#RO1000Challenge – ediția de vară

Așa cum probabil ați văzut pe pagina de facebook Electromobilitate, duminică 17 iulie 2022 am dat startul ediției de vară pentru deplasarea de 1000 km pe același traseu complex de data trecută:
București – Pallady – Constanța – Hârșova – Focșani – Bacău – Brașov – Pitești – Ciorogârla.

Participanții pentru această deplasare au fost:

  • Călin (BH) – VW Golf 7 1.6TDI
  • Cristi (B) – Tesla Model 3 Long Range
  • Andrei (BV) – Hyundai Kona 2020 64kWh
  • Cosmin (B) – VW ID.3 1st 58kWh
  • Marcel (CJ) – VW ID.3 Pro 58kWh
  • Alex (B) – VW ID.3 1st 58kWh

De la 5:30 ne-am strâns unul câte unul la stațiile EnelX din zona Pallady, urmând ca la 6:18 să pornim la drum.
5 electrice și o termică.

Termica lui Călin, venit special pentru acest test paralel de la Oradea, avea să ne ajute să avem o referință de timp și cost pentru traseu. Mulțumim Călin!

O să vă prezint mai jos deplasarea din perspectiva mea.

Start

Am plecat de la start cu ID.3-ul cu 100% SOC, ceea ce m-a ajutat să ajung la Constanța cu 130 km/h fără să fiu nevoit să încarc. Nu am folosit pe acest segment AC-ul pentru că la 6 dimineața temperatura era încă sub 20 grade C.


211 km rulați cu 130km/h pe autostradă au rezultat intr-un consum de 20.1 kWh/100km.

La Constanța am ajuns cu 18%, dar din păcate am fost puțin neinspirat și am mers către stația E-ON de la complexul Vivo. Neinspirat pentru că acolo încărca Andrei, iar deplasarea către altă stație m-ar fi făcut să pierd ceva mai mult timp, așa că am decis să aștept.

Am încărcat de la 18% până la 85%, cu o putere maximă de 48 kW, limitat de stație.
În total am încărcat 36.6 kWh în 47min, ceea ce arată că puterea medie a fost de 47 kW.
Un plus pentru bateria ID.3-ului, curba de încărcare a fost aproape plată!

De la Constanța și până la Focșani am mers în ritm cu traficul, dar nici nu prea ai cum altfel.
În total 265 km cu un consum mediu de 15.8 kWh/100km.

De data aceasta, stația de 75 kW era liberă, așa că am încărcat mult mai repede.

De la 4% și până la 70% și 36.6 kWh, în total am stat 31min, de aici rezultă că puterea medie de încărcare a fost de 70 kW, din nou un plus pentru baterie!

De la Focșani la Bacău au fost 101 km, și i-am parcurs cu un consum mediu de 17.9 kWh/100km.
La Bacău am încărcat până la 100%, pentru a încerca să parcurg toată distanța până la Pitești fără să încarc.

Din fericire, bateria ID.3-ului se încarcă repede până la 100%, și asta pentru că are un buffer pentru protecție de 4%.
De la 34% și până la 100% am încărcat 39.3 kWh în 57min, ceea ce înseamnă că am avut o putere medie de aproximativ 40 kW (la o stație de 50 kW), din nou, nu-i rău!

Drumul de la Bacău la Pitești a fost ceva mai anevoios ca la ediția de iarnă, pe drum erau niște lucrări. Din păcate, navigația mașinii nu a ales varianta colegilor mei, care au ocolit lucrările pe un drum pietruit. Dar pe un traseu de 1000 km se pot întâmpla multe.

Imediat după Dâmbovicioara, am început să recuperez energie, iar la stația de la Căteasca am ajuns cu un procent extrem de mulțumitor: 19%, cu un consum de 12.7 kWh/100km și 332 km.
Dacă eram mai odihnit, sigur puteam ajunge până la Ciorogârla cu bateria rămasă, dar la momentul respectiv am vrut să nu risc așa mult.

La stația EnelX de la Căteasca am încărcat 8 kWh în 10min.

Iar până la final, încă 80 km cu un consum de 14.7 kWh/100km. Nu am mai forțat deloc pentru că nu aveam ce să mai recuperez.

Finish

Înainte să prezint datele deplasării pentru toți cei 1000 km, vreau să le mulțumesc colegilor pentru supraefortul de a participa la eveniment!

Mai jos vă interpretez tabelul și cum am calculat fiecare informație.

