Introducere
Când Cristian (Tesla Model Y, Brașov) ne-a anunțat că Enyaq-ul și-a găsit un nou proprietar, care va participa la prima întâlnire din 2023 la Vatra Dornei, am scris despre o premieră în cei cinci ani de când a demarat proiectul Electromobilitate.
Cinci colegi au revenit pe blog cu experiențe alături de a doua masina pe blog (Paul – Kona și Spring, Attila – Smart și Kona, Cristian – Enyaq și Model YP, Silviu 2008 și Model 3, Marius – eUp și Model 3). Ovidiu și Tudor au relatat despre trei mașini (Ovidiu – 2008, Model 3, Model YP, iar Tudor despre – Ioniq 2019, Kona, IONIQ 5).
Astăzi este pentru prima oară când aceeași mașină, Skoda Enyaq, se întoarce în garajul nostru virtual cu un nou proprietar!
Dincolo de vreo conspirație globală sau de suspiciuni că Enyaq-ul s-a îndrăgostit de vreo colegă din Grupa Mare, în esență această premieră simbolizează transmiterea făcliei aprinse de pasiunea pentru mobilitatea electrică de la un proprietar la altul.
BUN VENIT în echipa noastră Mihai, Maricela, Oliver și Teo!
Echipa el-mobil
De ce mașină electrică? De ce Enyaq?
După al doilea copil am hotărât să trecem de la sedanuri la primul SUV. Preferabil Hybrid sau PHEV. Motivele fiind legate în principal de spațiu și siguranță. În 2021 dealer-ul Audi din Bacău mi-a dat peste weekend un Q7 PHEV, care mi-a plăcut mult.
După toată povestea cu COVID, lockdown, etc. voiam o mașină cu 7 locuri cu care să călătorim din nou împreună cu cei doi copii și ocazional cu bunicii. Din păcate varianta PHEV nu se putea configura în 7 locuri, așa că am comandat 50 TDI Mild Hybrid.
După câteva ieșiri am constatat rapid că lumea utopică la care visasem la bordul unui SUV adevărat nu își are locul în viața reală, dincolo de reclamele și broșurile de prezentare, alături de doi copii împreună cu doi bunici.
În 2022 după o reorganizare a modului de lucru la serviciu, nevoia pentru un diesel nu mai exista. Cel mai lung drum făcut cu mașina a fost la București, la aeroport, pentru un concediu în Grecia. Așa că, după 30.000 km și 16 luni, mașina și-a găsit un alt proprietar prin intermediul celor de la WeltAuto Skoda Bacău. În aceeași perioadă, tot la Skoda Bacău am configurat un Enyaq, dar mi-au dat termen de livrare pentru 2024. Mult prea mult!
În luna mai 2022 în timp ce așteptam să apară clientul pentru Q7 am plătit un avans online pentru o Tesla Model Y LR urmând să aplic pentru Rabla+ în sesiunea din toamnă. Din păcate am ratat termenul de depunere, așa că toamna m-a prins fără mașina electrică pe care nu o văzusem în realitate, dar la care râvneam și priveam cu invidie la zecile de ore de review-uri de la proaspeții proprietari din țară și din străinătate.
Anyway… îmi luasem gândul de la Model Y așa că de “supărare” am zis să mai dau o șansă benzinei! Am identificat un model rar de Volkswagen Tiguan R la o reprezentanță VW din Nuremberg, Germania.


L-am achitat, m-am urcat în avion și pentru prima oară în viața mea am ajuns în altă țară să-mi cumpăr o mașină. Experiența a fost faină, mașina este minuantă! DAR, dacă aș fi avut din nou 25 de ani… mda…😩 Long story short, după 4 luni și 7000 de km intenși la volanul lui Tiguan R, le-am solicitat din nou celor de la WeltAuto să-mi intermedieze vânzarea. Într-o săptămână mașina și-a găsit un nou proprietar, în persoana unui student…lucky bastard! 😝
Între timp s-au anunțat reducerile de prețuri pentru Tesla. Oferta era și este una foarte bună pentru Model Y LR așa că în luna ianuarie 2023 eram convins că urmatoarea mea mașină urma să fie din nou Model Y LR. Ca și în crypto, nivelul FOMO în așteptarea programului Rabla+ 2023 era la maxim!!! 😱
Tot cei de la Skoda Bacău, amintindu-și că eram dispus, anul trecut să comand un Enyaq au vrut să-mi vândă mașina lor de drive test. Am luat Enyaq-ul la o tură de vreo 20 km și am rămas foarte impresionat de cum se conduce mașina. Cât de spațioasă este, neașteptat de agilă și cât de familiarizat sunt cu toate comenzile, fiind un mix între Audi & VW (VAG, normal!).
Credeam că eram hotărât pe MY LR dar Enyaq-ul, mie, mi-a depășit așteptările și nevoile de la o mașină. Pentru mine sunt lucruri mărunte legate de viața la bord cu doi copii mici, cum ar fi:
- cele două butoane de blocat/deblocat portierele din spate de pe ușa șoferului;

