S31 – Status și bilanțul lunii iulie pentru ID.3, Kona și Megane

După publicarea RO e-mobility index pentru luna iulie, avem o imagine mai clară a evoluției înmatriculărilor pentru mașinile din categoria ID.3 – Megane – Kona în România.

Megane s-a instalat pe locul 4 iar ID.3 a coborât pe locul 6 atât in iulie cât și în clasamentul pentru primele șapte luni din 2023.

Zumzetul din ultima perioadă pe grupurile WA și în media socială a fost amplificat de ieftinirile din China, care au propulsat vânzările de ID.3 spre valori neîntâlnite până acuma, generând speranțe că VW va proceda asemănător în Europa.

Reprezentând 3% din parcul BEV din România, cu 1073 exemplare înmatriculate începând din 2020, ID.3 este cu un pas în urma #konițelor, iar Megane vine tare din urmă.

VW ID.3, Renault Megane și Hyundai Kona bilanț luna iulie

Cu 8 Kona, 4 ID.3 și un Megane, această categorie de modele concurente reprezintă 29.5% din participanții activi la proiectul Electromobilitate în luna iulie. Așa cum se vede din parcursul individual, fiecare coleg utilizează mașina după nevoile personale, acoperind un domeniu foarte larg de valori.

Diagrama consumului mediu din iulie vine cu vești bune pentru persoanele interesate de achiziția unui ID.3, Megane sau Kona, valorile comunicate de actualii utilizatori fiind plasate din jumătatea valorilor mici de consum, cu doar două excepții, și acelea apropiate de valoarea medie a întregii echipe 14.3 kWh/100km.

Costurile sunt foarte acceptabile, sub 10 lei/100km, cu excepția lui Dan (Kona), al cărui cost cu energia electrică rezultă din încărcările în Elveția și cele din călătoria spre București, unde prioritatea este viteza de încărcare și locația, cât mai apropiată de traseul parcurs.

Datele Echipei

In perioada 31.07-06.08, totalul de km parcurși a însumat 1399, iar consumul mediu a fost de 13,2 kWh/100km.

Marcel – Cluj

  • Distanța parcursă: 753 km
  • Consum mediu: 12,1 kWh/100km
  • Incărcări: 101,16kWh
    •  2xAC 46,26 kWh 
    • 2xDC 54,9kWh
  • Cost: 0 ron

Pentru mine, parcursul acestei săptămâni a fost împărțit între un drum dus-intors Cluj-Satu Mare și naveta zilnică la serviciu. Totul în condiții normale, cu AC-ul pornit în funcție de temperatura exterioară, fără să fi întâmpinat vreo problemă.

Călin – Cluj

  • Distanța parcursă: 125 km
  • Consum mediu: 16,2 kWh/100km*
  • Incărcări: 66,29kWh
    • dintre care 55,28 pt testul de capacitate

*Această valoare nu este neapărat una reală raportată la contextul deplasărilor. Mi-am propus să descarc bateria până la o valoare cât mai apropiată de 0 % pentru a realiza testul de capacitate. Deplasările săptămânii mi-au permis să ajung cu 7% baterie rămasă, iar de acolo am descărcat bateria cu mașina staționară folosindu-mă de AC și căldură. Suplimentar adaug o poză cu consumul mașinii după încheierea testului cuprinzând câteva drumuri în weekend prin oraș, valoarea consumului e mai apropiată de restul colegilor.

Alex – București

  • Distanța parcursă: 521 km
  • Consum mediu: 14,3 kWh/100km

Chiar dacă am traversat Bucureștiul pe diagonală dus-întors, distanța am parcurs-o la drum lung, reușind astfel consumul foarte bun pentru gurmandul meu ID.3.

Curând va fi disponibil un nou articol despre BMS, multe informații nu sunt noi, dar le-am strâns atât din experiența mea cu electrica de 2.5 ani și cât și din experiența profesională.

Marcel – Renault Megane, Deva

Megane-ul lui Marcel este pentru a treia săptămână în service în așteptarea unei piese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.