Dacă nu vă amintiți de primele două experiențe cu service-ul mobil Tesla, am adăugat linkuri, fiindcă prima intervenție este direct legată de cea de acuma, în timp ce a doua intervenție a fost la mașina Roxanei.
Cu toate ca fantezia comunității Tesla a fost captată săptămâna trecută de noile Model S și X în versiune Plaid și Plaid + (și cum ar putea fi altfel, când noile performanțe sunt din domeniul hypercar) și mai ales de forma volanului, aspectele mai puțin sexy ale raportului anual nu au ajuns în titlurile recente, deși sunt cele care fac experiența proprietarilor de Tesla atât de unică:
- Rețeaua SuperCharger: 2.564 stații cu 23.277 puncte de încărcare (+41% față de aceeași perioadă din 2019)
- Service: 523 locații (+ 21%)
- Service-uri mobile: 823 (+11%)

Ce a reușit Tesla în acest domeniu este unic și reprezintă o profundă schimbare a întregii afaceri cu automobile. Modelul tradițional are cel puțin două nivele: producătorul și rețeaua de dealeri.
Primul nivel produce autovehicule, iar cel de al doilea cumpără en-gros și vinde cu amănuntul, oferind și serviciile de garanție, reparații și întreținere. Palatele de sticlă impuse prin norme foarte stricte și o întreagă industrie a auditurilor din partea producătorului, respectiv importatorului, adaugă costuri, dar nu și valoare pentru client.
Cine plătește pentru toate această scenografie ce face parte din imaginea de firmă? CLIENTUL bineînțeles, fiindcă atât producătorul cât și dealerul trăiesc din profitul realizat în fiecare trimestru și la final de an.
Vânzarea directă și service-ul mobil



Cu mai bine de zece ani in urma, când Tesla a anunțat că va vinde online direct publicului, prima reacție a industriei tradiționale a fost: imposibil. Vorbim de perioada de început a comerțului online, când era de la sine înțeles să comanzi o carte pe care o primești acasă, dar nu un automobil livrat în fața locuinței.
După ce publicul a gustat din bucuria evitării negocierilor, a presiunii continue de a umfla prețul de achiziție cu dotări suplimentare și comoditatea comenzii online a unui automobil, reacția de indiferență s-a transformat în opoziție furibundă. Susținută de lobby-ul foarte puternic al dealerilor prin legi locale votate în grabă, vânzarea directă a fost interzisă în unele state, printre care și Michigan, patria industriei auto americane, unde Tesla a fost blocată să vândă direct publicului, cu speranța că acest obstacol va călăuzi cumpărătorii spre alte mărci.
Prima intervenție nu a rezolvat problema
In 27 iulie 2020, tehnicianul Tesla cu atelierul său mobil au ajuns în fața casei, pentru remedierea unei defecțiuni la sistemul de detectare a ocupantului de pe scaunul pasagerului.
In pragul Crăciunului, avertismentul a apărut din nou la bord și, la fel ca prima dată, când am accesat în aplicație funcția de service, incidentul era deja cunoscut de Tesla și am fost programat pentru o nouă vizită a atelierului mobil în prima zi de lucru din 2021.
După câteva zile am primit primul mesaj care ne informa că cea de a doua intervenție presupune schimbarea scaunului pasagerului și am fost reprogramați pentru 30 ianuarie.

Cum scaunul nu a ajuns la data prevăzută (29 ianuarie) vizita service-ului mobil a fost re-re-programată pentru 3 februarie.




In aproximativ 20 minute tehnicianul a schimbat scaunul la noi în garaj, unde ușa fiind deschisă erau aproximativ minus 5 grade Celsius, a făcut un update la soft și ne-am luat rămas bun, după ce a completat lichidul pentru spălarea parbrizului.
Operațiile fiind în garanție, ZERO cost, ZERO pierdere de timp.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.