Între numeroasele baubau-uri la adresa mobilității electrice și a utilizatorilor actuali de vehicule fără motoare termice, distribuite sârguincios de cei ce n-au cumpărat, vândut sau măcar condus așa ceva, face parte și amenințarea că ”electricele” nu se pot re-vinde.
Istoria bazată pe datele furnizate de colegii din proiectul Electromobilitate, este însă cu totul alta. Începând cu Hyundai Ioniq model 2019 vândut de Tudor în 2020 la Timișoara și terminând cu vânzarea unui VW e-Up! anunțată săptămâna aceasta de László la Cluj, mașinile noastre și-au găsit cumpărători, cât timp prețul a fost rezonabil.
Există însă și un sâmbure de adevăr legat de piața BEV second hand, unde prețurile au fost puternic afectate de ieftinirea celor noi, începând cu ianuarie 2023. In paralel, eliminarea subvențiilor va determina în timp la reașezarea prețurilor pe criterii mai sănătoase, stabilite de cerere și ofertă.
Lista colegilor ce au vândut prima electrică și au trecut la a doua în echipa noastră este lungă și detaliile pot fi urmărite în cronicele săptămânale pe blog:
- Marcel (Deva): Dacia Spring – Renault Megane;
- Octavian (Sibiu): Dacia Spring – Tesla Model Y LR;
- George (Ineu): Renault Megane – Tesla Model 3 LR;
- Silviu (București): Peugeot e-2008 – Tesla Model 3;
- Cosmin (București): VW ID.3 1st Edition – VW ID.3 facelift;
- Cătălin (Craiova): Hyundai Ioniq – Tesla Model 3;
- Andu (București): Tesla Model Y LR – Tesla Model 3 LR;
- Cristi (Brașov): Skoda Enyaq – Tesla Model Y Performance;
- Dan (TM): Hyundai Ioniq – Tesla Model 3 LR;
- Codruț (MM) – Hyundai Kona – Hyundai Kona.
Ultima tranzacție pentru László (Cluj) reprezintă al doilea pas pe piața second hand, după ce a vândut primul e-Up! al familiei, la fel cum au procedat o serie de colegi, care au la activ și cea de-a doua vânzare, urmată de a treia achiziție ”electrică”.
- Ovidiu (București): Peugeot e2008 – Tesla Model 3 LR – Model Y Performance;
- Darius (Timișoara): Zoe – Tesla Model 3 – Model Y LR;
- Tudor (Timișoara): Hyundai Ioniq – Hyundai Kona – IONIQ 5;
- Marius (Câmpina): VW e-Up! – Tesla Model 3SR – Model 3 (2024);
- Florinel (Timișoara): Dacia Spring – Hyundai Kona – Hyundai Kona;
- László (Cluj): VW e-Up! – VW e-Up – ???
In concluzie, 10 tranzacții simple + 6 tranzacții duble = 22 vânzări de automobile electrice rulate din rândul celor 97 de mașini participante la proiectul Electromobilitate, pe parcursul ultimilor cinci ani.
E mult? E puțin? Așteptam cu mult interes experiențele și comentariile voastre despre vânzarea și achiziția de vehicule electrice rulate.
Un caz aparte – echipa Kona
In repetate rânduri am subliniat că echipa Kona din cadrul proiectului Electromobilitate este:
- cea mai numeroasă – 16 participanți începând din luna mai 2020;
- a acumulat cel mai mare număr de kilometri, Top 3 alergători de cursă lungă, Andrei (Brașov), Paul (Băilești) și Dan (Elveția) depășind sau fiind aproape de borna primilor 200.000 km la bord, iar Titus (Sibiu) trecând in iunie de cea de 100.000 km
Din punctul de vedere al vânzărilor de masini rulate, echipa Kona mai deține un record datorită celor trei colegi care au fost atat de mulțumiți de mașină, încât au cumpărat a doua Kona.
- Codruț (Baia Mare) și Florinel (Timișoara), după incidente rutiere;
- Attila (Timișoara) a achiziționat a doua Kona second hand, înlocuind Smart-ul cu care ne-a însoțit Klara în sezonul 2020/2021.
Există în echipă și două cazuri în care #konițele au fost vândute pentru un upgrade:
- Cristian (Cluj) a trecut la Tesla Model 3 LR;
- Tudor (Timișoara) a ales IONIQ 5, asamblat pe platforma E-GMP, care reprezintă standardul actual în industrie pentru viteza de încărcare și versatilitate, beneficiind de încărcare bidirecțională și dând naștere la două, trei modele noi pe an în gama Hyundai – Kia – Genesis.
NOTA: la prețuri de achiziție cu șase cifre… Porsche/Audi și Lucid Motors oferă performanțe superioare.
În direct cu colegii nostri
Alături de tranzacția încheiată de László pentru VW e-Up!, Mihai (Bacău) este în așteptarea unui client pentru Skoda Enyaq. Iată ce relatează colegii noștri pe scurt în raportul lunii iunie.
László – VW e-Up, Cluj
VW eUP!-ul din Cluj până la data vânzării a rulat cam puțin. Mașinuța a ajuns acum câteva zile în București la un domn care o va folosi ca înlocuitor pentru un Toyota IQ.
Mașina a fost vândută la nici o zi de la publicarea anunțului pe autovit, ceea ce mă face să înțeleg că există interes pentru ele, dacă nu se solicită preturi nesimțite și sunt întreținute cum trebuie.
Noi ne orientam spre un ID.3 1st edition, second-hand, echipat la maximum, datorită scaunelor ergo-comfort (cu masaj și susținerea coapselor), care ar trebui să elimine presiunea drumurilor de pe spatele meu operat și sper că voi putea conduce din nou mașina electrică.
Revenind la eUP!. Clientul a venit din București și s-a întors cu mașinuța cumpărată în ziua respectivă. A plecat de la noi pe la 6 după masa și a ajuns acasă la 3 dimineața. Din câte am înțeles a încărcat la Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Pitești, evitând astfel încărcarea peste 80% și descărcarea sub 30% a bateriei.
Din mesajul primit a doua zi mi s-a confirmat că mașina s-a comportat exemplar pe autostradă și că este foarte mulțumit de ea.
Pentru început vom circula cu un ID3, o mașină închiriată pentru următoarele patru zile de la WeltAuto, de unde probabil vom achiziționa și mașina menționată mai sus, dacă totul merge bine și soția aprobă sumele suplimentare.
La întrebarea de ce second hand? și de ce ID.3?… vă răspund doar că pentru noi este a doua mașină și o folosim pentru navetă. Dacă confortul va fi cum trebuie, probabil vom circula mai mult, dacă nu, măcar naveta va fi mai ușoară.
László – Cluj
Mihai – Audi e-tron și Skoda Enyaq, Bacău
Cu Skoda Enyaq iV80 în luna iunie nu am făcut un km. Mașina este parcată de la începutul lunii în curtea dealerului Skoda Bacău, în parcul celor de la Weltauto. Ne-am hotărât să vindem Skoda.
Chiar dacă are o autonomie mai bună ca Audi e-tron și un consum simțitor mai mic, diferențele de putere, insonorizare și calitatea trenului de rulare sunt mult peste Enyaq.
Mihai – Bacău
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.