Segmentul sub-compactelor devine tot mai accesibil în 2021 cu Zoe, Corsa și e-208 rulate

Poziționate între modelele mini (e-Up! și Citigo) și SUV-urile compacte (Kona), automobilele electrice compacte reprezintă o categorie foarte atractivă, atât ca preț cât și performanțe.

Alături de campioana înmatriculărilor europene Zoe, această categorie s-a îmbogățit în 2020 cu două modele ale grupului PSA (actual Stellantis) e-208 și Corsa-e, producția fiind dominată de cele două grupuri franceze rivale Renault și Peugeot.

Intre segmentul mini și compacte există trei alternative interesante ca performanțe, dar mai puțin atractive ca preț: Mini SE, Honda-e și noul Fiat 500e, ale căror destine se vor clarifica anul acesta.

Planul de producție declarat în 2020 pentru variantele electrice a fost de 10% pentru Peugeot și Opel, exact cât era necesar pentru evitarea amenzilor europene de CO2. Cererea în creștere încă din prima lună a anului 2021, pare ca a determinat o schimbare de strategie și prompt 208 s-a instalat în fruntea clasamentului înmatriculărilor din Franța, detronând din poziția de lider, deținută încă din 2012, pe Renault Zoe.

Consumul și autonomia

Că nu merge totul ca pe roate cu modelele compacte, depun mărturie cei cinci proprietari din București, Ploiești și Timișoara, care participă la proiectul Electromobilitate și ne transmit săptămânal informații despre cheltuieli, consum, parcurs și problemele întâmpinate.

In general, neplăcerile au fost legate de soft-ul cu mici scăpări la Zoe și de încetineala livrării unor piese de schimb (parbriz) pentru Opel Corsa. Nici 208 nu a scăpat de critici, din cauza consumului ridicat în perioada rece.

Cu toate acestea, se confirmă și în categoria compactelor, că modul de utilizare este factorul cu impactul cel mai mare asupra consumului si determină autonomia realizabilă în sezonul rece. Pentru exemplificare, am utilizat cele doua Zoe, cu care Radu parcurge naveta zilnică de lângă Ploiești la București, iar Andra și Darius utilizează pe „Zoey” pentru drumuri zilnice scurte în Timișoara și evadează de câte ori pot în excursii mai lungi la munte.

Pentru a înțelege mai bine performanțele la drum mai lung, consum și încărcare realizate de Zoe, așteptăm cu mult interes un articol comparativ al excursiei din 8 martie 2020 cu Hyundai Ioniq, repetată pe același traseu și în aceeași zi in 2021 cu Renault Zoe de Andra și Darius.

În direct cu proprietarii

In săptămâna 01-08.03.2021, datele de exploatare pentru ZOE sunt:

Parcurs:  1216 km
Viteza medie:  56.5 kmh
Consum mediu:  15.1 kwh/100 km
Costuri alimentare:  84.5 lei

Pe o vreme bunicică, consumul a fost decent, mașina a mers foarte bine, inclusiv un drum mai lung (aproximativ 425 km la Vâlcea), autonomia reală de care m-am bucurat este acum de puțin peste 300 km, mers legal, fără stres.
Azi trec probabil borna de 30.000 km și abia aștept sa trec la roțile de vară.

In rest nimic de semnalat.
Drumuri bune tuturor!

Radu, Renault Zoe, Ploiești

Date Corsa-e 1-7 martie 2021:

Consum mediu: 14.7 kWh/100km
Viteza medie 30km/h
Distanta parcursa 192km
Temperaturi mixte – și viscol și soare de aer condiționat – cam 7-8 C în medie.

Azi am trecut pe cauciucurile de vară (știu că e devreme, dar urăsc aglomerația), sper să văd scoruri cât mai bune!

Dan, Opel Corsa, București

Perspectiva compactelor

In timp ce producătorii europeni se întrec în lansarea de modele electrice premium, pentru 2021 Mercedes, BMW și Audi anunțând mai multe modele 100% electrice, cărora li se alătura C40 Recharge de la Volvo, noutățile la producătorii de serie mare sunt orientate spre crossover și SUV-uri.

Începând cu ID.4, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron grupul VW anunță continuarea ofensivei electrice, dar pentru segmentul compactelor cumpărătorii mai au de așteptat până la apariția viitorului ID.2.

Piața americană este concentrată pe lansarea de pickup-uri electrice (Rivian, GM, Tesla, Ford și Lordstown Motors) și SUV-uri de mari dimensiuni (Rivian și Hummer) în 2021, prin urmare singurul model compact ce ar putea veni de peste ocean este Chevy Bolt și fratele în format crossover Bolt EUV.

In schimb China are o gamă foarte extinsă de modele în această categorie și se pare că producătorii europeni sunt deciși să le netezească calea accesului spre clienții europeni, așa cum se vede în cazul Dacia Spring, un model atractiv ca preț, care va muta mulți bani din subvențiile europene, plătite de contribuabilii europeni, în buzunarele furnizorilor și producătorului chinez.

Fiindcă tot aminteam de ID.2, va fi interesant cum se va extinde competiția VW-Tesla în domeniul electric și în acest segment, pe baza anunțului că Tesla dezvoltă un automobil compact, sub Model 3, în China. Suntem gata pentru spectacolul cu artificii din a doua jumătate a anului, la ciocnirea dintre Model Y made în Germany și ID.4 & Co.

Rămâne doar să încercam să ne păstram obiectivitatea și simțul critic, atunci când jurnaliștii încearcă să atragă click-uri, comparând vânzările de Model 3 cu orice altceva, VW e-Up! fiind un exemplu notoriu, pentru luna februarie în Germania.

Nu folosește cuiva o comparație dintr-o perioadă când livrările Tesla au început odată cu sosirea primelor vapoare în Europa, la jumătatea lunii februarie. In plus, este bine să ne amintim că succesul în industria auto este măsurat după venituri și mai ales profit, numărul de unități vândute, fiind mai mult un indicator pentru profitul pe termen lung, prin vânzarea serviciilor de întreținere și a pieselor de schimb.

Sursa: eu-evs

Toate cele trei compacte, discutate astăzi, fiind în top 10 pe cea mai mare piață europeană la început de an, suntem siguri că numeroase exemplare își vor face cândva apariția în tară la preturi mai accesibile, ca second hand.

Doar pentru curioși

Deși Model 3 și e-Up nu fac parte din segmentul compactelor, pentru a sublinia cât de ușor poate fi răspândită dezinformarea prin articole intenționat țintite să proslăvească sau să denigreze o marcă, un produs, o persoană, etc, am adăugat o socoteala cât se poate de simplă pentru comparația e-Up! – Model 3, propagată în media socială după un articol Forbes.

Clienții germani au plătit în luna februarie pentru cele mai accesibile variante, fără subvenții:

  • pentru e-Up: 2215 x 21.421 euro= 47 .447.515 euro
  • pentru Model 3 SR+ (cel mai accesibil) : 1910 x 43.569 euro = 83.216.790 euro

Cel mai bine vândut model compact în februarie a fost Renault Zoe cu 1424 unități cu prețul pornind de la 29.990 euro pentru ZE40 R110 și până la 33.990 pentru ZE 50 R135.

Încasările pentru Zoe pe piața germană în februarie au fost cuprinse între 32.7 milioane și 48.4 milioane euro, o sumă ce depășește pe cele obținute de grupul VW cu e-Up! în aceeași perioadă de comparație.

NOTA: sursa prețurilor de pe piața germană EVdatabase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.