Săptămâna #22 este una de sărbătoare pentru mediu, 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului. Alături de cronica săptămânală voi adăuga câteva cuvinte despre resursele naturale, sau ecologice.
Resursele naturale…
… sunt finite. Este un fapt care l-am învățai încă din gimnaziu. Ne întrebăm vreodată cât de finite sunt sau cât am consumat din ele? Bazat pe studii, pe care le-am mai citat în articole trecute, găsim informații de calitate pe site-ul Global Footprint Network.
Pentru 2023, fiecare persoană are alocate 2.6 ha globale pentru resursele pe care le consumă. Cu toții avem nevoie de puțin peste 20 de miliarde de hectare. Planeta noastră ne oferă doar puțin peste 12 miliarde de hectare de resurse.
Aceste spații sunt în competiție directă cu natura și forța ei de regenerare a resurselor. Necesarul de resurse ar necesita încă aproape o planetă identică. În fapt calculatorul GFN ne spune că la 1 august 2024 vom fi consumat resursele pentru acest an.
Populația din România, în schimb, și-a consumat deja resursele pentru acest an în 7 mai. Sunt oare soluții? Putem face ceva pentru a lăsa natura să se regenereze?
Săptămâna #22
Încă o săptămână cu un parcurs de peste 6.000 km. Majoritatea realizați de această dată de Dani, Marius și Gabi.
Consumul pentru Săptămâna #22 se poziționează la 13.4 kWh/100km. Cum ziceam și săptămâna trecută consumul începe să fie afectat în această perioadă de viteza la care se rulează la drumurile mai lungi.
Autostrada în general are acest efect. Bicicletele sau cutia instalate pe bare pot avea acest efect. Starea anvelopelor poate afecta consumul. Utilizatorii mașinilor electrice știu deja ce produce impact asupra consumului și își vor adapta necesarul de încărcare cu energie pe parcursul setat ca obiectiv. Cele câteva informații despre context urmează după graficele obișnuite.
Titus (SB)
Săptămâna 27-31.05
- distanță: 167 km
- consum mediu: 13,3 kWh/100km
- cost 50 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 27 mai – 2 iunie Kona a acumulat următoarele:
- 245 km parcurși
- 11,7 kWh/100km
- 67 kWh încărcați
- Cost încărcări 0 lei
Mona a împlinit doi ani de când a intrat în posesia mea, încet ne apropiem de 60.000 km și de a treia revizie fără probleme. Kilometri puțini se datorează faptului că am fost plecați în concediu în croazieră, iar Mona a stat în garaj. Bonus poze de pe croaziera.
Florinel (TM)
Datele pentru săptămâna 27 mai – 2 iunie sunt următoarele:
- distanță parcursă: 261.4 km
- consum mediu: 12.9 kWh / 100 km
- încărcări: 39 kWh
Gabriel (MS)
Săptămâna #22 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 1089.1 km
- Consumul mediu: 12.1 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri.
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Vineri
- Am avut revizia de 75.000 km, a fost schimbată bateria de la ecall. În rest nu sunt probleme.
Sâmbătă am fost pe Transrarău (și am intrat într-o mină lângă vârful Rarău) și în Borsec. Duminică pe acasă.
George (DB)
Am parcurs în această săptămână 119 km, drumuri numai în oraș. Consumul mediu general a fost de 13,4 kWh/100 km, cu 11,8 kWh pe ultimii 290 km.
Nu a fost nevoie să încarc deloc în această săptămână, încărcarea din cursul săptămânii anterioare fiind suficientă pentru drumurile pe care le-am făcut.
Marius (CS)
Săptămâna #22 (27 mai – 2 iunie 2024):
O săptămână cu un număr de 1207,6 km parcurși. Consum 15,4 kWh/100km. Cost încărcări 69,92 lei. Kilowați încărcați 240,346 Încărcări făcute la stațiile publice din Reșița și Sibiu.
Dani (AR)
Acestea sunt datele pentru concediul pe care l-am făcut in tară, cat si escapada turistica pana in Grecia -Uranopoli.
- Distanta parcursa : 2964,7 km
- Consum mediu: 13,3 kWh/100km
- Timp de conducere : 52h
Intinerariul de deplasare a fost:
Diosig – Baia Mare – Sighetul Marmatiei – Vatra Dornei – Putna – Suceava – Humulesti – Bacau – Focsani – Ploiesti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Serres – Uranopoli,
Pentru retur același traseu pana la Sofia de unde am urcat spre Calafat- Drobeta- Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad.
In mare parte au fost drumuri naționale, aproximativ 40% au fost autostrăzi.
Încărcări am efectuat:
1. Baia Mare – 10 – 15% (doar așa, sa fie, pana am gustat cate ceva)
2 Vatra Dornei – la cazare peste noapte, cu încărcătorul portabil s-a făcut aproape de 90%
3 Suceava – full, urma sa pornim spre Grecia.
4 Ploiești – full
5 Sofia – full – pana am luat prânzul, mașina a avut timp suficient.
6 Kulata – aprox 96% – din nou pe principiul “lasă sa fie” – nu era necesara aceasta incarcare, dar eram sceptic in ceea ce privește statiile DC in stațiune…
La întoarcere
7 Serres – 10%
8 Kulata – full – intre timp am servit prânzul
9 Vidin – full cu care am ajuns si la Arad cu 25%.
A fost un drum lung, dar frumos, cu numeroase pasaje peisagistice minunate, surprinse in mai multe ipostaze, pe unele am reușit sa le imortalizez prin fotografie ca sa le pot împărtăși cu voi.
Cat despre aceasta tehnologie a EV, mă declar incantat, in ciuda automobiliștilor convenționali, care spun contrarul, fara sa fi parcurs măcar 100 km cu un EV. Astfel mărturisesc ca nici in tara, nici in afara nu am întâmpinat probleme la incarcarea EV, nu s-a pus problema de a sta la coada pentru a incarca EV sau ca statia sa nu poată fi utilizabila. Deci, aceste mituri spuse doar de “vulpile ce nu ajung la struguri” nu se confirmă.
Cat despre ecologie si protecția mediului, aflat la Suceava “Kokoana” a depășit borna de 15.000 km, ceea ce a dus la efectuarea primei revizii. Costul reviziei a fost 430 lei.
Raportul a dezvăluit faptul că SoH al bateriei de tracțiune a scăzut pana la 96%. Dar îmi mențin părerea încrezătoare față de fiabilitatea acestor acumulatori, deoarece de curând am aflat că undeva prin Britania o astfel de mașină duce spre peste 600.000 km iar acumulatorul încă “trage”.
Părerea mea este că ajutam totuși la salvarea planetei!
Pentru încărcări am folosit:
RO- EV Connect, e-charge
BG- FinesCharging
GR- PPC Blue
Recomand:
Pensiunea Casa Runc – Vatra Dornei
Restaurant Miorița – Bacău
Panorama spa – Uranopoli
Bohem Bar and Dinner- aproape de Kulata, sens Gr->Ro
Nu recomand:
Hotel Zamca – Suceava.
Până data viitoare, toate cele bune!
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