci si-au propus competitii electrice pe circuit( Jaguar, Seat, Tesla – fara implicarea firmei californiene), dar nici una nu a indraznit sa arunce un model electric, pe macadamurile traseelor de raliu.
Primul model electric, pe vremea cand Opel facea nefericit parte din familia GM, a fost Opel Ampera-e proiectat in Corea si produs in Michigan. Pe piata americana este vandut in continuare ca Chevy Bolt, cu un discount de 4750 USD in luna aprilie si rata ZERO pentru primele patru luni.
Ultimele exemplare europene si-au facut surprinzator aparitia in topurile de vanzari din ianuarie si februarie, cand au stabilit chiar recorduri de inmatriculari, datorita unor discounturi consistente, menite sa curete stocurile de amintirile ce mai legau numele Opel de GM si sa faca loc in show room pentru noul Corsa-e.
Odata cu intrarea in familia PSA, Opel a beneficiat de platforma flexibila CMP proiectata in asa fel incat sa poata fi echipata cu orice motorizare solicitata de piata: benzina, diesel, hibrid sau electric.

Varianta e-CMP este comuna cu Peugeot e-208, cu care am facut cunostiinta la Timisoara cu o luna in urma, iar saptamana trecuta Tudor a scris despre primii kilometri parcursi cu exemplarul mamei sale.
Specificatii tehnice
Fiindca nu am acumulat inca experienta directa cu Corsa-e, vom folosi pentru comparatie datele extrase din EVdatabase.org, care reflecta foarte bine cele determinate de echipa noastra in cadrul proiectului Electromobilitate, reprezentand consumul real in viata de zi cu zi, pe parcursul tuturor anotimpurilor. Acestea valori sunt mai mari decat cele indicate de producatori si afecteaza in aceasi masura autonomia teoretica.
Exemplu de comparatie al consumului in exploatare curenta

Albastru – model 2018
Rosu – model 2019
Cat de mare este diferenta intre consumul din specificatia tehnica, masurat dupa normele WLTP, si cel determinat saptamanal cu doua Hyundai Ioniq model 2018 si 2019 este evident din graficul de mai sus.
Chiar daca toamna ambele modele au inregistrat valori apropiate de valoarea teoretica: 11.5 kWh/100 km, reprezentand costuri de 7.30 RON pentru 100 km, iarna consumul a crescut semnificativ datoria energiei consumate pentru incalzirea acumulatorului, a habitaclului, scaunelor, volanului si pentru dezghetarea lunetei. Media consumului dupa 75 luni de utilizare, care au inclus doua sezoane reci, a fost de 14 kWh/100km (+21% fata de valoarea WLTP).
Pe baza verificarilor efectuate cu mai multe modele electrice, testate pe termen lung in cadrul proiectului Electromobilitate (Ioniq model 2018, Ioniq model 2019, Ioniq model 2020 si Tesla Model 3) putem confirma ca valorile de consum WLTP (deteminate in conditii standard) pot fi atinse primavara si toamna, atunci cand instalatia de aer conditionat sau cea de incalzire nu „fura” din electronii pretiosi stocati in acumulator.

Fata de concurenta Renault modelele grupului PSA sunt mai sprintene, 8.1 secunde de la 0 la 100 km/h, dar avand acumulatori cu 10% mai mici si consum aproape identic, autonomia reala este cu 10% mai mica, aproximativ 290 kilometri pentru Corsa-e , fata de 320 km Zoe.
Un avantaj pentru cei interesati de drumuri mai lungi, este incarcarea rapida CCS pana la 100 kW pentru Corsa si 208, fata de 48 kW pentru Zoe. Din pacate in tara exista foarte putine statii cu putere de incarcare peste 50 kW.
Tot pentru amatorii de calatorii mai lungi este bine de stiut ca portbagajul la Corsa este cu 44 litri mai incapator (+16%) decat cel al Peugoet-ului e-208, dar ramane cu 29 litri (9%) in urma celui de la Zoe.
Impresii generale Corsa-e comparativ cu e-208
Cu toate ca tabelul comparativ arata valori aproape identice la toate categoriile, diferentele de stil exterior si interior intre e-208 si Corsa-e sunt semnificative.
Charmantul francez, care a cucerit voturile juriului international si a castigat titlul de „Masina a Anului 2020” in Europa, are un exterior proaspat si atragator si un interior rafinat cu inovativul display-ul 3D, o premiera in categoria automobilelor de oras.
Corsa are la exterior forme cuminti pe care ai senzatia ca le cunosti deja. La fel de familiar este si interiorul, desi doua ecrane la bord indica fara indoiala ca este un produs al secolului XXI.

Diferenta radicala este ca la Corsa privesti bordul prin volan, asa cum se intampla la majoritatea masinilor, in timp ce designerii de la Peugeot au ales o pozitie inalta pentru display-ul 3D, la care privesti peste volanul tesit (si) la partea superioara.
Mai multe despre comfortul interior, zgomot – sau absenta acestuia – si comportamentul la drum, povestim de indata ce vom avea ocazia sa-l conducem.
In loc de concluzii

Inca de ieri Tudor era nerabdator sa afle primele impresii, stiind ca merg in vizita la Opel (in timp ce el sustine ultima sesiune de examene), cele doua automobile electrice ale grupului PSA fiind tehnic aproape identice.
In timp ce Peugeot-ul afiseaza cochet flair-ul francez, atat la exterior cat mai ales la interior, dialogul cu Corsa este despre practicalitatea si robustetea tipic germana.

Pentru a ma face cat mai bine inteles, dupa primul contact am senzatia ca incerc sa compar un meniu francez acompaniat de un pahar de vin bun, cu o portie sanatoasa de Schnitzel mit Pommes und Bier. Si unul si altul tin de foame, dar diferenta ar putea sa fie la „nota de plata”!
Diferenta pretului de pornire pentru modelul de baza este cu 390 euro in favoarea Opel Corsa-e, fata de „fratele” Peugeot e-208. Lista de dotari suplimentare este destul de lunga si fiecare potential client isi va intocmi propia configuratie dupa preferintele si nevoile personale.
In cele din urma in Franta se va cumpara Peugeot-ul, iar in Germania Corsa. In Romania decizia ar putea fi determinata de experienta de vanzare si mai ales cea de service, cu alte modele ale celor doua marci europene pana nu de mult concurente, apartinand in prezent grupului PSA.
De indata ce va fi posibil, asteptam cu mult interes un test drive, in care vom compara Opel Corsa-e cu Peugeot e-208.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.