Hyundai Kona – o opțiune atractivă și în 2021

In urmă cu mai puțin de un an, gazda noastră prietenoasă de la Casa Auto, Dan Budurlean, ne invita să facem cunoștință cu primul lot de cinci Kona electrice sosite la Timișoara.

Ionică întâmpină primul lot de Kona eletric la Timișoara în 15 aprilie 2020

Întâmplarea a făcut ca prima livrare, pentru brotăcelul verde din centrul imaginii să se deruleze chiar în timp ce făceam primele poze.

După câteva luni am aflat că era al familiei Bereczki, care s-a alăturat proiectului Electromobilitate cu două modele electrice, Kona și Smart Forfour. De atunci ne furnizează informații săptămânale foarte interesante despre deplasările lor 100% electrice.

Alături de Attila, Paul și Tudor, cei trei muschetari inițiali ai echipei, proprietarii de Kona au devenit pe parcursul anului 2020 cel mai numeros și divers grup în cadrul proiectului Electromobilitate. Pe lângă faptul că circulă în zone geografice diferite (Băilești, Brașov, București, Cluj, Sibiu și Timișoara), echipa include doi călători de cursă lunga, Paul și Andrei, și singurul exemplar din garajul nostru virtual, care a depășit 100.000 km. A fost achiziționat de Dan Mihalea cu 97.000 km și funcționează impecabil în București.

Împreună cu informațiile despre echiparea Highway primite din Cluj, de la Cristian, și numeroase imagini cu locuri pitorești în apropiere de Sibiu vizitate de Titus, echipa Kona aduce o contribuție semnificativă la cunoașterea în detaliu a acestui model îndrăgit în Europa (locul 4 în clasamentul înmatriculărilor din 2020) și pe plan global (locul 5).

Kona 2021

In universul electromobilistic totul se mișcă mai repede și fiecare săptămână aduce noi modele pe piață, pentru toate bugetele, de la Dacia Spring până la variantele Tesla S și X Plaid sau Taycan-ul Cross Turismo.

Intre aceste extreme, majoritatea producătorilor tradiționali și numeroase stratup-uri prezintă noi produse inedite, între care noi am pus ochii pe IONIQ 5, pentru a fi următorul model de test drive din cadrul proiectului Electromobilitate.

Până atunci, am dedicat un prim articol introductiv variantei Kona model 2021, pentru care prin amabilitatea echipei de la Casa Auto și a lui Darius, avem primele imagini din Timișoara.

Presupunând că vă place atât împrospătarea design-ului exterior și noile dotări interioare, cât mai ales pretul, întrebările de bază rămân:

  • cât este de eficientă Kona?
  • cum se comportă în exploatare de zi cu zi?
  • cum și unde se încarcă?
  • cât costă reparațiile?

Pe lângă informațiile oficiale publicate de producător și preluate pe paginile reprezentanțelor, cei mai în măsura să descrie conviețuirea cu Kona (model 2020) sunt proprietarii.

Consum și autonomie

Pe baza informațiilor săptămânale comunicate, diagrama consumului mediu este destul de încâlcită.

Utilizând doar valorile maxime și minime din fiecare săptămână, am obținut domeniul de consum pentur Kona, pentru cele șapte cazuri de utilizare.

Media consumului în sezonul rece, noiembrie 2020 – februarie 2021 este utilă pentru estimarea autonomiei realizabile la călătoriile mai lungi de iarnă, dar și pentru a înțelege variația valorilor în funcție de cazul de utilizare caracteristic fiecărui proprietar.

Ce altceva doriți să aflați despre Kona, înainte de a va decide să achiziționați noul model 2021 sau un exemplar rulat?

Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

4 Responses

  1. IOAN SIRBU spune:

    Stimate domnule DAN BOBOESCU conform pasiunii DVS recente am intrebat mai multi posesori EV
    CUM constata deprecierea mica si pot da exemple =zero la 80000 km DVS cum explicati la KONA 64 KWH.

  2. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim pentru interesul pentru Kona și acumulatorii cu care este echipată.

    Cea mai recentă informație despre SoH – State of Health a acumulatorului de Kona a fost furnizată de Paul Vadeanu, care ne informează că „a efectuat revizia la 90.700 km și SoH (state of health) este 91%, în condițiile în care 90% din totalul încărcărilor a fost la DC (max 50 kW)” – din articolul: #konașii – update de octombrie)

  3. IOAN SIRBU spune:

    Stimate domn DAN B. multumesc mult pt. raspuns , prompt concret …dar prima parte a intrebarii era CUM constat SoH si
    daca avetiti buna vointa si disponibilitatea de a ma lamuri in acest domeniu sensibil ca eu am pregatirea necesara dar
    nu-s lamurit inca …cu stima S.I.

  4. Dan Boboescu spune:

    Procedura de determinare a „stării de sanatate” (SoH) a acumulatorilor diferă în detalii și proces pentru diferiți producători, dar în principiu se bazează pe golirea acumulatorului, urmată de o încărcare lentă, monitorizată cu echipament specific de masura pana la 100%.

    Pentru detaliile tehnice legate de parametrii și echipamentul utilizat este bine să contactați direct reprezentanța autorizată pentru modelul de interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.