Kia Niro și Peugeot e-2008, două modele spațioase din segmentul mediu

In curând va începe programul de subvenționare pentru achizițiile de autovehicule electrice, cunoscut sub denumirea de rabla plus, pentru care doritorii probabil și-au făcut temele de casă și au țintit modelul care îndeplinește nevoile personale și se încadrează în bugetul disponibil.

Pentru toți ceilalți recomand lectura unui articol scris de Darius din experiență proprie, cea de proprietar de Zoe, locatar la bloc, care confruntându-se cu aglomerațiile de la stațiile publice de încărcare, atrage atenția că o electrică nu se potrivește chiar pentru toată lumea.

Dacă entuziasmul pentru tracțiunea electrică rămâne mai mare decât avertismentele despre anumite șicane aduse de viața alături de un automobil electric, mai ales în sezonul rece, următorul pas este cel de alocare a unui buget de achiziție, asigurare, înmatriculare și pentru accesoriile necesare încărcării (cabluri, adaptoare sau stații personale).

Pe parcursul acestei săptămâni am revizitat câteva opțiuni disponibile în România, pentru care proprietarii au pus la dispoziție valorile de consum, autonomia, costurile de încărcare și au descris problemele întâmpinate în primul an de conviețuire cu modelul electric ales. In ordinea prețului de achiziție, aceste informații, colectate săptămânal si organizate în cadrul proiectului Electromobilitate, pot fi utile celor ce doresc să pășească alături de noi spre viitorul electric, autonom și conectat.

Ultimul episod din acest mini ghid despre experiențele de zi cu zi cu cele 30 de automobile din garajul nostru virtual, este dedicat celor cu nevoi mai mari de spațiu, în limita oferită de Kia Niro și Peugeot e-2008.

Kia Niro

Marius, Teo și Tibi sunt proprietarii mulțumiți din București al acestui model coreean, echipat cu o tehnologie comuna cu Hyundai Kona, dar cu o caroserie mai încăpătoare. O diferență esențială în momentul de față, când anumite variante de Kona sunt rechemate pentru înlocuirea acumulatorului produs de LG Chem, constă în faptul că furnizorul pentru Niro este SK Innovation, care nu a avut aceleași probleme de calitate.

La fel cum am observat la majoritatea modelelor analizate în detaliu săptămâna aceasta, odată cu încălzirea vremii, cele trei Niro au înregistrat consumuri medii mai mici decât media ultimelor patru luni, fapt care extinde autonomia treptat, spre valorile indicate în specificația tehnică conform normelor WLPT. Acea autonomie poate fi atinsă în luna aprilie, când nu mai este necesară utilizarea climatizării pentru încălzire, dar nici pentru răcirea habitaclului.

In funcție de modul de utilizare, Niro se plasează în jumătatea superioară a valorilor de consum, în imediata vecinătate a mediei realizate în sezonul rece de întreaga mini flotă a proiectului Electromobilitate.

In cazul lui Tibi, călătoriile mai lungi la sfârșit de săptămână, cu schiurile (sau bicicleta) pe portbagaj, din decembrie până în februarie 5.402 km cu 18.9 kWh/100 km, au rezultat într-o valoare medie foarte apropiată de cea realizată de colegii de echipă.

Peugeot e-2008

Pentru electro-leul mare, informațiile primite de la Silviu și Ovidiu, reflectă două moduri de utilizare diferite.

  • Ovidiu parcurge zilnic în București cea mai lungă naveta urbană din întreaga echipă, acumulând între 400 și 640 km în fiecare săptămână din 2021.
  • Silviu aduna experiențe electrice în numeroase excursii de sfârșit de săptămână, inclusiv cea mai lungă excursie de iarnă din echipa noastră, care s-a întins pe 2.400 km în ianuarie.

Ambele exemplare au fost bântuite de câteva probleme de soft și calitate, dar după rezolvarea lor în garanție totul pare să meargă ca pe roate, așa cum este firesc la achiziția unui automobil nou.

Cu un consum mediu de iarna plasat în treimea superioară a flotei noastre virtuale, valorile medii săptămânale au început să coboare în prima săptămână din martie, semnalizând extinderea treptată a autonomiei.

Ce alte experiențe ați acumulat cu Kia Niro și Peugoet e-2008? Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.