  • Durata deplasării am calcutat-o folosind ca oră de start 6:18.
  • Încărcarea reprezintă suma tuturor încărcărilor efectuate pe traseu.
  • Distanța este cea afișată de mașină.
    Așa cum se vede, din păcate eu nu am trecut de pragul de 1000 km, iar acasă mi-am dat și seama de ce, aveam roțile la 2.7 bari pe spate, de la deplasarea în Grecia.
  • Consumul este cel raportat de calculatorul fiecărei mașini.
  • Energia încărcată este suma tuturor kWh adăugați în baterie, de pe traseu.
  • Costul este calculat pentru toate încărcările de pe traseu.
    O informație importantă: costul electricelor nu include și încărcarea la 100% de la startul deplasării.
    Aici am putea avea costuri de la 0 lei/kWh și până la 2.5 lei/kWh, în funcție de locația de încărcare a fiecăruia.
    Pe viitor vom ajusta puțin regulile, pe baza lecțiilor învățate de la primele două ediții, dar și pentru a face comparația mai fair pentru mașina termică.
  • Viteza medie am calculat-o ca raportul dintre distanța parcursă și timpul total de deplasare (cu tot cu opriri).
  • Timpul adițional este 100% orientativ și informativ, nu a fost scăzut din durata totală de deplasare.
    – Cele 16min ale lui Călin au reprezentat o eroare a navigației și a checkpoint-urilor din hartă.
    – Cele 25min ale lui Marcel au fost: 15min deplasarea de la E-ON Vivo la Penny Constanța și alte 10min de la ratarea unei ieșiri de pe autostradă.
    – Cele 35min ale mele au fost: 20min așteptarea eliberării stației de la E-ON Vivo și 15min cât am stat pe loc pe porțiunea cu lucrările de drum.

Și acum gândurile mele despre deplasarea de 1000 km

Să parcurgi 1000 km într-o zi, cu infrastructura din țară, nu e ușor, indiferent ce mașină conduci.

Traseul nostru este mixt: conține autostradă, drumuri naționale, localități, dar și toate formele de relief, cu două traversări ale Carpaților.

Atunci când vor exista stații suficiente de minim 150 kW, plasate din 200 în 200 km, electricele vor obține timpi mult mai buni. ID.3-urile ar fi recuperat minim o oră din timpul total! (Vezi experiența lui Marius după călătoria în cinci țări cu Tesla Model 3 din Super Charger în Super Charger: Excursie de peste 5000 km utilizând doar rețeua Tesla – SuperCharger la superlativ!)

Actuala situație a infrastructurii de încărcare în zona parcursă, m-a determinat să încarc mai mult timp la o stație, în loc să încarc puțin și să merg la următoarea. Asta pentru că următoarea stație ar putea fi ocupată sau defectă.

Timpul obținut de Călin cu Golful TDI este 100% fair, incluzând opriri atunci când a simțit nevoia, pauze de masă si relaxare, iar viteza a fost cea legală. Până la Constanța am mers în paralel cu 127-130 km/h.

În plutonul electric, Andrei (Kona, BV) a ajuns la destinație după 30 min, iar Marcel cu 2h și 10min mai târziu decât Călin. În concluzie, diferențele cele mai mari după o călătorie de 1000 km au fost înregistrate între diferite modele electrice, în funcție de cunoștințele amănunțite despre zona parcursă (Andrei, Cosmin și eu am participat și la prima ediție din februarie), încărcări și mici rătăciri.

Diferența între Golf TDI și cele trei modele diferite electrice (Tesla, Kona și ID.3) nu este cea așteptată, așa-i?

Drept urmare, pe viitor vă voi informa în continuare despre tips and tricks cu mașina electrică.
Mașinile electrice nu mai au nevoie de promovare că pot fi folosite ca oricare altă mașina.
E suficient să vezi că tot costul de deplasare este la jumătate, timpul de deplasare este apropiat, iar ”bonus”, nu poluezi!

Video-ul meu de la #RO1000Challenge, ediția de vară:

7 Responses

  1. Gogu spune:

    Hehe, exact cum am spus la prima editie. Cu termica ajungi mai repede la destinatie pe distante lungi. Daca golful nu avea erori de navigatie, diferenta era de 1 ora intre el si andrei bmw.
    Felicitari celui cu Golf!

  2. Daniel / ID.3 spune:

    Dintre ID.3-uri, Cosmin pare singurul care nu a mers la consum si a fortat sa tina pasul cu TM3 si Kona. Totusi diferenta dintre primul ID.3 si Kona/TM3 este de aproximativ o ora pentru 1000km, destul de mult si asta spune multe depre eficienta ID.3
    Apoi masina termica este si cea care a parcurs cea mai mare distanta, fara erori si cu distanta asemanatoare, encartul dintre GOLF 7 si primul ID.3 ar fi crescut la 2 ore pentru 1000km. Cand pui intrebarea Alex „Diferența între Golf TDI și cele trei modele diferite electrice (Tesla, Kona și ID.3) nu este cea așteptată, așa-i?”, ai dreptate dar nu in sensul pozitiv pentru ID.3.

