Despre „consumul” de iarnă exprimat în… kWh/statul pe loc

Așa cum se întâmplă de multe ori, replicile și comentariile la câte un articol publicat pe blog sau în media socială, generează subiectul pentru următorul.

Recent încercam să explic, pe baza unui exemplu cu Hyundai Kona, că acel consum „uriaș” de iarnă, afișat după ce mașina a stat la încălzit, ca să fie cât mai primitoare când urcă familia, nu reprezintă consumul real de deplasare și implicit nu estimează corect autonomia pentru un drum mai lung de iarnă.

Cu siguranță există limitări în sezonul rece, dar nu de anvergura celor percepute cu groază, când indicatorul consumului trece de anumite limite psihologice… care, în funcție de model, pot fi 30, 40, 50 kWh/”statul pe loc”, deși la bord indicația va fi in continuare raportată în kWh/100 km.

Dar să o luăm sistematic, în ordinea „dramei” indicate la bord.

Kia Niro și Hyundai Kona

Comparația între Niro și Kona ne va ajuta să înțelegem, pe termen lung, care este impactul caroseriei mai mari și a masei proprii mai ridicate cu 44 kg. Chiar dacă 3.7% nu pare o diferența mare, un lucru este aproape cert: portbagajul mai mare cu 25% la Niro va fi cu siguranță mai încărcat la drumuri de vacanță.

Cu excepția valorii de peste 30 kWh/”stat pe loc” obținută de Cristian cu Kona Highway la Cluj, în condițiile descrise în articolul de ieri, cele două Kia Niro din Bucuresti au comunicat valori de 19.2 si 19.8 kWh/100 km ale consumului mediu din ultima săptămână.

Diferența semnificativă față de consumul realizat de Paul, este ca el utilizează mașina la drumuri lungi, unde odată acumulatorul ajuns la regim, beneficiază de frânare regenerativă. După ce și habitaclul a ajuns la confortul termic solicitat de pasageri, consumul mediu coboară la valori mai obișnuite.

Din imaginile trimise de Paul se vede că toate călătoriile mai lungi de 100 km sunt cu consum mai mic de 18.9 kWh/100 km, în timp ce la drumurile mai scurte, între 2 – 9 km, „consumul” indicat la bord este între 23.6 și 37.7 kWh / „statul pe loc” … Așa glumim atunci, când media indicată la bord include o perioadă de preîncălzire, când roțile nu mișcă, dar consumul de energie pentru încălzire înghite electroni din acumulator.

Echipa PSA

Peugeot e-208

Despre cauza scăderii consumului pentru electroleul Laurei (e208) probabil ați citit în articolul scris de Tudor, care însoțit de un video, povestește excursia de iarnă de la Timișoara la Brașov. Pe acest traseu, cu două încărcări, consumul s-a stabilizat și a coborât pentru prima oară după o lună sub 20 kWh/100 km, valorile mari dinainte fiind obținute în trafic urban pe distanțe scurte.

Consumul mai scăzut a fost obținut de Tudor, deși a condus mai mult de 50% din distanță pe autostradă, media de deplasare fiind de 61 km/h, spre deosebire de cea obținută în oraș, în jurul valorii de 20 km/h.

Peugeot e-2008

Cele două e-2008 din garajul nostru virtual au avut o viață rutieră total diferită săptămâna trecută, după cum ne povestesc proprietarii.

Datele săptămânii trecute: 765 km cu 22,9 kWh/100 km consum, 37 km/h viteza media. Am avut câteva drumuri Brașov-București.

Pot observa că frigul a adus consum cu 20% mai mare și nu îl pot scădea sub 20 kWh/100 km chiar dacă închid încălzirea din mașină (mai trebuie să fac teste).

Am prins ceva zăpadă, nu foarte multă :D, se comportă bine pe zăpadă cu cauciucurile de iarnă.

Silviu, e-2008, București

Atașez consumul săptămânii: 355km, 23,7kWh/100km și viteza medie 19km/h. Doar mers prin oraș și multe ore de așteptat.

Legat de protecția bateriei pe timpul rece, încerc să nu mai încarc de fiecare dată până la 100%, ci doar pana la 90%.

Testez funcția de preîncălzire care mi se pare cel puțin dubios implementată de Peugeot. Poți programa zilele și ora dorita, poți face mai multe precondiționări per zi dar funcționează numai dacă ai bateria minim 50%.

Precondiționarea consumă 2% din baterie indiferent că e pusă la încărcat sau nu, încălzește habitaclul și teoretic, bateria de tracțiune. Precondiționarea pornește cam cu o oră înainte de ora stabilită și dacă mașina este la încărcat, consumă 1,14kW în acea oră plus cei 2% din baterie.

Momentan, testele făcute cu precondiționarea sunt destul de mixte și aștept zile mai friguroase cu temperaturi zilnice mai constante.

Ovidiu, e2008, Bucuresti

Opel Corsa-e

Distanța: 61km; viteza medie: 20km/h; consum: 22kWh/100 km
Nu am avut probleme tehnice.

Doar o mica sâcâiala: trebuie trântit mai tare portbagajul pentru că altfel martorul luminos nu-l recunoaște ca fiind închis. Voi rezolva la prima revizie.

In rest, drumuri scurte, așteptat în parcare cu încălzirea pornită. In loc să încarc o dată pe lună voi încărca de două ori.

Razvan, Corsa-e, Bucuresti

Consumul e atașat în poză. Condiții de vreme ceva mai bună, temperatura medie 5 grade C.

Eu nu am niciun fel de problemă tehnică la mașină în cei 2409 km parcurși până acum. Încărcarea pornește de fiecare dată, nu am avut erori de soft.

Singura problemă e șoferul, ce a cauzat un parbriz crăpat (poza atașată). Revin cu detalii despre rezolvarea în service. Constatarea Casco am făcut-o remote.

Dan, Corsa-e, Bucuresti

Drumuri bune de iarnă și o „săptămâna încărcată” tuturor, cum ne urează Cristian în fiecare săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.