- parasolarele încorporate în portiere, foarte utile atunci când cei mici dorm, etc.

- HUD, ecranul de bord, chiar dacă este mic, este încadrat frumos în spatele volanului (abordarea modelelor ID nu este pe gustul meu).
Am căutat pe OLX/Autovit/WeltAuto modele de Skoda Enyaq disponibile S.H. ca să-mi fac o idee asupra prețului și dacă oferta celor de la Skoda era una ok. Plus că imi doream un model cu trapă/plafon panoramic. Achiziția urma să o fac pe firmă plătitoare de TVA așa că ideal era un vânzator tot P.J.
Am găsit anunțul lui Cristian din Brașov, care era postat pe P.F. Mi-a plăcut mașina instant! Indiferent cât de tentat aș fi fost să aflu “ultimu’ preț?” mi-am zis să întreb dacă poate oferi factură. Spre surprinderea și bucuria mea a zis că da, mașina era achiziționată pe firmă!
Ca să o scurtez, în câteva zile eram la Brașov, mai precis în Cristian, unde la Cristian în curte erau parcate o TM YP și Skoda Enyaq. Încă puteam să trec în tabăra lui Musk, dar pentru mine a fost o confirmare că Skoda Enyaq era CLAR următoarea mea mașină.
De ce nu am rămas la Tesla Model Y?
Nu vreau să-i supăr pe cei care preferă Tesla. Este o mașină electrică superioară Enyaq-ului la capitolul eficiență, putere, tehnologie, rețea/viteză de încărcare și mai nou, ca și preț de achiziție de nouă.
Îmi place interiorul, dar parcă este prea simplu față de ce sunt eu obișnuit. Service-ul doar din București e prea departe și singurul. Vreau să privesc mașina ca pe o unealtă, nu ca pe un bibelou. Parcă aș mai avea un copil dacă aș fi ales Tesla și momentan sunt suficienți doi. Vreau un cal de povară, un partener, nu o grijă în plus, nu încă un “telefon” la care să privesc deconectat cu orele.
În concluzie, cred că pot spune că nu am ales Tesla pentru că este prea bună și mi-ar fi distras atenția și grija de la lucruri mai importante pentru mine în acest moment. Are sens ce vreau să transmit?
– Este primul model sau ai mai utilizat altele?
Este prima mea mașină 100% electrică. Am condus pe distanțe scurte un Model S de prin 2015, Model 3, Model 3 P, Audi e-tron, VW e-Up și recent Model YP.
– Unde vei încărca?
Acasă, am instalat o stație de 22 kW. Mașina se încarcă cu maxim 11 kW dar am observat că este suficient. De la 10% la 80% durează cam 5h. Când plec din oraș încarc oriunde este posibil.
– Cum vei utiliza mașina (local, navetă, călătorii, sau toate împreună)?
Luni-vineri preponderent oraș, copii dus-luat la/de la grădiniță, comisioane prin oraș ~ 60-70 km/zi.
Weekend-urile, avem în plan să călătorim mai mult, după ce o să cunoaștem mașina mai bine. Mă refer aici la range și la posibilitățile de încărcare. Momentan nu am reușit să golesc bateria până la o destinație.
– Ce altceva dorești să ne spui despre tine și familia ta
Mă numesc Mihai ILIE, 39 ani, sunt căsătorit cu Maricela 33 ani. Avem 2 băieți Oliver 3 ani și Teo 2 ani. Locuim în Bacău. Sper să reușim să ajungem la următoarele evenimente electromobilistice și să ne cunoaștem mai bine.