    Ai demonstrat doua concluzii la care am ajuns si eu dupa doi ani de ID.3 si 45.000km.
    1. Daca vrei o masina eficienta ca si consum si cu o autonomie suficienta si vara si iarna, si stii ca vrei sa faci si drumuri lungi, te orientezi catre Tesla sau Kona. Raman la parerea ca sunt cele mai bune de pe piata, cu un plus pentru Tesla si reteaua de SuperChargere.
    2. Infrastructura de incarcare din Romania nu tine pasul cu achizitia de modele electrice si nici viteza de incarcare la statii nu ajuta. Cu exceptia Superchargerelor de la Tesla, nu avem o retea ok. Asa cum si tu ai subliniat „Atunci când vor exista stații suficiente de minim 150 kW, plasate din 200 în 200 km, electricele vor obține timpi mult mai buni”.
    Aici intervine un cerc vicios:
    -> cei indecisi pentru trecerea la o masina electrica vor amana acest pas datorita infrastructurii de incarcare.
    -> cei care au deja o masina electrica, vor continua sa se frustreze intalnind statii defecte, ocupate sau care incarca la maxim 50kWh. (ce diferenta substantiala ar face statii de minim 100kWh plasate din 200 in 200 km, si suficiente).

    Apoi mai sunt costurile de incarcare care din pacate cresc constant. Daca suntem corecti si punem si acea incarcare de 100% de la pornire cu un minim de 1 leu / kWh, ne vom apropria cu ID.3 aproape la paritate de costul de deplasare cu un VW Golf 7 TDI.
    -> asadar avantajul costului de rulare se evapora incet incet si distanta scade. E o himera ca reviziile sunt mai ieftine pentru ca service-urile s-au prins si incep sa taxeze mai mult ora de revizie pentru o electrica pe pretextul ca se intervine mai mult soft, ca e mai complex, etc. Apoi intervine schimbul de cauciucuri care se face mult mai repede la o electrica datorita greutatii, si altele care urmeaza sa le descoperim.
    -> ar fi fair si o comparatie de cost de achizitie, cat a costat Golf-ul 7 TDI vs ID.3 (fiind din acelasi an)

    Andrei cu Kona a fost cel mai aproape, dar el e un exemplu atipic, un alergator de cursa lunga care face mii de kilometrii lunar, care isi cunoaste masina la perfectie si care e familiar cu toata reteaua de incarcare si de drumuri.
    Chiar si in cel mai rau scenariu cu cele doua ore in plus ale lui Marcel, pentru 1000km parcursi, nu este rau, poti trai cu asta, te odihnesti mai mult dar sunt doua ore in plus.

    Avantajele la o masina electrica raman totusi placerea de a conduce datorita centrului de greutate jos, spatiul interior mare, cuplul instant.
    Printre dezavantaje as enumera, pretul de achizitie tot mai mare, reteaua de incarcare sub-dezvoltata in Romania, problemele de soft pentru unele din modele. Autonomia unei masini electrice nu intra in ecuatie pentru ca daca ai o retea de incarcare dezvoltata corespunzator (ca viteza de incarcare si frecventa a statiilor), nu mai conteaza asa mult acea autonomie.

  3. Claudiu spune:

    O corectie mica daca se permite – nu mai scrieti VW ID.3 1st 58kWh…stim cu totii ca real e VW ID.3 53-54 kwh si aia in primul an. VW in stilul caracteristic a dosit cativa kwh sub 0% zic ei. 🙂

  4. Alexandru spune:

    ID.3 1st 58kwh este un identificator.

  5. Cristian spune:

    Sunt uimit ca mai intalnesc un om care e impartial si corect. Am tras fix aceleasi concluzii cu tine iar Andrei a sarit la mine Ca nu stiu sa interpretez niste date ca citesc in diagonala plus ceva mojicii de care nu vreau sa amintesc. Adevarul e ca la distanta mare un dci de la Renault cum am eu bate la fund kona pe care o indragesc dar ma scoate din pepeni la distante mari. Restul e fix ca tine.

  6. Cosmin Nitu spune:

    @Daniel Inghisan, ai adus multe argumente si concluzii cu care rezonez si eu. Doar voiam sa precizez ca de data asta nu am fortat deloc. Sau, eu nu consider ca 140Km/h pe vitezometru pana la Constanta inseamna ca am fortat 🙂 In afara autostrazii nu am fortat, vazand timelapse-ul postat separat de Alex cred ca el a consumat mai multa energie pe climatizare decat mine. Cred ca diferenta de consum vine de la niste depasiri facute pe autostrada si viteza mai mare pe autostrada. Nu puteam tine pasul cu Kona si TM3 si nici nu mi-am propus; nici ei nu au profitat la maximum de bateriile mari – prima oprire dupa 210Km pentru toata lumea (pe hartie este una, in realitate este altceva atunci cand statia de incarcare nu se afla fix la capatul autonoimiei masinii). Daca erau functionale statiile de 100/150Kw la Murfatlar cand am facut traseul, atunci s-ar fi schimbat putin socotelile pt toata lumea; eu zic ca poate am fi ras 20 de minute sau poate chiar 30 (5-15 minute din viteza mai mare de incarcare, 15 minute din lipsa ocolisului prin Constanta).

  7. Lau spune:

    Golful TDi avea rezervorul plin?…trebuie adaugat si plinul initial la electrice la costuri! …de ex la Kona 64kWx2.5lei…si se ajunge la cheltuiala Golf-ului. Din pacate in scurt timp curentul la statii o sa ajunga echivalent motorina..:(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.