Introducere
Călin colaborează de aproape un an cu proiectul nostru și a participat la două evenimente de promovare a mobilității electrice împreună cu colegii din echipa Electromobilitate:
- ElectRoMania ediția a V-a de la Păltiniș, octombrie 2021 – În căutarea celui mai potrivit model electric la ElectRoMania V
- Electro-sezătoarea de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia, mai 2022.
Săptămâna trecută, Călin a bătut drumul de la Oradea la Bucuresti, pentru a participa cu un Golf Diesel TDI la a doua ediție #RO1000Challenge, contribuind astfel în mod semnificativ la înțelegerea diferențelor dintre condusul diesel și cel electric pe distanță lungă în România.
MULȚUMIM CĂLIN te așteptăm și la viitoarele evenimente!
Câteva impresii pentru indeciși “Electrică sau mașină clasică”!
Daca știți că doar mașina diesel este bună, vă rog, chiar vă rog să citiți altceva, eu neîncercând decât să prezint niște fapte.
Am participat la acest tur de forță, cu mulțumiri pentru acceptare, ca să văd/vedem în paralel, adică în același moment al zilei, pe același drum, în cât timp se poate parcurge aceeași distanță cu o mașină cu motor diesel versus cele
electrice.
Au fost aliniate la plecare 5 mașini electrice (3 ID3, 1 Kona și 1 Tesla Model 3), și mașina mea diesel, un Golf 7 -2018 cu motor de 1,6 cu cutie manuală – cea mai economică din familia mea.
Eu am plecat cu planul de a conduce cât mai normal cu putință, adică respectând limitele de viteză, și să nu mă intereseze neaparat consumul. Pe autostrăzi am rulat la 138 km/h viteza pe GPS (adică 143 pe bord).
Am făcut în total 55 minute pauze, doar 3 pauze peste 10 minute (12 min fiecare), restul foarte scurte de relaxare pe marginea drumului. 55 minute, din 14h:20m, cu un timp de condus efectiv de 13h:25m.
Peste 1000 km în România de S-E, cu un consum de 5 l/100km, costul fiind 51 litri x 8,75, aproximativ 450 lei.
Au fost momente când am fost depașit de Kona sau Model 3 (pauzele de masă sau alimentare), dar am revenit.
Am alimentat o singură dată pe parcurs, aceea pauză din condus fiind de 7 minute.
Am plecat ultimul din coloană și am fost deviat de navigație, pierzând aprox. 15 minute pe drumuri laterale.
Cine conduce mai rapid poate să scadă 1 ora din timpul total, iar cine conduce mai economic poate adăuga 1 oră (la mers economic consumul scade la mine pe la 4,7 l/100km).
Am terminat primul, după timp, cu 30 min înaintea primei mașini electrice, probabil ultimul ca și costuri (de exemplu Tesla Model 3 cost de 123 ron)… plus oboseala, deoarece unul din participanți a prins și 1 oră de somn la o încărcare electrică 😊!
Ceilalți au adoptat strategii diferite, de mers mai încet dar economic, cu încărcări mai puține, sau mai mers mai rapid.
In concluzie, pot să spun că dacă ar exista în România stații mai rapide de încărcare, de 100 kW (nu de 50) sau și mai rapide, timpul ar fi echivalent cu mașina diesel sau benzină. Ei fac pauze de relaxare și masă în timpul încărcărilor, noi restul pe unde vrem, dar toți avem nevoi fiziologice și tot trebuie să oprim pe undeva 😊!
Daca ai peste 50% drumuri in oras, unde o masina cu combustie consuma minim 7 l/100km, atunci merita detasat o masina electrica. Daca locuiesti intr-o tara cu autostrazi si ai de facut peste 70% drumuri lungi pe autostrada, atunci merita mai mult sa ai o masina cu ardere interna, fiindca masinile electrice au inca un consum prea mare cand treci de 120 km/h. Cum in Romania nu prea avem autostrazi, in toate cazurile merita mai mult sa ai o masina electrica.